Lansarea cărții “Supraviețuitorii. Mărturii din temnițele comuniste ale României” și dezbaterea “Suferință și speranță. Deținuții politic ca modele etice”, la Librăria Humanitas

nov. 4th, 2014 | By | Category: Agenda de carte

Duminică, 9 noiembrie 2014, la ora 17.00, Centrul de Studii în Istorie Contemporană și editura Humanitas vă invită în librăria Humanitas de la Cișmigiu, la o dezbatere și o lansare de carte care vor încerca să rememoreze experiența deținuților politici din primii ani, cei mai brutali, ai regimului comunist.  La dezbaterea ”Suferință și speranță. Deținuții politic ca modele etice” vor fi prezenți Dan C. Mihăilescu, Radu Preda, Sorin Lavric, Alin Mureșan și Anca și Raul Ștef, autorii celor nouăsprezece interviuri strânse în cartea ”Supraviețuitorii. Mărturii din temnițele comuniste ale României”, apărută la editura Humanitas, care va fi lansată cu ocazia acestui eveniment.  Dezbaterea face parte din seria de evenimente organizate de Centrul de Studii în Istorie Contemporană între 7 – 9 noiembrie 2014, cu scopul de a marca o jumătate de secol de la eliberarea deținuților politic din prima jumătate a perioadei comuniste. Proiectul „În umbra libertății. 50 de ani de la eliberarea deţinuţilor politic” va cuprinde o vizită la Fortul 13 Jilava, unul dintre principalele spații carcerale din acea perioadă, o lansare de carte de interviuri cu supravieţuitorii închisorilor, dar și un concert cu formaţia Robin and the Backstabbers.

Strângerea mărturiilor a pornit de la ideea că aceşti necunoscuţi au luptat împotriva „distrugerii sufletului“, după o expresie a părintelui Matei Boilă. Aşa am ajuns noi, doi jurnalişti, să ne întrebăm cine sunt aceşti oameni, ce i-a motivat, cum au rezistat şi de unde au avut curajul de a-şi sacrifica, pentru un  ideal, tinereţea, liniştea, viitorul şi, în general, toată „viaţa pământeană“. După cincizeci de ani de la eliberarea lor din 1964, i-am căutat pe aceşti eroi uitaţi ai României. Am parcurs mii de kilometri prin ţară şi am înregistrat zeci de ore amintirile lor, care sunt vii şi încă dor. I-am ascultat povestindu-şi visurile de tinereţe, am aflat ce simţeau atunci, ce şi-au dorit să fie, ce-ar fi fost dacă. Unii se simt vinovaţi şi astăzi că şi-au făcut familia să sufere. Mulţi nu pot scăpa de gândul că şi-au pierdut părinţii în timp ce erau închişi, că n-au mai apucat să-i vadă nici măcar o dată.

Cei care doresc să se înscrie pentru vizita la Fortului 13 Jilava şi/sau să participe la concertul Robin and the Backstabbers sunt rugaţi să intre pe site-ul www.istoriecontemporana.ro pentru a afla mai multe detalii despre condiţiile în care pot participa, în mod gratuit.

Număr de vizualizări :1028


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro