Se lansează cel de-al patrulea volum din colecția „Relații ceho-române în banda desenată

dec. 5th, 2014 | By | Category: Agenda de carte

Marți, 9 decembrie 2014, la ora 18:00, va fi lansată cartea de bandă „Dolky-n trei straie”, de Ileana Surducan și Petra Dobruská, din cadrul proiectului „Relaţii ceho-române în bandă desenată” și va avea loc vernisajul expoziției cu același nume, la Muzeul Țăranului Român (str. Monetăriei 3), Sala Acvariu. „Dolky-n trei straie” ilustrează fenomentul unic al satelor cehești din Banat.

În Banat mai există şase sate cu majoritatea locuitorilor de origine cehă, şi anume Gârnic, Sf. Elena, Einbental, Ravensca, Bigăr, Sumiţa, cehi trăind şi în alte sate din zonă. Cehii din România, numiţi în limbajul popular din Banat „pemi”(cuvânt care derivă din „boemi” sau „boemieni” – locuitori ai Boemiei), au fost printre ultimele populaţii din Banat colonizate de Imperiul Habsburgic. Satele cu populaţie cehă din sudul Banatului, înconjurate de populaţie de origine română şi sârbă, constituie un fenomen cultural unic. Datorită aşezării lor geografice izolate, limba şi obiceiurile cehe s-au conservat perfect,  această comunitate reprezentând o valoare culturală şi istorică inestimabilă.

În „Dolky-n trei straie”, însoțită de Petra, Ileana descoperă satele cehe din Banat şi foloseşte acuarela pentru a documenta întâmplările trăite. Astfel, oamenii şi poveştile lor sunt surprinși într-un jurnal de călătorie inedit. O bandă desenată ce arată cum a supravieţuit o comunitate aparte timp de două sute de ani, dar şi ce sunt dolky şi de ce poartă trei straie.

Ileana Surducan este ilustratoare din Cluj-Napoca, care foloseşte banda desenată pentru a spune poveşti şi a împărtăşi emoţii. Petra Dobruská, a absolvit Universitatea Carolină, unde a colaborat la proiecte de cercetare în domeniul lingvistic si antropologic. Locuieşte la Bucureşti şi vizitează des comunitatea cehă din Banat.

Proiectul „Relații ceho-române în banda desenată” a luat naştere din iniţiativa Ambasadei Republicii Cehe la Bucureşti în încercarea de a prezenta într-o formă netradiţională relaţiile în mod tradiţional bune dintre Republica Cehă şi România. Colecția este publicată de editura Jumătatea plină şi sprijinită de CEZ România.

Intrarea este liberă.

Eveniment facebook: https://www.facebook.com/events/731554446931632/

Număr de vizualizări :955


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro