spot_img

Krista Szocs și Cristian Ardelean, câștigătorii Premiilor Accente pentru debut, ediția a II-a

Juriul, format din Luminița Corneanu (președinte), Dan-Liviu Boeriu și Ciprian Măceșaru, a decis ca la ediția a II-a a Premiilor Accente pentru debut câștigători să fie desemnați Krista Szocs (pentru volumul „cu genunchii la gură”, Editura Charmides) si Cristian Ardelean (pentru „Agenția”, Editura Cartea Românească). „Apreciez foarte mult inițiativa revistei Accente de a decerna anual premii pentru debut în literatură, pe categorii. Adesea, la premiile literare, debutanții concurează pe un singur premiu, astfel că un poet e în competiție cu un prozator, un eseist şi un critic. Într-o formulă ca aceasta, şi pentru juriu e ceva mai la îndemână să aleagă dintre cărți aparținând aceluiași gen. M-a onorat invitația de a face parte din juriul din acest an şi mă bucur că, împreună cu Ciprian Măceşaru şi Dan-Liviu Boeriu, am ales două cărți foarte bune şi, cred eu, doi tineri scriitori care mai au multe de spus în literatura română”, a declarat criticul literar Luminița Corneanu, președintele juriului din acest an. ”Anul acesta, la proză a fost mai greu decât anul trecut, dar totuși am reușit să identificăm în Cristian Ardelean un prozator de real talent. La poezie însă, 2013 a reprezentat un an bun pentru debutanți. A câștigat Krista Szocs, dar la fel de bine ar fi putut câștiga Florentin Popa, Raluca Blezniuc, Ștefan Baghiu, George Floarea sau, ca opțiune strict personală, Alice Popescu” (Ciprian Măceșaru) ”Cred că am ales volume reprezentative estetic și importante ca apariții editoriale, deși trebuie să spun că mai ales la poezie e greu ca membrii juriului să ajungă la un numitor comun. Știu din proprie experiență. Însă, odată cărțile făcute, ne asumăm ca juriu selecția și eventualele strâmbări din nas. Câștigătorii din acest an sunt nume pe care noi pariem și a căror evoluție ulterioară merită urmărită cu atenție” (Dan-Liviu Boeriu)

Nominalizați la secțiunea poezie: Ștefan Baghiu (pentru ”La Sud, la Lăceni”, editura Cartea Românească), Florentin Popa (pentru ”Trips, Heroes & Love Songs”, Casa de Editură Max Blecher) și Krista Szocs (pentru volumul „cu genunchii la gură”, Editura Charmides).

Nominalizații la secțiunea proză: Cristian Ardelean (pentru „Agenția”, Editura Cartea Românească), Mihai Bădică (pentru ”Șoricelul din Kitej-Grad”, Casa de Pariuri Literare) și Beatris Serediuc (pentru volumul ”Varză”, Editura Adenium).

Câștigătorii de anul trecut au fost: Simona Sora, Un Cristian (proză) și Teodora Coman (poezie).

Krista Szöcs (n. 1990). Este masterandă la Facultatea de Litere și Arte „Lucian Blaga” din Sibiu și secretar de redacție al revistei Zona Nouă. A debutat editorial cu volumul de poezie ”cu genunchii la gură” (Charmides, 2013), pentru care a câștigat Premiul Național de Poezie „Iustin Panța”, a fost nominalizată la Premiul Național „Mihai Eminescu” și la Gala Tinerilor Scriitori, pentru titlul de „Tânărul poet al anului 2013”.

„Cu genunchii la gură” de Krista Szöcs e o carte mai degrabă a sentimentelor, a stărilor, un volum pe care-l citeşti cu genunchii la gură, de la primul la ultimul existem. Fiind o poezie introvertită, implozivă, cu privirea în interior, Krista Szöcs îi face eului liric cîţiva prieteni prin cîteva metode poetice ingenioase.” (Mihail Vakulovski)

”În totalitatea ei, cartea o particularizează pe Krista Szöcs printre poetele, suficient de multe la număr, apărute în ultimul deceniu în poezia română. Krista Szöcs nu inovează prea mult sau chiar deloc. Ea construieşte, în schimb, pe ansamblu, arhitecturi poetice solide, pe un limbaj simplu, cotidian, iscat doar din trăirile ei, făcînd din biografism o componentă sintetică a textelor sale, fără ostentaţie, ci mai curînd cu nonşalanţa atît de natural expusă, totul sub un control atent, nu neapărat lucid, ci mai curînd scos din angoasele rezolvate într-un calm firesc şi reprimate pentru a-şi face loc sieşi cu adevărat.” (Gellu Dorian)

Cristian Ardelean s-a născut pe 15 octombrie 1989, în Bistriţa. Absolvent al Facultăţii de Drept (Universitatea Babeş – Bolyai din Cluj – Napoca), promoţia 2008-2012, în prezent este avocat stagiar în cadrul Baroului Cluj. Pasionat de fotbal şi şah. Publică cronici de carte în revista online artactmagazine.ro

”Un scurt roman despre hazard şi felul în care omul, în micimea lui, se chinuie să dea sens oricărei întâmplări. În miezul unui oraş nedeterminat, un tânăr profesor de limba franceză încearcă să-şi suplimenteze veniturile, dar mai ales să-şi petreacă timpul, prin intermediul pariurilor” (Ziarul de Duminică)

„Mărturisesc că nu mă aşteptam să duc la bun capăt această carte, mai ales într-un timp atât de scurt, ceva mai mult de o lună, în octombrie-noiembrie 2012, în condiţiile în care n-am mai scris nimic de amploare. În schimb, am ştiut mereu că vreau să (şi) scriu, şi că, prinzând un subiect bun, o carte s-ar fi scris în mare parte de la sine.

Am jucat primul bilet la pariuri în timpul liceului, mai mult ca experiment. Se deschidea o nouă lume, un soi de univers paralel, pe care l-am ignorat pe lungi perioade de timp, dar care se dovedea de fiecare dată extrem de ofertant.

Am vrut ca Agenţia să curgă limpede şi firesc, ca o ploaie uşoară.” (Cristian Ardelean)

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508