”Noaptea de noiembrie”, penultima ediţie a ”Nopţilor macedonskiene”, la Teatrul Mignon

nov. 22nd, 2014 | By | Category: Eveniment

Sâmbătă, 29 noiembrie 2014, începând cu ora 18:30, la Teatrul Mignon (Piaţa Rosetti, Bd. Hristo Botev nr. 1) va avea loc ”Noaptea de noiembrie”, penultima ediţie a ”Nopţilor macedonskiene”, seria de evenimente itinerante dedicate împlinirii a 160 de ani de la naşterea scriitorului Alexandru Macedonski. ”Noaptea de noiembrie” îşi propune să apropie publicul actual de literatura lui Alexandru Macedonki (re)descoperit, de această dată, în ipostaza de dramaturg. Evenimentul va debuta cu un spectacol de lectură susţinut de actorii Teodor Ghiţă şi Mircea Anghel, după o selecţie de texte ce fac parte din seria comediilor politice scrise de Alexandru Macedonski. Seara se va încheia cu un dialog pe tema psihologiei genealogiilor purtat între Irina Macedonski şi Mihaela Marinaş, specialist în constelaţii familiale şi coordonator al comunităţii online damaideparte.ro.

La Noaptea de noiembrie publicul va asista, aşadar, la o dezbatere care va încerca să răspundă la întrebări precum:

– În ce masură moştenim de la înaintaşii noştri şi altceva în plus pe lângă culoarea ochilor sau a părului?

– Cum poate fi gestionată o analiză a arborelui genealogic din punct de vedere psihologic?

– Cum putem pune ordine în „şantierul” lăsat de strămoşii noştri făra a urma inconştient acelaşi scenariu de viaţă?

– Ce rol joacă identitatea fiecăruia în contextul arborelui genealogic?

– În ce masură ne ajută această metodă terapeutică, a constelaţiilor familiale, să conştientizăm aspecte teoretice ale psihogenalogiei?

Mihai – Daniel Gheorghe: „Dramaturgia lui Macedonski are la bază întâmplările din societatea epocii sale. Macedonski, în ipostaza de dramaturg, nu se dezice de ironie, de sarcasm – el nu devine Caragiale și nici nu păstrează tablourile romantice ale teatrului său contemporan. Pentru el, dramaturgia a purtat rolul unei arme îndreptate mereu împotriva moravurilor vremii. Dacă la Caragiale întâlnim voalat situații reale, ascunse după diferite măşti, în dramaturgia lui Macedonski întâlnim realitatea brută, nedisimulată de context. Astfel, în comediile sale politice apar personaje precum Brătianu, Rosetti, în schiţe îi întâlnim pe Bolintineanu, Heliade-Rădulescu, în drame îl întâlnim pe Cuza, Dante în calitate de personaje dramatice realiste. Valoarea pe care o are dramaturigia macedonskiană vine din altceva: dintr-un „absurd” avant-la-lettre care îl anticipează mai mult ca oricând pe Eugen Ionescu și, de altfel, dintr-o dorință – am spune azi postmodernă – de a aduce realitatea pe scenă, așa cum este ea, în fața unui public mai mult sau mai puțin obişnuit cu astfel de spectacole.”

La ”Noaptea de noiembrie” intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile.

Pentru rezervări şi inflormaţii suplimentare: 0726 813 074

Despre Teatrul Mignon

Găzduit de o clădire ce datează din 1926, construită în stil neoclasic, Teatrul Mignon îşi propune ca, în această perioadă de continuă criză socio-economică, să amintească de perioada înfloritoare a Bucureştiului de altădată prin spaţiul modular, modern amenajat, care invocă luxul arhitectural de odinioară. Cu o capacitate de 55-70 de locuri, adaptabile tipurilor de spectacol, Mignon  promite întâlnirea teatrului cu spectatorul, într-un spaţiu intim, elegant. Piese de teatru, spectacole de dans, concerte live, reprezentaţii inedite – toate acestea vor da viaţă scenei Mignon, ca evenimente de excepţie. Mignon promite să-și ofere spectatorilor pasiunea proprie pentru teatru, într-un spaţiu care se metamorfozează în funcţie de dinamica reprezentaţiei. “Poate că ne-ar fi mai bine dacă ne-am asculta sufletul, dacă am fi atenţi la ce se întâmplă în jurul nostru, dacă ne-am da o şansă visurilor noastre. Bucureştiul, oraşul acesta care ne iubeşte, e unul nostalgic după perioada lui de glorie de dinainte de război şi dorurile lui sunt multe. Mignon vine şi-i aduce aminte că are clădiri minunate lăsate de multe ori să moară, că arta e într-o efervescentă creştere, că locuitorii lui iubesc teatrul. Teatrul Mignon este un proiect independent, dar asta nu înseamnă de unul singur, ci înconjurat de mulţi prieteni.”- Florentina Ciocănea, iniţiatoarea proiectului, despre Mignon.

Despre proiectul Nopţilor macedonskiene

Proiectul „Nopţi macedonskiene” se va desfăşura lună de lună în 2014, de fiecare dată altfel, cu intenţia de a pune în legătură scriitori tineri sau consacraţi, artişti şi personalităţi creative care îşi doresc să contribuie la dezvoltarea unui context favorabil schimbului de idei. În cadrul „Nopţilor macedonskiene” vor fi organizate spectacole de lectură, concerte jazz şi serate literare, proiecţii şi dezbateri pe teme vaste întâlnite şi în preocupările scriitorului Alexandru Macedonski: înnoirea poeziei, literatură SF, proză, cercetare ştiinţifică, estetică, scenariu de film, dramaturgie, teoria literaturii şi creative writing, management cultural. Seria de evenimente „Nopţi macedonskiene” face parte din proiectul manifestărilor culturale iniţiate de Irina Macedonski şi Mihai-Daniel Gheorghe pentru a marca împlinirea a 160 de ani de la naşterea scriitorului Alexandru Macedonski (1854 – 1920).


Număr de vizualizări :966


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro