Premiera „La traviata” deschide stagiunea Operei Naţionale Bucureşti

oct. 29th, 2014 | By | Category: Eveniment

Joi, 30 octombrie 2014, ora 19.00, Opera Naţională Bucureşti deschide stagiunea 2014- 2015 cu premiera “La traviata” de Giuseppe Verdi, în regia lui Paul Curran. Într-o clădire renovată, cu o sală de spectacole recondiţionată de la acustică până la detaliul arhitectural, cu echipe de creaţie internaţionale şi solişti cu cariere în desfăşurare pe marile scene ale lumii, Opera Naţională Bucureşti promite spectacole de ţinută europeană acasă, în România. Povestea care continuă să fascineze şi astăzi, „La traviata” de Giuseppe Verdi, debutează într-o montare şi distribuţie noi. Regizorul Paul Curran propune o viziune originală şi provocatoare care transpune acţiunea poveştii din Parisul lui 1700 în cel al anilor ’50 ai secolului trecut. Spectacolul readuce în atenţia publicului povestea impresionantă a unei celebre curtezane, pe nume Marie Duplessis (1824-1847), care a marcat existenţa unor artişti precum compozitorul Franz Liszt şi scriitorul Alexandre Dumas-fiul, cel din urmă dedicându-i un roman adaptat ulterior în piesă de teatru. Cu o distribuţie de excepţie, spectacolul va fi dirijat de Alexander Prior, unul dintre cei mai apreciaţi tineri dirijori şi compozitori de astăzi, care a debutat la vârsta de numai 17 ani. Rolurile principale ale operei „La traviata” vor fi interpretate de sopranele Aurelia Florian şi Siphiwe McKenzie (Violetta Valéry), tenorii Ioan Hotea şi Lucian Corchiş (Alfredo Germont) și baritonii Ionuţ Pascu şi Iordache Basalic (Giorgio Germont).

Soprana Aurelia Florian, cap de afiş în seara premierei, se află, de câţiva ani, într-o continuă ascensiune pe scene importante ale lumii. Numai în cursul acestui an, ea a interpretat rolul Violettei alături de Rolando  Villazón și Leo Nucci. Angajamentele semnate pentru următorii ani o plasează pe soprana Aurelia Florian pe mari scene internaționale, din Germania, Italia sau Israel. Următoarea producție la care a fost invitată este La Rondine, la Tel Aviv, unde deține rol principal, al Magdei, alături de Joseph Calleja, în regia lui Rolando Villazón. Printre rolurile pe care le-a interpretat se numără Lida din „La battaglia di Legnano” („Bătălia de la Legnano”) de Giuseppe Verdi, în cadrul Festivalului „Verdi” de la Teatro Regio din Parma, rolul titular al operei „Luisa Miller” de Giuseppe Verdi, sub bagheta dirijorului Daniel Oren, la Opera din Tel Aviv, unde a interpretat de asemenea, în iunie, rolul Violettei din „La traviata” de acelaşi compozitor. Aurelia Florian a absolvit la Universitatea Transilvania din Braşov, iar printre distincţiile pe care le-a dobândit până acum se află şi trofeul din ediţia 2007 a Festivalului Darclée. În prezent, îşi desăvârşeşte arta cântului la Modena, alături de legendara Raina Kabaivanska.

„Principalele calităţi ale acestei opere nu se adresează unui dirijor, unui compozitor, unui marinar… Ele vorbesc omului, unei persoane. Este o operă profund umană şi revoluţionară pentru timpul său şi, aş spune, încă şocantă în zilele noastre ca atunci, dar de asemenea umanistă la cel mai înalt nivel.”, Alexander Prior – dirijor

Regizorul Paul Curran şi scenograful Gary McCann au intenţionat ca noua montare „La traviata” să se adreseze în special publicului tânăr, accentuând conflictul dintre partizanii conservatorismului şi exponenţii aşa-numitului „libertinism”. În crearea costumelor pentru spectacol, Gary McCann s-a inspirat din arta fotografică a lui Cecil Beaton şi din lucrările unor creatori de modă precum Jacques Fath, Charles James şi Christian Dior.

„Este una dintre cele mai atractive poveşti despre oameni scrisă vreodată. Este o poveste universală, valabilă pentru fiecare eră, fiecare epocă.” , a declarat Paul Curran – regizor.

„Pentru mine a spune povestea este esenţial. Facem spectacole pentru public, nu pentru noi înşine. Susţinând povestea, sperăm ca publicul să fie absorbit de aceasta şi să se implice, să empatizeze cu personajele. A doua preocupare, cum va arăta spectacolul, ţine de estetică.” , Gary McCann – scenograf.

Premiera mondială a operei „La traviata” a avut loc la Veneţia, la Teatro La Fenice, pe 6 martie 1853. Primii interpreţi au fost soprana F. Salvini Donatelli (Violetta), L. Graziani (Alfredo), F. Varesi (Germont), sub bagheta dirijorului G. Marces. După insuccesul premierei, „La traviata” a fost reluată tot la Veneţia, la Teatro San Benedetto, la 6 mai 1854. Debutul de la Veneţia al operei „La traviata” de Giuseppe Verdi a fost un fiasco, din cauza interpreţilor, dar curând opera a devenit extrem de populară. Au urmat premierele de la Londra (24 mai 1856), New York (3 decembrie 1856).

La Bucureşti, prima reprezentaţie cu opera „La traviata” a fost realizată la trei ani după premiera mondială, în 1856. După montările din 1885, 1925 şi 1954, următoarea montare a operei „La traviata” la Opera Naţională Bucureşti a avut loc în stagiunea 1997-1998, în regia lui Cristian Mihăilescu.

PREMIERĂ

Joi, 30 octombrie 2014, ora 19.00

„La traviata”

Operă în trei acte de Giuseppe Verdi

Libretul de Francesco Maria Piave după romanul şi drama „Dama cu camelii”

de Alexandre Dumas-fiul

Regia şi mişcarea scenică: Paul Curran

Dirijor: Alexander Prior

Scenografia: Gary McCann

Maestru de cor: Stelian Olariu

Lighting design: Paul Hackenmueller

Distribuţii:

30 octombrie 2014, 1 noiembrie 2014

Violetta Valéry – Aurelia Florian (invitată)

Alfredo Germont – Ioan Hotea (invitat)

Giorgio Germont – Ionuţ Pascu (invitat)

Gastone, viconte de Letorières – Andrei Lazăr

Flora Bervoix – Sidonia Nica

Annina – Cristina Eremia

Baronul Douphol – Vasile Chişiu

Marchizul D’Obigny – Daniel Filipescu

Doctorul Grenvil – Iustinian Zetea

Giuseppe, servitorul Violettei – Florian Ioniţă

Comisionarul – Alin Mânzat

Servitorul Florei – Adrian Ionescu

Distribuţii:

31 octombrie 2014, 2 noiembrie 2014

Violetta Valéry – Siphiwe McKenzie (Canada, invitată)

Alfredo Germont – Lucian Corchiş

Giorgio Germont – Iordache Basalic

Gastone, viconte de Letorières – Valentin Racoveanu

Flora Bervoix – Sorana Negrea

Annina – Cristina Eremia

Baronul Douphol – Daniel Pop

Marchizul D’Obigny – Florin Simionca

Doctorul Grenvil – Iustinian Zetea

Giuseppe, servitorul Violettei – Florian Ioniţă

Comisionarul – Alin Mânzat

Servitorul Florei – Adrian Ionescu

Următoarele reprezentaţii: 4 decembrie 2014, 24 şi 25 ianuarie 2015, 25 şi 26 iunie 2015

Număr de vizualizări :1435


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro