Seară italiană, la Humanitas Cișmigiu

nov. 9th, 2014 | By | Category: Agenda de carte

Marți, 11 noiembrie 2014, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, în cadrul Serilor italiene, va avea loc dezbaterea, ”Literatura și războiul astăzi”,  prilejuită de apariţia romanului ”Corpul uman” de Paolo Giordano. La eveniment vor participa Daniela Zeca-Buzura, Carmen Gavrilă, dr. Radu Teodorescu şi Vlad Russo. Organizatori: Humanitas, Cercul de Studii Interdisciplinare al Studenților Italieniști, Colectivul de limba și literatură italiană din Universitatea din București.

„Corpul uman este un mare roman despre viaţa pe timp de război: o cronică a crimelor împotriva trupului şi sufletului şi o meditaţie plină de compasiune despre felul în care, împreună şi laolaltă, oamenii încearcă să suporte povara sorţii.“ (Joshua Ferris)

„După ”Singurătatea numerelor prime”, Paolo Giordano continuă să exploreze ipostazele fiinţei umane cu acest român coral, orchestrat magistral, care confirmă talentul sau strălucit.“ (Le Figaro)

Prezent pe lângă trupele italiene staţionate în Afganistan pentru un reportaj, Paolo Giordano s-a întors acasă cu ideea unui roman despre viaţa  într-un avanpost din valea Gulistan. A împărţit cu tinerii soldaţi condiţiile traiului de cazarmă, le-a citit în ochi golul din suflet şi dorinţa de a participa la ceva aflat mai presus de ei înşişi. A fost martorul supunerii trupului la cele mai dure rigori şi abstinente, dar şi al comuniunii aproape materiale ivite între militari, în care „fiecare priveşte corpul celorlalţi că pe-al sau propriu“. Ideea a căpătat trup, devenind un roman subtil şi tensionat, romanul unei iniţieri ce trece prin experienţă aspră a războiului şi a morţii, tradus în peste treizeci de ţări.

„Nu e suficient să fii eroic că să fii erou“, se spune undeva în acest roman al experienţelor-limită. Eroii lui ne-eroi sunt tinerii dintr-un pluton aflat într-un avanpost din munţii deşertici ai Afganistanului, apărat de o brigadă a armatei italiene. Prinşi în vârtejul războiului şi al morţii care pândeşte la tot pasul lovind necruţător, al iubirilor neîmpărtăşite şi al furiei caracteristice vârstei, al veseliei fără griji şi al suferinţei cu neputinţă de înţeles, fiecare îşi cântăreşte propria viaţă cu măsura a ceea ce-i este dat să trăiască.

„Citind acest roman am simţit că mă întorc în Afganistan: pagină după pagină, revedeam cu ochii minţii fantasticele peisaje, locurile de vis, frumoase şi cumplite totodată, incredibilii lui locuitori…“ (Caporal Diana Bellomo, Grazia)

Aparţinând noii generaţii de prozatori italieni, PAOLO GIORDANO s-a născut în 1982 la Torino şi a urmat studii de fizică teoretică, obţinând în 2010 un doctorat în fizică particulelor. Tânărul cercetător ştiinţific Paolo Giordano şi-a cultivat marea pasiune pentru literatură urmând în 2006–2007 cursurile de tehnici narative de la Scuola Holden, fondată şi condusă de scriitorul Alessandro Baricco. În 2008 a publicat romanul Singurătatea numerelor prime (La solitudine dei numeri primi), distins în acelaşi an cu mai multe premii literare importante. Romanul a cunoscut un imens succes, fiind ecranizat în 2010 şi tradus în 40 de ţări. Corpul uman (Îl corpo umano) vede lumina tiparului în 2012, fiind deja tradus în peste 30 de ţări.

Număr de vizualizări :1083


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro