După Brâncuși vine Paciurea – record absolut

nov. 19th, 2014 | By | Category: Postcard

Licitația de Toamnă – Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești s-a încheiat miercuri seară, 19 noiembrie 2014, cu un total de aproape 800.000 euro și cu o rată de adjudecare de 82%. Sala de la Athénée Palace Hilton a părut neîncăpătoare pentru cei 350 de iubitori de artă veniți să întâmpine ce avea să fie cea mai plăcută surpriză a serii, extraordinarul record de autor al sculptorului Dimitrie Paciurea cu opera „Himera Pământului” (adjudecat 70.000 euro, mai bine de triplul prețului de pornire).

Cele mai mari emoții și zumzetul publicului nerăbdător au început când a fost strigat lotul 121, „Fetița Acrobatului” de Nicolae Tonitza. Cu o adjudecare de 75.000 euro, vedeta Licitației de Toamnă încheie sezonul pe locul întâi. De asemenea, desenele artistului au fost la mare căutare: „Copilul acrobatului” adjudecat pentru 2.750 euro și „Dacă Iisus ar reveni printre oameni” pentru 2.250 euro.

Pictura de mici dimensiuni reprezentând tema preferată a pictorului național, „Car cu boi” de Nicolae Grigorescu, și-a regăsit locul în colecția unui iubitor de artă grec, mare admirator al lui Grigorescu, fiind adjudecată pentru 62.000 euro. Alte adjudecări importante pentru cota artiștilor tranzacționați au fost: „O seară în familie” de Ipolit Strâmbu (adjudecat 11.000 euro), „La fiancée du roi musicien” de Jules Perahim (adjudecat 15.000 euro), „Grădină” de Horia Bernea (adjudecat 12.000 euro, de șase ori mai mult ca prețul de pornire), „Noapte la Vitré” de Eustațiu Stoenescu (adjudecat 19.000 euro), „Spaima” de Corneliu Baba (adjudecat 40.000 euro), „Vedere spre Place Dauphine” de Theodor Pallady (adjudecat 42.500 euro).

Rezultatele Licitației de Toamnă pregătesc terenul pentru cele două mari evenimente din luna decembrie, care încheie anul într-o notă festivă. Licitația de Crăciun (9 decembrie 2014) a pregătit publicului una dintre cele mai inedite și prețioase selecții de cadouri din istoria Artmark. De la bijuterii extravagante din colecția Marinei Dimitropoulos, soția fostului prim-ministru al Greciei, la o pivniță de vinuri franțuzești, provenind de la un colecționar bucureștean, la antichități de o raritate absolută precum un set de artefacte din aur dacic, descoperite în Transilvania la sfârșitul sec. XIX, la limuzina Hilllman Hunter (Chrysler) a lui Nicolae Ceaușescu, și până la pictură românească și europeană pe tema iernii și a sărbătorilor de iarnă, fiecare își va găsi cadoul ideal.

Licitația de Iarnă (17 decembrie 2014) este o ediție aniversară întrucât Artmark împlinește 6 ani de la organizarea primei licitații de artă. Fiind un moment de colecție, a fost pregătită o expoziție în stilul Artmark consacrat: opere ale celor mari mari artiști români, într-o expoziție de neratat.

Expoziția este deschisă începând cu sâmbătă, 22 noiembrie 2014, și va putea fi vizitată la Palatul Cesianu-Racoviță, str. C.A. Rosetti, nr. 5. Licitația de Crăciun va avea loc marți, 9 decembrie 2014, ora 20:00, la Athénée Palace Hilton, iar Licitația de Iarnă miercuri, 17 decembrie 2014, ora 19:30, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel.

Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în 2008 care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere cu autenticitate garantată, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională.

În cei cinci ani de existenţă, Artmark, liderul pieței de artă din România (76% cotă de piață în 2013, conform datelor Indexului Pieței Românești de Artă), a organizat peste 120 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare peste 15.000 de opere de artă şi obiecte de colecţie (dintre care, numai în 2013, aproximativ 5.000). Piața licitațiilor de artă din România s-a situat în 2013 la aprox. 15,1 milioane euro (comparativ cu valoarea de 14,6 milioane euro în 2012 și 13,7 milioane euro în 2011), într-o piață de artă ce poate fi estimată ca depășind 28 milioane euro. Diversificarea ofertei în piață a dus la creșterea numărului de tranzacții, licitațiile de artă înregistrând adjudecarea mai multor obiecte de artă decât în 2012 cu 6%.

Din poziția de lider, Artmark și-a asumat rolul de formator de piață, promovând activitățile educative și de sporire a interesului și fondului de cunoștințe despre arta românească, în context internațional. În 2013, Artmark a itinerat o seamă de expoziții de licitație la nivel național, facilitând amatorilor de artă din țară (orașe precum Constanța, Timișoara, Arad, Iași, Ploiești, Brașov, Focșani, Buzău, Sfântul Gheorghe, Bacău, Piatra Neamț etc.) accesul la capodopere ale creației artistice românești din colecții private. Tot din seria de evenimente de informare și educare a publicului, Artmark a continuat și dezvoltat, prin Institutul Artmark de Management al Artei, programa de cursuri de weekend despre arta românească și mecanismele de funcționare a pieței de artă.

Către sfârșitul lui 2013, casa Artmark comunică oficial înființarea Consiliului său de Excelență, ce acoperă, ghidează și girează activitatea întregii platforme culturale Artmark, inclusiv Centrul Cultural ArtSociety și Institutul de Management al Artei, cuprinzând ilustre personalități culturale sau publice românești, cu misiunea declarată de a se implica în creșterea vizibilității culturii românești și a impactului acesteia în modelarea societății românești, de la Președintele României (1996-2000) prof. univ. dr. Emil Constantinescu la Prințesa Marina Sturdza ori la artistul Ioan Sbârciu, Președintele Senatului Universității de Artă Cluj, sau la Catrinel Pleșu, directorul Centrului Național al Cărții etc. Este de menționat și numirea în Consiliu a Angelei Baillou, directorul general al Christie’s Austria, în coordonarea activităților pentru Europa Centrală și de Est, pe fondul intensificării colaborării profesionale între cele două case și a interesului manifest al Christie’s pentru evoluția pieței regionale.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.artmark.ro

Număr de vizualizări :910


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro