„Incerta glorie”, de Joan Sales

ian. 13th, 2015 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Meronia, în colecţia „Biblioteca de Cultură Catalană”, a apărut, la sfârșitul anului 2014, în traducerea Janei Balacciu Matei, romanul  “Incerta glorie” al autorului catalan Joan Sales (1912 – 1983), publicat în 1956 și rescris, pe măsura slăbirii cenzurii franchiste, până în 1981.

Participant el însuși la războiul civil din Spania, ca luptător în tabăra republicană, Joan Sales  vorbește despre sângerosul eveniment prin intermediul personajelor din această tabără, care îl trăiesc și îl privesc însă ca pe un dezastru în care nu există buni și răi, în care setea de „glorie” se erodează rapid, înlocuită de deziluzie și eșec. Eșec care, privit din perspectiva valorilor umane, este deopotrivă atât al învinșilor  și al învingătorilor. Un roman nu doar despre războiul civil spaniol, ci și despre război în general, despre efectele lui devastatoare nu doar, și nu atât pe câmpul de luptă, ci, mai ales, în viața și inimile oamenilor, ale celor de pe front și ale celor din spatele frontului. Care își pune amprenta asupra iubirii, prieteniei, asupra a tot ce nu este străin sufletului uman. Traducerea engleză a romanului, apărută tot în 2014, a fost inclusă de ziarul englez „The Economist” printre cele mai bune 10 titluri de literatură ale anului.

Număr de vizualizări :864


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro