Festivalul de Film Românesc „TREI CULORI-O SINGURĂ FIINȚĂ”

sept. 1st, 2014 | By | Category: Postcard

24-31 august 2014 sunt zile ce vor rămâne în memoria multor iubitori de limba română şi de arta cinematografică, ca zile de mare sărbătoare,  atât pentru Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film din România (U.A.R.F), pentru Uniunea Cineaștilor din Moldova (UCM), cât si pentru publicul larg din Chişinău. Prima ediție a Festivalului de Film Românesc TREI CULORI-O SINGURĂ FIINȚĂ ,  Chișinău 2014  a adunat 15 filme de referinţă pentru cinematografia românească printre care:  „Mihai Viteazul”, „Carol I”, „Oglinda” –  în regia lui Sergiu Nicolaescu, „Țapinarii” și  „Lișca” – în regia lui Ioan Cărmăzan, „Cel mai iubit dintre pământeni”, „Moara lui Călifar” – în regia lui Șerban Marinescu, „Nunta de piatră” – in regia lui Dan Piţa şi „Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii” – in regia lui Mircea Muresan. Un film mai nou, care tratează tot o problemă de identitate naţională a fost filmul „Nu sunt faimos, dar sunt aromân” – în regia lui Toma Enache.

Cinematografia din Moldova a fost reprezentată de filme importante precum: „Patul lui Procust” – în  regia lui Sergiu Prodan, „Lăutarii” şi „Poienile roşii” – în regia lui Emil Loteanu, „Gustul Pâinii” – în regia lui Valeriu Gagiu si „Dimitrie Cantemir” – în regia lui V si lad Iovita Vitali Calasnicov.

Regizorii Ioan Cărmăzan, Șerban Marinescu şi Toma Enache, actorii Dorel Vișan, Tania Popa, Ioana Crăciunescu , Irina Gărdescu, Cristian Șofron,  Valentin Alexandru si Claudia Motea au dialogat  seară de seară cu publicul, creând plastic atmosfera de pe platoul de filmări.

Alâturi de aceştia, profesorii universitari Otilia Sârbu, Diana Meţiu, Doina Moţ si Florin Toader au susţinut prelegeri pe diferite subiecte de comunicare, literatură, artă şi film în faţa studenţilor Universităţii de Stat din Moldova, urmate de proiecţii de filme studenţeşti selectate cu mare atenţie şi premiate de o comisie de specialişti condusă de prof. dr. Andrei Dumbraveanu.

În premieră pe melegurile basarabene, actriţa romano-canadiană Claudia Motea a prezentat recitalul eminescian „Veronica Micle, Mihai Eminescu….. dragoste  eternă”,  emoţionând  prin conceptul regizoral şi jocul actoricesc de o mare sensibilitate.
Actorii Ioana Crăciunescu şi Petru Hadârcă  au creionat cinematografic şi cu  mult umor  două portrete ale  marilor actori de teatru si film Costache Antoniu și Ilarion Ciobanu, pe un fundal de secvenţe din cele mai importante filme ale acestora.

Pe lângă proiecţiile din Chişinău, festivalul s-a extins şi în alte localităţi precum Ulmu, Căuşeni, Copanca,  unde filmele şi artiştii asociaţiei culturale „Ideal” au fost primiţi cu mare căldură şi entuziasm.
Festivalul de film românesc de la Chișinău „TREI CULORI – O SINGURĂ FIINȚĂ” nu ar fi fost posibil fără sprijinul Ministerului Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, reprezentat de  Ministru delegat al Diasporei, domnul Bogdan Stanoevici.

Regizorul, scenaristul, scriitorul,  omul de televiziune, profesorul  si preşedintele UARF, Ioan Cărmăzan  şi regizorul şi preşedintele UCM, Sergiu Prodan  şi-au unit eforturile pentru a realiza o manifestare culturală de o mare anvergură care a întărit relaţia dintre România şi Moldova şi îşi propun ca şi în anii următori să sprijine astfel de evenimente.

Această prima ediţie a FESTIVALULUI DE FILM ROMANESC  “TREI CULORI, O SINGURA FIINŢĂ – Chişinău 2014” s-a bucurat de  un extraordinar succes în faţa publicului larg  şi de un succes mediatic atât in presa din România cât şi cea din Moldova (Televiziunile – Postul naţional „Moldova1”, „JurnalTV”, „Publika tv”, „Prime”, Radiourile: „Vocea Basarabiei”, „Naţional FM”, „Moldova”, publicaţiile „Literatură şi Artă”, „Timpul”, „VIP magazin” si foarte multe publicaţii online)

Ne dorim ca acest succes să fie unul dintre cele mai mici din seria de succese extraordinare ce vor urma, la ediţiile din 2015, 2016, 2017 si aşa mai departe.

Mai multe informaţii si fotografii găsiţi pe www.facebook.com/uarf

Număr de vizualizări :1056


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro