Ediția a IX-a a Festivalului de Muzică Veche Bucureşti a debutat cu un spectacol dedicat lui Jean Philippe Rameau – muzicianul Regelui Soare

nov. 5th, 2014 | By | Category: Eveniment

A IX-a ediţie a Festivalul de Muzică Veche Bucureşti 2014 a debutat joi, 30 octombrie 2014, la Palatul Cotroceni cu un spectacol regal care l-a sărbătorit pe muzicianul Regelui Soare, Jean Philippe Rameau. Concertul-spectacol excepţional „Rameau – Le Musicien du Roi”, susţinut financiar de ARCUB, în cadrul programul „București 555”, a constituit debutul celei de-a IX-a ediţii a Festivalului de Muzică Veche Bucureşti, și a fost organizat într-un an în care se comemorează 250 de ani de la moartea muzicianului curții regale de la Versailles. Agențiadecarte.ro este partener media al evenimentului.

Joi, 13 noiembrie 2014, de la ora 19:00, la Biserica Anglicană, muzica lui Jean-Philippe Rameau va răsuna pentru a doua oară în cadrul Festivalului de Muzică Veche Bucureşti, în concertul „Rameau – 250”, susţinut de clavecinista Raluca Enea. Clavecinul,“instrumentul nobililor”, va fi prezent într-un program inedit, ales din creaţia de clavecin a compozitorului. Repertoriul spectacolului cuprinde, în principal, selecţiuni din colecţia „Pièces de Clavecin en Concerts” (1724) şi din opera „Les Indes Galantes” (1735-1736), „Pièces de clavessin avec une methode pour la mechanique des doigts” (1724) şi “Nouvelles Suites de Pièces de clavecin avec des remarques sur les différents genres de musique” (1728).

Miercuri, 19 noiembrie 2014, ora 19:00, la Muzeul Național Cotroceni, va avea loc spectacolul, „Par mes Chants”, susţinut de interpretul şi instrumentistul francez Marco Horvat. Este un recital de voce, teorbă şi chitară barocă. Fascinat de libertatea de a cânta fără a fi constrâns de acomodarea cu ceilalți muzicieni, Marco Horvat ne prezintă artistul complex, specializat în domeniul muzicii medievale și renascentiste, într-o comunicare perfectă între postura de solist și cea de acompaniator. Marco Horvat a evoluat ca solist şi instrumentist în aproape toate țările din Europa, în India și America Latină. Şi este unul dintre foarte puținii interpreți contemporani de muzică veche ce a preluat într-adevăr rolul lăutistului cântăreț, așa cum era el cunoscut acum câteva sute de ani.

Vineri, 21 noiembrie 2014, ora 19:00, la Palatul Bragadiru, Ansamblul Cinco Siglos şi soprana Delia Agundez (Spania) vor încheia ediţia acestui an, a Festivalului de Muzică Veche Bucureşti, cu concertul „Musicas Para la Camara de Isabel de Castilla”. Cancionero de Palacio este tot ce a rămas scris din acele vremuri ale Renaşterii spaniole, cu menestreli gălăgioşi şi personaje austere oficiind serviciile liturgice ale Capelei Regale. Inspiraţi din Cancionero de Palacio, Cincos Siglos recrează în concert atmosfera intimă a muzicii de cameră cu harpe, lăute, şi fluiere, din timpul regilor catolici ai Spaniei. Membrii ansamblului Cincos Siglos s-au dedicat încă din 1990 studiului și interpretării repertoriilor mai puțin cunoscute de muzică veche. Repertoriul Cincos Siglos se axează pe muzica medievală, cu piese impresionante în numeroase producții concertistice, înregistrări audio și articole sau lucrări de muzicologie.

Festivalulde Muzică Veche București organizat de Asociaţia Antiqva, se bucură de o mare atenţie din partea publicului, fiind cotat pe locul trei între „cele mai frecventate festivaluri din București”. Informația este conținută în rezultatele preliminarii ale „Barometrului de consum cultural pe anul 2014”, rezultate făcute publice cu ocazia Conferinței Naționale a Managerilor Culturali (București, 2 noiembrie 2014). Barometrul este realizat anual de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală, este reprezentativ la nivel naţional pentru populaţia de 18 ani și peste și are o marjă de eroare de +/- 2,8%.

Organizator Asociaţia Antiqva www.earlymusic.ro

Biletele la concertele Festivalului de Muzică Veche Bucureşti 2014 pot fi procurate prin reţeaua Eventim.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Administrației Prezidențiale, Ministerul Culturii, ICR, ARCUB și Primăria Bucureștiului prin Programul „București 555”, Muzeul Național Cotroceni, Palatul Bragadiru, Biserica Anglicană, Institutul Ballasi, Institutul Cervantes, Accion Cultural Espagnol, Muzeul Țăranului Român.

Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Brâncoveanu, Marshal Hotel, Elmiplant, DACIA.

Partener Oficial Media: TVR1 – TVR 2 – TVR New – TVR HD

Perteneri Media: Radio Romania Muzical, Radio Romania Cultural, Radio București FM, Radio 3Net, România Liberă, Academia Cațavencu, Evenimentul Zilei, Dilema Veche, Historia, Observatorul Cultural, Nine O’Clock, ArtOut, Casa Mea, 121.ro, City Compass.ro, Romania-Insider.com, Agentiadecarte.ro, Modernism.ro, Catchy.ro, TurismIstoric.ro

Număr de vizualizări :1074


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro