“Tantra şi viaţa cotidiană”, de Lama Yeshe

ian. 13th, 2015 | By | Category: Agenda de carte

La editura Herald, în colecţia Tantra, a apărut volumul “Tantra şi viaţa cotidiană”, de Lama Yeshe. Traducător: Radu Claudiu Canahai. “În esenţă, meditaţia tantrică este psihologie sofisticată: metode extraordinare şi radicale pentru desăvârşirea rapidă a extraordinarului potenţial pentru claritate, bucurie, compasiune şi alte însuşiri pozitive, despre care Buddha spune că sunt înnăscute în noi toţi. Totuşi, tantra este lesne de răstălmăcit şi de mistificat. Geniul lui Lama Yeshe constă în capacitatea sa aparent lipsită de efort de a aduce tantra pe pământ fără a o diminua, de a o face reală, de a ne arăta cum să o aducem în vieţile noastre de fiecare zi. Dacă tratăm practica noastră spirituală ca pe un lucru rarefiat – ne spune Lama Yeshe – atunci pierdem în întregime esenţialul.”- Robina Courtin, directoarea Proiectului „Eliberare în închisoare” al FPMT.

„Compasiunea este necesară fiecăruia. În special în zilele noastre, compasiunea este singurul lucru care poate vindeca problemele cu care ne confruntăm. Lama Yeshe a fost capabil să traducă gândirea budistă tibetană nu numai prin limbaj, ci prin prezenţă, gesturi şi modul său de viaţă. A fost o persoană minunată care a avut calitatea unică de a transmite adevăratul mesaj al unirii compasiunii cu înţelepciunea – marea mahamudra. “- Gehlek Rinpoche, autorul lucrării „Viaţă bună, moarte bună”

„Tantra şi viaţa cotidiană” este o carte profundă, atât de clară şi plină de compasiune, încât ştii că asculţi vocea de neuitat a unuia dintre cei mai mari învăţători ai epocii noastre.”- Sogyal Rinpoche, autorul lucrării „Cartea tibetană a morţii şi a vieţii”

„Tantra se potriveşte minţii occidentale, care este o minte tehnică, inventivă. Întrucât tantra are metode tehnice, cred că mintea occidentală poate să o digere cu uşurinţă. Vouă vă plac frumuseţea, mirosurile bune, formele şi culorile încântătoare, nu-i aşa? Vă place să decoraţi, să aveţi lucruri frumoase, să transformaţi lucruri, să vă decoraţi casele într-un fel sau în altul. La fel se întâmplă cu tantra, doar că în loc de obiecte folosim mintea, asta-i tot… Vacuitatea este o experienţă binecuvântată, asemeni nectarului. Nu este o călătorie religioasă sau doar mitologie; nu este doar ceva construit. Vacuitatea este realitate ştiinţifică, nu ceva în care să crezi pur şi simplu. Vacuitatea este incredibilă; este esenţa fenomenelor universale. Când realizaţi vacuitatea, toate conceptele concrete ale eului dispar. Sunteţi eliberaţi în mod automat şi experimentaţi beatitudinea veşnică.”- Lama Yeshe

Lama Yeshe (1935-1984), larg recunoscut ca unul dintre cei mai inovativi şi însufleţitori maeştri buddhişti tibetani care au predat în Occident, a întemeiat Mănăstirea Kopan (1969) şi Fundaţia pentru Păstrarea Tradiţiei Mahayana (1975). A început să predea în 1970, la Mănăstirea Kopan, în Nepal, împreună cu Lama Zopa Rinpoche, discipolul său favorit, în prezent directorul spiritual al Fundaţiei pentru Păstrarea Tradiţiei Mahayana. Colecţia învăţăturilor celor doi lama, înregistrate şi într-o bună parte transcrise, se află în Lama Yeshe Wisdom Archive, iar prin intermediul Wisdom Publications învăţăturile au devenit disponibile publicului larg. Dintre cărţile conţinând învăţătura lui Lama Yeshe (printre care Wisdom Energy, The Tantric Path of Purification, The Bliss of Inner Fire, Becoming the Compassion Buddha), au fost traduse în limba română Introducere în Tantra şi Tantra şi viaţa cotidiană.

Număr de vizualizări :930


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro