Expoziția “Grădina Zburătorului – George Ştefănescu-Râmnic (1914–2007)”, la Muzeul Național al Satului

nov. 3rd, 2014 | By | Category: Eveniment

Joi, 6 noiembrie 2014, la ora 17.00, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” ( Sălile H. H. Stahl și Lena Constante), va avea loc vernisajul expoziției “Grădina Zburătorului – George Ştefănescu-Râmnic (1914–2007)”. Expoziţia va fi curatoriată de criticul de artă Aurelia Mocanu şi de arhitectul Radu Ştefănescu, fiul artistului.  Joi, 13 noiembrie 2014, ora 16.00, se va  decerna Premiul Vasile Drăguţ, acordat tinerilor curatori de la Secţia de Critică a U.A.P. din România. Miercuri, 19 noiembrie 2014, ora 16.00, va avea loc seara muzeală „Nostalgia atelierului”, oferită de istoricul de artă Ruxandra Dreptu. Expoziția este deschisă în perioada 6 noiembrie- 15 decembrie 2014 (miercuri-duminică, între orele 9.00-17.00). Agențiadecarte.ro este partener media al evenimentului.

Marţi, 28 octombrie 2014, în Sala Mitiţă Constantinescu a Palatului Băncii Naţionale, a avut loc prezentarea publică a albumului monografic de pictură, grafică şi scenografie Discreta frumuseţe – George Ştefănescu-Râmnic (1914–2007). În 2014 se împlinesc 100 de ani de la naşterea pictorului George Ştefănescu-Râmnic, una dintre personalităţile-surpriză în  recitirea istoriei recente a artei româneşti. După o carieră de scenograf la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, artistul a evoluat, în discreţia concentrată a atelierului bucureştean, spre libera abstracţie cromatică. În anii ’30–’60, Ştefănescu-Râmnic era afiliabil amprentei lui Dărăscu. Apoi, în Germania, după vârsta de 75 de ani, cu o longevitate spectaculoasă, pictorul a marcat un salt stilistic pe care ne bucurăm să-l semnalăm publicului şi specialiştilor. Grădina Zburătorului, expoziţie cu un caracter retrospectiv, dă o nouă încărcătură de sens colecţiei de familie, remarcabil organizată de Fundaţia întemeiată de fiul artistului. George Ştefănescu-Râmnic devine astfel, în posteritatea recuperată, purtătorul unei formule stenice de colorism pe trame de figurativ, treptat stilizat armonic. Iată ce remarca criticul de artă Dan Grigorescu în 1987, în prefaţa albumului pe care Editura Meridiane îl dedica artistului: „Identitatea stilistică a picturii lui George Ştefănescu ar putea fi căutată prin raportare la un neoprimitivism al senzaţiei, al emoţiei şi, deopotrivă, al formulărilor plastice. Este matca în care se întâlnesc, pentru el, lecţia întemeietorilor de modernitate (Gauguin, Van Gogh) şi formulele vizuale de postbizantinism rusticizat, oferite de pictura ţărănească pe sticlă.”

Evenimentul expoziţional, organizat cu sprijinul Fundaţiei Pictor George Ştefănescu (www.georgestefanescu.ro), va fi urmat de cocktail.

https://www.facebook.com/FundatiaGeorgeStefanescu

Număr de vizualizări :1221


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro