„Kumamoto Artpolis – Arhitectură și comunicare” – Expoziţie de fotografie, la Muzeul Banatului Timișoara

nov. 12th, 2014 | By | Category: Eveniment

Luni, 17 noiembrie 2014, orele 18.00, la Muzeul Banatului, Bastionul Cetății – Galeria Theresia (str. Martin Luther nr. 4, Timișoara), va avea loc vernisajul expoziției „Kumamoto Artpolis – Arhitectură și comunicare”, în prezenţa Excelentei Sale, Keiji Yamamoto, Ambasadorul Japoniei în România. Expoziția va fi deschisă în perioada 17 noiembrie – 30 noiembrie 2014. Organizatori: Ambasada Japoniei, Japan Foundation şi Muzeul Banatului Timişoara.

Actuala expoziție reunește fotografii ce reprezintă lucrări de marcă ale arhitecturii japoneze contemporane realizate în ultimele decenii în prefectura Kumamoto din Japonia. Cunoscut sub numele de „Kumamoto Artpolis”, acest inovator  proiect de arhitectură și urbanism se desfășoară începând cu anul 1988 în diverse zone și localități din prefectura Kumamoto. Inițiat și susținut financiar de către autoritățile locale, proiectul a dus, în cele peste două decenii de existență, la punerea în operă a peste 80 lucrări purtând semnătura unor arhitecți de renume, prin intermediul cărora  întreaga regiune şi-a câştigat reputaţia de centru internațional al arhitecturii contemporane.

Punând accentul mai degrabă pe elementul de design și nu doar pe cel de funcționalitate, proiectele de la Kumamoto și-au propus să aducă arhitectura mai aproape de natura, cultura și istoria locului, încercând să implice în același timp și comunitățile locale în fiecare etapă a procesului de construcție. Pe lângă clădirile cu destinaţie cultural-educațională, cum ar fi muzee, centre culturale, școli, „Kumamoto Artpolis” a inclus și construcția de ansambluri rezidențiale, locuinţe, obiective edilitare, lucrări de inginerie și amenajare a teritoriului, etc.

În cadrul acestui ambițios proiect la realizarea căruia au participat nume cunoscute ale arhitecturii contemporane precum Tadao Ando, Toyo Ito, Kazuhiro Ishii, Jun Aoki, Teiichi Takahashi, Hiroshi Hishioka, Kazuo Inohara, Kazunari Sakamoto, Kenji Kozai, Hideaki Katsura, etc, întreaga regiune a devenit un veritabil muzeu al arhitecturii contemporane, atrăgând anual vizitatori din Japonia și din străinătate. O bună parte a acestor realizări pot fi admirate și de către publicul din România prin intermediul expoziției găzduite de către Muzeul Banatului din Timișoara în perioada 17-30 noiembrie 2014.

Intrarea publicului este liberă !

Număr de vizualizări :737


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro