Gorjul, în viziunea artistului fotograf Vasile Pleșea

sept. 17th, 2014 | By | Category: Postcard

Marți, 16 septembrie 2014, în holul Prefecturii Gorj, în cadrul Zilelor turismului gorjean, artistul fotograf Vasile Pleșea a vernisat o expoziție de fotografie, un fel de radiografiere în imagini a județului în care trăiește și lucrează. Lucrările prezentate surprind diferite laturi ale Gorjului, în special peisaje, realizate de-a lungul timpului, unele dintre ele având chiar și mai bine de 30 de ani. Despre personalitatea artistului și munca sa ca fotograf a vorbit omul de cultură Viorel Gârbaciu care, în calitatea sa de director al Școlii Populare de Artă din Târgu Jiu a lucrat cu Vasile Pleșea timp de 10 ani. ”În această expoziție se găsește preponderent peisaj, montan, citadin, industrial sau chiar peisaj agricol.

Mai sunt și câteva portrete, câteva eseuri, dar majoritatea sunt peisaje, pentru a mă putea încadra în tematica Zilelor turismului gorjean”, a declarat artistul. Cei prezenți la vernisaj au putut asculta și muzică în interpretarea soliștilor Școlii Populare de Artă din Târgu Jiu, Marius Tiriplică la pian și Lucian Munteanu la trompetă.

Viorel Gârbaciu: ”Vasi este un om care, după un hiatus de 14-15 ani (între 1990 și 2004 a părăsit cu ostentație sculele acestei profesii și s-a lansat nu în comerț cu arme, ca Rimbaud, ci în comerț comerț), a revenit în 2004 când, primul meu gând ca director proaspăt instalat la Școala Populară de Artă a fost să întreb de Vasi Pleșea și să-l invit să mi se alăture. Lucrul s-a întâmplat și de atunci, ca și cum 15 ani ar fi fost 15 zile, Vasi a revenit la uneltele sale, repet, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat între timp, slujind cultura gorjeană, practic nu doar Școala Populară de Artă ci toate instituțiile gorjene. Instituții de stat sau inițiative creative ale diverșilor oameni de cultură, de diverse culturi, din Gorj. Expoziția aceasta e doar o mică mică mică parte din absolut fabuloasa galerie de imagini păstrată de Vasi Pleșea pentru viitorime, ca măriturie, pur și simplu, a faptului că au fost și în târgul acesta amar al lui Gheorghe Grigurcu sau în târgul de dulce al lui Valentin Tașcu oameni dedicați culturii.”

La vernisajul din holul Prefecturii Gorj au fost prezenți mai mulți oameni de cultură, printre care și scriitori, prieteni de o viață ai artistului, care au ținut să-și amintească de diferite momente petrecute împreună, de evenimente la care au luat parte sau de fotografii realizate în diferite ocazii. Scriitorul și arhitectul Cristian George Brebenel a spus câteva cuvinte chiar și despre lucrările pe care Vasi Pleșea le-a prezentat marți: ”Lucrările din această expoziție sunt unele de profunzime, mult peisaj. Toate sunt pe această linie, nu a expus și detalii, așa cum mai face el.”

”Am mai multe feluri de peisaje. Era normal să prezint și tradițiile Gorjului. Fotografiile sunt prelucrate, fără prelucrare nu se poate. La fel cum, spre exemplu, nu poți face o fotografie fără compoziție, fără să știi cele mai elementare reguli. Și în fotografie, la fel ca în film, trebuie să știi să păcălești perfect. Dacă nu faci, în film spre exemplu, racordurile așa cum trebuie, degeaba faci montaj. La fel este și în fotografie”, a mai spus Vasi Pleșea.

Dorina CIOPLEA


Număr de vizualizări :1488


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro