spot_img

A apărut o nouă ediție a revistei ”Contact international”

Recenta ediție (numerele 127-130/1-4, 2015) a revistei ”Contact international” care apare la Iași se distinge, așa cum ne-a obișnuit, prin spiritul elevat al textelor alese ce se ordonează pe capitole distincte într-un ansamblu armonic al celor peste 330 de pagini color – un adevărat album al artei cuprinzând fragmentar crâmpeie de istorie a culturii. Revista păstrează aceeași ţinută sobră, incitantă totodată, accesibilă cititorilor și plăcută oricui o deschide, indiferent de vârstă sau instrucție. Contact international se apropie de momentul aniversării a 25 de ani de la fondarea sa, iar caracterul său cosmopolit, cu intruziuni în culturile și cultele lumii pare pe număr ce apare, mai pregnant. Mişcarea literară care pentru unii pare haotică, generată de un flux social bogat în mentalităţi diverse, este prezentată cu aspectele sale specifice și nu se limitează doar la repere europene.

Julieta Carmen Pendefunda, redactorul-şef al revistei, împreună cu fondatorul acesteia în 1990, acad. Liviu Pendefunda, propun un pelerinaj pe câteva clipe esențiale ale etapelor de revelare a luminii într-o gamă largă de subiecte, invitând la o ascensiune în spațiul spiritual al corpului uman prin vibraţia sufletului. Cuprinsul conduce cititorii printr-un labirint cultural de excepție. Alături de condeie precum Gheorghe Andrei Neagu, Cătălin Rădulescu, Ion Pena, Boris Marian Mehr și Aldo Rosselli, întâlnim tineri premianți ai revistei – Laur Cavachi, ca să ne referim la proză, iar în tandem cu poeții Ion Barbu, Maria Calciu, Nina Cassian, Nail Chiodo, Luca Cipolla, Mihai Eminescu, Marian Hotca, Livia Iacob, Irina Luca Mihalca, Viorica Mocanu, Coriolan Păunescu, Clemente Rebora, Cornelia Maria Savu, Geo Vasile, Mihail Soare și Indira Spătaru, o cunoaștem pe Veronica Emanuela Avram, premiantă și ea a revistei în 2014. Scriitorii Adrian Botez, Mihai Cimpoi, Livia Ciupercă, Emilian Marcu, Lina Codreanu, Daniel Corbu,  Ioan Holban,  Emanuela Ilie,  Julieta Carmen Pendefunda, Adrian Dinu Rachieru și Petru Solonaru etalează aprecieri critice, combinându-şi astfel resursele, îşi înfig şi mai adânc rădăcinile în solul literar românesc, încercând să polemizeze în dialoguri, analize şi previziuni.

Studiul lui Emilian Dobrescu asupra contribuţiei minorităților la dezvoltarea României nu este doar un document al fazei istorice, ci ilustrează, în radiografie antropologică un moment ce crează, cu mijloace specifice, o oglindă a frământărilor care caracterizează timpul noului mileniu.

Sunt de asemeni discutate de către asociațiile de scriitori din Italia culegerile de poesie care au văzut lumina la editura „Contact international” ale cărei serii de traduceri a început să dea roade cu adevărat internaționale. Şi oricine a achiziționat aceste cărţi de poezie poate înţelege demersul de a susţine apariţia acestor antologii.

La rubrica esoterică, revista ne-a rezervat un loc în loja arheologiei spirituale prin textele semnate de Bogdan Mihai Mandache, Doru Scărlătescu și Liviu Pendefunda, unde punctul de vedere istoric și cel inițiatic rămân în prim plan.

Cu aceeaşi competenţă cu care ne-au obişnuit, Valentin Ciucă, Emanuela Ilie, Eugen Dornescu, Theodor Damian și Elleny Pendefunda abordează  nuanţări pătrunzătoare, tratând inclusiv complicarea crescândă a formelor de expresie plastică a marilor artiști contemporani și de odinioară, unde strânsa conexiune a operei de artă şi platforma cercetării hermetice duce la o înţelegere artistică atât în aspectele particulare ale creației cât şi în ansamblul ei. Multe nume noi îmbogățesc și această ediție a unei reviste care-și păstrează ținuta de laureat APLER pentru proiect literar internațional, ediție ce încheie un ciclu de creație, un sfert de veac în nemurire.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508