Itinerarea expoziției de fotografie documentară „Baraşeum – un teatru evreiesc în umbra războiului”, la Beer Sheva

nov. 22nd, 2014 | By | Category: Eveniment

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv și Merkaz HaTzeirim / Beer Sheva prezintă, în perioada 27 noiembrie 2014 – 27 ianuarie 2015, expoziția de fotografie documentară „Baraşeum – un teatru evreiesc în umbra războiului” (curator Costel Safirman). Expoziția cuprinde reproducerile a 50 de fotografii documentare referitoare la activitatea Teatrului Barașeum, majoritatea provenind din arhivele personale ale actorilor. Expoziția a fost vernisată la data de 9 decembrie 2010, cu ocazia premierei israeliene a documentarului „Şi s-au dus ca vântul…” (2010, România, regia Radu Gabrea şi Costel Safirman), proiectat în cadrul Festivalului Internaţional de Film Evreiesc de la Ierusalim.

Teatrul Baraşeum este un fenomen unic în istoria teatrală internaţională. În august 1940 s-a decretat excluderea tuturor actorilor şi oamenilor de teatru evrei din teatrele româneşti. Cu sprijinul lui Liviu Rebreanu, director al Teatrului Naţional din Bucureşti, la 1 martie 1941 a luat fiinţă Teatrul Baraşeum din Bucureşti, care a activat pe toată durata războiului, în condiţii grele. Succesul repurtat de actorii evrei a adus un public numeros, multe personalităţi ale vieţii culturale româneşti fiind prezente la spectacolele teatrului evreiesc din București. Teatrul Baraşeum şi-a încetat activitatea odată cu abolirea legislaţiei anti-evreieşti, în 1945.

În seara vernisajului de la Beer Sheva – 27 noiembrie 2014 – va avea loc ceremonia acordării Premiilor Yakir HaEida pentru contribuția evreilor originari din România la construcția Statului Israel. Evenimentul este organizat de Hitachdut Olei Romania (H.O.R) cu sprijinul Primăriei din Beer Sheva.

Pagina evenimentului: www.icr.ro/baraseum_beersheva/.

Număr de vizualizări :921


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro