Aniversarea a 160 de ani de la nașterea lui Anghel Saligny, la IRCCU Veneţia

nov. 23rd, 2014 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 3 decembrie 2014, orele 18.30, în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneţia va avea loc, cu ocazia Zilei Naţionale a României şi în contextul aniversării a 160 de ani de la naştere, conferința dedicată personalității lui Anghel Saligny şi inaugurarea unei expoziţii multimedia cuprinzând imagini şi texte care vor reflecta opera marelui inginer şi arhitect român.

Anghel Saligny a fost academician, inginer constructor, ministru şi pedagog român, fiind considerat unul dintre pionierii tehnicii mondiale în proiectarea şi construcţia podurilor şi silozurilor cu structură metalică, respectiv de beton armat. Este, de asemenea, unul dintre întemeietorii ingineriei româneşti.

Conferinţa va fi susţinută de arh. dr. Irina Băldescu – Direcţia Bunurilor Culturale din Veneţia care va prezenta personalitatea lui Anghel Saligny, şi de Cătălin Davidescu, care va relata istoria unei serii de fotografii inedite ale construcţiei podului de la Cernavodă. Expoziţia, realizată de Irina Băldescu, cuprinde planuri şi fotografii provenind de la Arhivele Naţionale ale României şi este însoţită de un catalog publicat la Editura Institutului Cultural Român, îngrijit de arh. dr. Irina Băldescu.

Irina Băldescu este arhitect, absolventă a Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti şi a bursei „Vasile Pârvan” la Accademia di Romania din Roma. În prezent activează la Direcţia regională pentru Bunurile Arhitectonice şi Peisagistice a Regiunii Veneto.

Cătălin Davidescu este inspector DJCCPCN Dolj, expert în pictură românească modernă, în special Țuculescu și avangarda românească. A fost muzeograf la Muzeul Național de Artă din Craiova şi curator a numeroase expoziții muzeale de arte vizuale.

Evenimentul este organizat de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi beneficiază de sprijinul financiar al Institutului Cultural Român. Expoziţia va putea fi vizitată până pe data de 20 decembrie 2014, zilnic, în intervalul orar 16.00 – 19,00. Intrarea este liberă.

Număr de vizualizări :761


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro