Șase ani de Artmark

dec. 16th, 2014 | By | Category: Postcard

Ultimul capitol al poveștii anului 2014 se încheie la Artmark cu Licitația de Iarnă – ediție aniversară – 6 ani de Artmark. Un moment simbolic în viața Casei ce nu poate fi sărbătorit decât printr-o Gală a iubitorilor de artă, în care marii maeștri, de la formatorii de școală de artă românească la artiștii postbelici și contemporani, se reunesc pentru a înnobila spectacolul de licitație și, implicit, această aniversare specială.

Printre artiștii desăvârșiți prezenți în licitație se remarcă Ion Țuculescu, al cărui geniu este înfățișat de operele „Păsări enigmatice” (estimare: € 55.000 – 75.000) și „Umbre negre” (estimare: € 25.000 – 35.000). Ambele opere sunt realizate în 1961, în ultima perioadă de creație a artistului, în care artistul atinge expresia sa desăvârșită, de profundă originalitate plastică. Ambele opere provin din colecția Maria Țuculescu, soția artistului.

Alexandru Ciucurencu, un artist cheie al Școlii românești postbelice, este prezent în licitație cu operele „Vas cu flori” (estimare: € 8.000 – 12.000) și „Natură statică cu garoafe și cocoș” (estimare: € 9.000 – 16.000). Dacă prima natură statică datează din perioada interbelică, colecționată de deschizători de drum precum Zambaccian, cea din urmă operă a fost creată în ultima etapă de creație a artistului, în care sinteza liniei și pasiunea pentru echilibrul maselor se simplifică spre o formă personală de abstracționism, perioadă din ce în ce mai apreciată de noul val de colecționari contemporani.

Maestrul Corneliu Baba încântă privirile iubitorilor de artă cu operele „Pont Neuf” (estimare: € 20.000 – 30.000), în care imaginea dramatică a Senei la lumina crepusculului de seară este transformată într-un spectacol pictural în infinite nuanțe de galben cald, „Autoportret” (estimare: € 12.000 – 18.000), ce provine din colecția actorului Vladimir Găitan, un actor al generației de aur, dar și „Gladiole” (estimare: € 6.000 – 9.000), un portret floral în tradiția profesorului său Nicolae Tonitza.

„Fantasticul este realitatea văzută cu ochii unui copil” spunea Ștefan Câlția, un artist contemporan cu o imaginație inepuizabilă, prezent în licitația cu operele „Inorogul din pădure” (estimare: € 12.000 – 16.000) și „Tânăr cu fructe” (estimare: € 2.000 – 4.000), tipice pentru universul său pictural.

Alte opere simbolice pentru Licitația de Iarnă sunt „Natură statică cu lalele și ochelari” de Theodor Pallady (estimare: € 25.000 – 35.000) din colecția Nicolae și Maria Radu, „Ciobănaș cu oi, la Vlaici” de Nicolae Dărăscu (estimare: € 12.000 – 18.000), „Eva și șarpele” de Cecilia Cuțescu-Storck (estimare: € 4.500 – 6.500) – provenind din colecția reputatului colecționar și mecena Alexandru Bogdan-Pitești, sau „Natură statică cu vioară” de Lucian Grigorescu (estimare: € 7.000 – 9.000) – provenind din colecția celebrului Primar al Balcicului, mecena artiștilor decoperitori ai Balciului, Octavian Moșescu.

Expoziția poate fi vizitată până marți, 16 decembrie 2014, la Artmark, Palatul Cesianu-Racoviță, iar pe 17 decembrie 2014,  la JW Marriott Grand Hotel Bucharest, unde, de la ora 19:30, va avea loc licitația.

Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în 2008 care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere cu autenticitate garantată, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională.

În cei cinci ani de existenţă, Artmark, liderul pieței de artă din România (76% cotă de piață în 2013, conform datelor Indexului Pieței Românești de Artă), a organizat peste 120 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare peste 15.000 de opere de artă şi obiecte de colecţie (dintre care, numai în 2013, aproximativ 5.000). Piața licitațiilor de artă din România s-a situat în 2013 la aprox. 15,1 milioane euro (comparativ cu valoarea de 14,6 milioane euro în 2012 și 13,7 milioane euro în 2011), într-o piață de artă ce poate fi estimată ca depășind 28 milioane euro. Diversificarea ofertei în piață a dus la creșterea numărului de tranzacții, licitațiile de artă înregistrând adjudecarea mai multor obiecte de artă decât în 2012 cu 6%.

Din poziția de lider, Artmark și-a asumat rolul de formator de piață, promovând activitățile educative și de sporire a interesului și fondului de cunoștințe despre arta românească, în context internațional. În 2013, Artmark a itinerat o seamă de expoziții de licitație la nivel național, facilitând amatorilor de artă din țară (orașe precum Constanța, Timișoara, Arad, Iași, Ploiești, Brașov, Focșani, Buzău, Sfântul Gheorghe, Bacău, Piatra Neamț etc.) accesul la capodopere ale creației artistice românești din colecții private. Tot din seria de evenimente de informare și educare a publicului, Artmark a continuat și dezvoltat, prin Institutul Artmark de Management al Artei, programa de cursuri de weekend despre arta românească și mecanismele de funcționare a pieței de artă.

Către sfârșitul lui 2013, casa Artmark comunică oficial înființarea Consiliului său de Excelență, ce acoperă, ghidează și girează activitatea întregii platforme culturale Artmark, inclusiv Centrul Cultural ArtSociety și Institutul de Management al Artei, cuprinzând ilustre personalități culturale sau publice românești, cu misiunea declarată de a se implica în creșterea vizibilității culturii românești și a impactului acesteia în modelarea societății românești, de la Președintele României (1996-2000) prof. univ. dr. Emil Constantinescu la Prințesa Marina Sturdza ori la artistul Ioan Sbârciu, Președintele Senatului Universității de Artă Cluj, sau la Catrinel Pleșu, directorul Centrului Național al Cărții etc. Este de menționat și numirea în Consiliu a Angelei Baillou, directorul general al Christie’s Austria, în coordonarea activităților pentru Europa Centrală și de Est, pe fondul intensificării colaborării profesionale între cele două case și a interesului manifest al Christie’s pentru evoluția pieței regionale.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.artmark.ro .

Număr de vizualizări :1167


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro