Dan Mihai Goia, dirijorul Corului Academic Radio, a primit Ordinul „Sfinţii Martiri Brâncoveni”

oct. 28th, 2014 | By | Category: Postcard

Luni, 27 octombrie 2014, Sala Radio a găzduit  finala celei de-a VII-a ediţii a Concursului de muzică Bisericească „Lăudaţi pe Domnul!”. Manifestarea a fost  organizată  de Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune.  La final, Corul Academic Radio condus de Dan Mihai Goia a susţinut un recital de muzică eclesială. Cu această ocazie,  Dan Mihai Goia, dirijorul Corului Academic Radio, a primit Ordinul „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. “Luând aminte la încredinţările primite despre activitatea deosebită desfăşurată în apărarea şi slujirea dreptei credinţe, în promovarea culturii şi spiritualităţii româneşti, pe temeiul prerogativelor conferite Nouă de Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române şi, ca semn al preţuirii şi binecuvântării Noastre, acordăm Ordinul Sfinţii Martiri Brâncoveni maestrului Dan Mihai Goia, dirijorul Corului Radio”, a declarat  Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Născut la Cluj-Napoca (10 august 1052),  Dan Mihai Goia a studiat vioara, viola, pianul şi canto, absolvind Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti unde a abordat dirijatul coral sub îndrumarea unor maeştri precum Marin Constantin şi Petre Crăciun. Membru al Corului Naţional de Cameră „Madrigal” (între anii 1971-1995), a susţinut concerte la pupitrul acestei prestigioase formaţii corale, fiind o perioadă şi director general adjunct şi dirijor secund al acestui ansamblu. Între anii 1997 – 2009 Dan Mihai Goia a fost conducătorul artistic şi dirijorul Coralei Bărbăteşti Ortodoxe ”Te Deum Laudamus” cu care a susţinut peste 250 de concerte în Bucureşti şi în ţară, turnee în Franţa, Suedia şi Olanda şi a realizat 5 compact-discuri ce cuprind muzică religioasă românească şi universală. Pentru activitatea şi performanţele  realizate cu Corala Bărbătească Ortodoxă „Te Deum Laudamus”, în anul 2004 a primit  Crucea Patriarhală – conferită de Preafericitul Patriarh Teoctist. În acelaşi an  a obţinut Titlul de Doctor la Universitatea Naţionala de Muzică din Bucureşti. Din anul 2000 este dirijorul Corului Academic Radio. Cu acest ansamblu coral considerat drept etalon de către critica de specialitate, Dan Mihai Goia a participat la peste 200 de concerte vocal-simfonice şi a cappella. Multe din prezenţele sale dirijorale şi înregistrările realizate pentru fonoteca Radio-ului au inclus creaţiile compozitorilor români – de la repertoriul clasic la cel contemporan – dar şi lucrări din creaţia corală universală. În 2005 a realizat primul CD alături de Corul Academic Radio: „Mare minune”,cu colinde româneşti. Anul 2010 a marcat pentru dirijorul Dan Mihai Goia o impunătoare realizare: lansarea CD-ului cu „Vecernii” op 37 de Serghei Rahmaninov în care a colaborat cu soliştii Gabriela Popescu şi Călin Brătescu alături de Corul Academic Radio şi Corala Bărbătească Ortodoxă „Te Deum Laudamus”’.


Număr de vizualizări :1513


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro