Doina Ioanid citește la București din volumul de poeme ”Cusături”

dec. 9th, 2014 | By | Category: Agenda de carte

Miercuri, 10 decembrie 2014, la ora 18.00, la Humanitas Kretzulescu din Bucureşti, Doina Ioanid va citi din cel mai nou volum de poezie Cusături, apărut la Cartea Românească, disponibil şi în ediţie digitală. Alături de autoare, vor lua cuvântul: Cristina Ispas şi George Neagoe.

„Doina Ioanid scrie doar despre dragoste şi moarte, despre vîrstele cînd ele sînt luminos separate şi epocile cînd se amestecă indistinct. Căci, dacă volumul E vremea să porţi cercei este cartea unei definiri de sine la vîrste succesive, locul ultimelor vizionarisme şi al ultimelor exaltări – vremea presimţirilor organice în care coexistă şi copila din Duduca de marţipan, şi melancolica din Cartea burţilor şi a singurătăţii –, iar Poeme de trecere o carte despre ireversibil, Cusături, noua carte a Doinei Ioanid, e cartea supravieţuirii. «Am supravieţuit. Dar ce naiba înseamnă asta?» – iată întrebarea la care Cusăturile edificate ale Doinei Ioanid ne dau, fiecăruia după facultăţi, răspunsuri cu totul neliniştitoare.” (Simona Sora)

Carte recomandată de Radio România Cultural.

Doina Ioanid s-a născut la 24 decembrie 1968, în Bucureşti. A absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti în 1995, iar în 1998, masteratul (studii culturale franceze) la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a aceleiaşi universităţi. A publicat poeme în volumul colectiv Ferestre 98, girat de Mircea Cărtărescu, şi în volumul experimental 40238 Tescani (2000). A debutat cu volumul de poeme în proză Duduca de marţipan (2000, Premiul pentru debut „Prima Verba”). Au mai urmat: E vremea să porţi cercei (2001), Cartea burţilor şi a singurătăţii (2003), Poeme de trecere (2005) şi Ritmuri de îmblînzit aricioaica (2010). Poeziile sale au fost traduse în franceză, maghiară, turcă, slovenă, bulgară, croată, neerlandeză şi engleză. A participat la Festivalul Internaţional de Poezie de la Istanbul, la Poetry International Festival din Rotterdam, Poetry Parnassus (Londra), Felix Poetry Festival (Anvers) etc. A fost asistent universitar la Catedra de limbi străine a Facultăţii de Litere, Universitatea „Transilvania” din Braşov, între anii 1998 şi 2005. În prezent este secretar general de redacţie la Observator Cultural.


Număr de vizualizări :562


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro