spot_img

Ministerul Culturii a lansat competiția Capitală europeană a culturii pentru anul 2021

”Cultura nu este o simplă consumatoare de fonduri, ci este capabilă să producă dezvoltare locală și regională, contribuie la crearea de locuri de muncă și la o viață europeană, mai bună din toate punctele de vedere pentru cetățenii acestei țări. Din acest moment, avem la dispoziție șase ani să pregătim orașul câștigător din România pentru a deveni o veritabilă capitală culturală a Europei în 2021” – a declarat Hegedüs Csilla, viceprim-ministru, ministrul culturii, la evenimentul de lansare pentru orașele din România a concursului pentru obținerea titlului de Capitală europeană a culturii. La conferința de presă în cadrul căreia toate orașele din România au fost invitate să participe la o competiție europeană, au fost prezente, alături de ministrul culturii, Iulia Deutsch, şef-adjunct al Reprezentanţei Comisiei Europene și Nadia Tunsu, directorul Direcției Relații Internaționale și Afaceri Europene din cadrul Ministerului Culturii.

Ministrul Culturii a făcut referire la experiența din 2007 a orașului Sibiu care, prin obținerea acestui titlu, a beneficiat de importante alocări de fonduri pentru dezvoltare, devenind un oraș de nivel european. ”Această acțiune are o semnificație majoră, fiindcă întărește sentimentul nostru de apartenență la un spațiu comun european, fiindcă patrimoniul nostru, într-adevăr, face parte din patrimoniul comun european, așa cum și artiștii, creatorii noștri sunt deja foarte vizibili și cunoscuți în spațiul cultural european. Însă, nu trebuie să uităm nici impactul social sau cel economic pe care îl are statutul de capitală culturală europeană” – a mai spus ministrul, remarcând și faptul că în anul 2021, orașul câștigător din România va purta titlul alături de un oraș din Grecia, conform unui calendar european prestabilit.

”Ministerul va organiza o competiție corectă, transparentă, care nu va favoriza niciun oraș. Îmi doresc ca cel mai bun să câștige, pentru a purta cu mândrie numele țării noastre pe scena Uniunii Europene! Le doresc mult succes orașele candidate” – a mai spus Hegedüs Csilla specificând și faptul că Ministerul Culturii va avea în scurt timp un secretar de stat a cărui sarcină exclusivă va fi derularea acestei acțiuni europene în România.

”Importanța acțiunii Capitale europene ale culturii arată și un studiu comandat de Comisia Europeană care demonstrează că sumele alocate sunt recuperate cu un profit de şase ori mai mare decât investiţia. Avantajele acestei inițiative sunt multiple din punct de vedere cultural, economic și social” – a subliniat Iulia Deutsch, şef-adjunct al Reprezentanţei Comisiei Europene, adăugând și faptul că obiectivul Comisiei este protejarea și promovarea diversității culturilor din Europa, pe lângă evidențierea trăsăturilor comune culturilor și stimularea contribuției culturii la dezvoltarea pe termen lung a orașelor.

Ministerul Culturii deține atribuții importante în derularea acestei acțiuni de nivel european, a precizat  în cadrul aceleiași conferințe de presă Nadia Tunsu,  directorul Direcției Relații Internaționale și Afaceri Europene din cadrul Ministerului Culturii. ”Ministerul face public apelul pentru depunerea candidaturilor, regulamentul de procedură şi ghidul pentru pregătirea oraşelor, toate în versiune bilingvă. Totodată, instituția noastră asigură vizibilitatea maximă a sesiunii de informare din 16 februarie 2015 pentru ca toate oraşele interesate să poată asigura participarea, noi suntem organizatorii întâlnirilor de selecție și preselecție, în strânsă colaborare cu Comisia Europeană, iar pe lângă acestea suntem responsabili și pentru aspectele de logistică și informare publică” – a precizat Nadia Tunsu.

Ministrul Culturii a prezentat succint și calendarul acțiunii stabilit în conformitate cu Decizia comună a Parlamentului European și a Comisiei Europene. Astfel, orașele care doresc să obțină titlul de Capitală culturală europeană vor avea la dispoziție zece luni de pregătire a candidaturii, urmând ca acestea să-și trimită dosarele la Ministerul Culturii până la data de 10 octombrie 2015, conform apelului la candidatură. Pe 16 februarie 2015 va fi organizată o sesiune de informare, cu participarea Comisiei Europene, a cărei misiune este aceea de a răspunde întrebărilor puse de reprezentanții orașelor și de a prezenta criteriile de selecție. După câteva luni, urmează două întâlniri: de pre-selecție și de selecție, iar selecția finală urmând să fie organizată în jurul lunii august 2016. Un juriu european va efectua vizite la fața locului, iar desemnarea formală a orașului câștigător se va face până la sfârșitul anului 2016. Între desemnarea oficială și titlu, juriul – format din reprezentanți desemnați de Parlamentul European, Comisia Europeană, Consiliul European și Comitetul Regiunilor, respectiv doi specialiști din partea Ministerului Culturii –  va efectua o monitorizare a orașului câștigător, pentru a evalua dacă acesta își respectă angajamentele asumate.

În cadrul conferinței de presă a fost prezentat site-ul www.capitalaculturala2021.ro, care va fi actualizat treptat. În această etapă inițială au fost postate primele documente: apelul pentru lansarea competiției, regulamentul de procedură, urmând ca in viitor să fie postat și un ghid de autoevaluare a orașelor, precum și alte documente și informații de interes. Totodată, secțiunea Calendar va fi actualizată periodic, iar celor interesați le este recomandat să o verifice cu  regularitate pentru noi informații.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508