“Spiritul Săpânţei”, la Muzeul Ţăranului Român

oct. 13th, 2014 | By | Category: Postcard

Joi, 16 octombrie 2014, ora 18,  la Muzeul Ţăranului Român va avea loc vernisajul expoziţiei “Spiritul Săpânţei”, proiect intercultural iniţiat de artiştii contemporani israelieni Haim Maor şi Nora Stanciu, avându-l ca invitat şi colaborator pe Dumitru Pop Tincu, sculptorul ţăran al crucilor Cimitirului vesel din Săpânţa. În deschidere va avea loc un concert mic al grupului Iza. Expoziţia va fi deschisă în perioada 16 octombrie – 9 noiembrie 2014, la Sala Irina Nicolau, între orele 10.00 – 18.00. Intrarea va fi liberă.

Muzeul Naţional al Ţăranului Român vă invită să descoperiţi, dincolo de Maramureşul fotografilor sau al documentarelor TV, care vorbesc despre imaginea idilică a unui spaţiu tradiţional autentic, chipurile-biografii ale unor oameni ai locului în care tradiţia este permanent animată de scenografia prezentului. Expoziţia Spiritul Săpânţei, filtrează ca într-un jurnal vizual subiectiv, poveşti pictate, sculptate, cusute sau înregistrate, într-o formulă totodată postmodernă şi melancolică, surprinzând cu vitalitate şi expresivitate un întreg imaginar al cotidianului ţărănesc al locului.

Chipurile lui Haim

Pictura lui Haim este una foarte directă, construită printr-o privire particulară, care uneori pare că face trimiteri la conturul sintetic al desenului cu care iconarii încep pictura pe sticlă, dar și la reciclări ale desenelor flamande, impresioniste, de bandă desenată contemporană sau ale unui realism poetizat. Chipurile țăranilor pictate de Haim devin iconuri ale satului maramureșean contemporan într-o reciclare postmodernă care surprinde sintetic elemente de culoare locală, umor, atmosferă țărănească, cât și recuperarea unui stil frust, naiv, local, aglutinat cu interventii personale care țin de un instrumentar specific artei contemporane. Țăranii lui Haim sunt desenați fotografic chiar dacă instrumentele de lucru sunt cele clasice: creion, pastel, culori de apă. Și deși sunt abia iviți de pe suprafața lemnului sau reliefați pe fundaluri ce amintesc de decorația geometrică a scoarțelor țărănești, ei devin personaje vii, care te pătrund cu privirea și îți povestesc întreaga lor viață.

Melancolia și dorurile Norei

Că  „Spiritul Săpânței” este puternic și viu, o demonstrează din plin chiar picturile Norei. Nora pictează cu sufletul. Precum țăranii lucrau icoanele. Întoarcerea la autoportret a Norei ne este dezvăluită printr-o serie de treceri delicat construite, de la expresivitatea frustă și frumusețea decorației viu colorate de pe ia maramureșeană, a farfuriilor și a ștergarelor de culme din casele țărancelor, la delicatețea aristocratică a broderiei de la oraș și a parfumului interioarelor de casă veche, ipostaziate în atmosfera naturilor statice. Picturală, poetică, melancolică după ingenuitatea și frumusețea lumii țărănești cu care intră în dialog ușor și necondiționat, lumea Norei primește din locurile de unde-a plecat forță și sensibilitate pentru a construi armătura lumii noi în care locuiește.

Spiritul Săpânței

Lumea maramureșeană a lui Dumitru Tincu, continuatorul lui Ioan Stan Pătraș, cel ce a făcut din Săpânța un sat viu în moarte,  descrie cu vitalitate și același simț al umorului și spirit ludic, momente esențiale ale vieții noastre, așa cum sunt dragostea și căsătoria, maternitatea, muzica, jocul, munca și nu în ultimul rând atât de exploatata trecere a morții. Poeme scurte în imagine și tablouri naïve prin excelență, însoțite sau nu de texte la fel de pline de umor și de vitalitate, scenele lui Dumitru construiesc același peisaj viu ca și cel al crucilor din cimitirul vesel, cu o scenografie naivă, dar puternic afirmată în cadrele unei priviri contemporane ale meșteșugului. El poate fi sigur că are toate elementele prin care lasă celor care îi urmează și nouă privitorilor și degustătorilor de artă tradițională, un întreg dicționar în imagini pictate și sculptate prin care Spiritul Săpânței să dăinuiască.

Curator: Lila Passima

Parteneri media: Radio Romania, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Radio Romania International, Radio Romania Bucuresti Fm, RFI, Zeppelin, Igloo, Arhitext, Arhitectura, Observator cultural, Cultura, BeWhere.ro, TV City, LiterNet.ro, HotNews.ro, webpr.ro, ziare.com, Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania, 24Fun, Port.ro, b365.ro, onlinegallery.ro, modernism.ro, www.ArtClue.net, www.artline.ro, www.artout.ro, www.artactmagazine.ro, www.decosieco.ro, www.daciccool.ro, www.inparc.ro, getlokal.ro, semnebune.ro, www.cooperativaurbana.ro, www.cooperativatraditionala.ro, www.gratuitor.ro, www.ileanaandrei.ro, www.comunicatedepresa.ro, Terra Magazin, www.mediaiq.ro.

Număr de vizualizări :894


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro