”Zilele Monica Lovinescu”, ediția a VIII-a

nov. 12th, 2014 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 19 noiembrie 2014 și joi, 20 noiembrie 2014, la Iași, Suceava și Fălticeni, se va desfășura ediția a VIII-a a evenimentelor reunite sub genericul ”Zilele Monica Lovinescu”. Proiectul este susținut de Consiliul Județean Suceava,  Biblioteca Bucovinei,  Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iași și de Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, alături de Radio Europa Liberă, Primăria Fălticeni, Alexandria Librării, Colegiul Național Nicu Gane din Fălticeni, Colegiul Tehnic Mihai Băcescu din Fălticeni, Colegiul de Artă Ciprian Porumbescu din Suceava, Galeria Oamenilor de Seamă din Fălticeni, Biblioteca Municipală E. Lovinescu din Fălticeni, Parohia Grădini, Sfinții Voievozi din Fălticeni.

Colocviul dedicat Monicăi Lovinescu, proiectat a se derula la Iași, pe 19 noiembrie 2014, ora 12.00, la Casa cu Absidă a Uniunii Scriitorilor din România, va prilejui întâlnirea unor voci distincte și diverse din lumea literară și culturală românească, care vor susține puncte de vedere originale și documentate privind actualitatea Monicăi Lovinescu (scriitoare, critic literar, cronicar, jurnalist radio cu bogată activitate la Radio Europa Liberă, traducătoare, model civic și etic, cunoscut patriot român și disident anticomunist) și a chestiunii democrației, precum: Al. Călinescu, Antonio Patraș, Cristian Livescu, Cassian Maria Spiridon, Emanuela Ilie, Livia Iacob, Marius Chelaru, Liviu Papuc, Paul Gorban, Loredana Cuzmici, Adi Cristi, Angela Furtună, Val Talpalaru, Angela Baciu Moise, Constantin Severin, Gheorghe Gabriel Cărăbuș și alții. Ulterior, în numărul din luna decembrie a.c., prestigioasa revistă Convorbiri Literare va publica toate intervențiile și expunerile în Medalionul Monica Lovinescu – 91.

La finele colocviului ieșean, va fi decernat Premiul Național Monica Lovinescu și Virgil Ierunca, 2014, după deliberarea unui juriu internațional condus, ca în fiecare an, de acad. Basarab Nicolescu (Paris), și din care au făcut parte Dennis Deletant (Georgetown University), Al. Călinescu, Gheorghe Grigurcu, Tudorel Urian, Vladimir Tismăneanu (Maryland University), Antonio Patraș, Doina Jela, Angela Furtună.

Manifestările fălticenene includ, tot pe 19 noiembrie 2014, expoziții de carte, prezentări și dezbateri ce se vor desfășura la Biblioteca Municipală E. Lovinescu și la Galeria Oamenilor de Seamă din Fălticeni, precum și un Te Deum la Cripta Lovineștilor din Cimitirul Grădini din Fălticeni.

La Suceava, pe 20 noiembrie 2014, ora 11, la Biblioteca Bucovinei, sub genericul Monica Lovinescu – vocea care a ținut în viață România, Angela Furtună va susține o Conferință despre actualitățile din abordarea Monicăi Lovinescu, Eugen Dimitriu va depăna amintiri despre ilustra scriitoare, Colegiul de Artă Ciprian Porumbescu va oferi un recital de muzică clasică. Vor fi proiectate filme și documente inedite.

La ediţia trecută, Ediţia a VII-a, din 2013, a Zilelor Monica Lovinescu, în cadrul colocviului de la Iaşi, dedicat cercetării, a fost lansat volumul Monica Lovinescu. Est-etica. Geneze, de Angela Furtună (Ed. Vinea 2012, sub egida Bibliotecii Bucovinei), volum ce  a fost distins ulterior cu Premiul National Convorbiri Literare pentru Eseu 2013; recent, în cel mai nou număr al prestigioasei reviste naţionale Viaţa Românească (nr. 9-10, 2014), vocea cea mai autorizată a criticii pe tema Monica Lovinescu a apreciat că volumul Angelei Furtună reprezintă primul şi cel mai important şi aplicat studiu românesc, notabilă operă de cercetare şi de hermeneutică românească, aducând contribuţii şi elemente inedite de interpretare pe tema vieţii şi operei Monicăi Lovinescu.

În anii când exersarea, integrarea și salvarea culturii românești în contextul globalizării, pe de o parte, cât și nașterea unui nou Război Rece, pe de altă parte, se fac din ce în ce mai mult simțite în Europa, actualitatea Monicăi Lovinescu și a vocilor care luptă pentru democrație, libertate și recunoașterea valorilor în România este din ce în ce mai evidentă. De-a lungul timpului, Zilele Monica Lovinescu au devenit nu numai o școală de gândire și de continuitate pentru memoria românească, ci și un prilej de exersare a discursului estetic și est-etic, a culturii majore, a vocației civice, a criticii libere și a spiritului lucid.

Inițiatoarea și Coordonatoarea Proiectului ”Zilele Monica Lovinescu” și inițiatoarea ”Premiului Național Monica Lovinescu și Virgil Ierunca” este scriitoarea Angela Furtună.

Număr de vizualizări :768


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro