Cezar Paul-Bădescu, Adina Popescu și Andreea Tănase, în programul „Lectura de Joi”

sept. 13th, 2014 | By | Category: Eveniment

Joi, 18 Septembrie 2014, de la ora 19:00, în „Grădina de citit” a Bibliotecii Metropolitane București (BMB, str. Tache Ionescu nr. 4), În cadrul cele de-a şasea secvenţe (ultima!) a programului „Lectura de Joi”, vor lectura pentru public Cezar Paul-Bădescu, Adina Popescu și Andreea Tănase. Moderatorul acestei ediții este Andreea Banciu.

„Lectura de joi” este un program cultural organizat printr-o serie de 6 întâlniri, într-un cadru colocvial și informal, pentru publicul rezident bucureștean cu scriitorii consacrați şi debutanți.

Scopul acestui program este, în primul rând, de a încuraja dialogul cultural, încercând să aducă scriitorul mai aproape de public. Dorim ca literatura să nu mai fie identificată cu o nișă a elitelor, scriitura fiind într-adevăr un act artistic care nu este la îndemâna oricui, dar lectura poate deveni o obișnuință dacă o plasăm într-un mediu confortabil.

Despre invitați:

Cezar Paul-Bădescu (n. 7 august 1968) este jurnalist şi scriitor. A absolvit Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, în 1994, şi masteratul în Teoria Literaturii şi Literatură Comparată la aceeaşi instituţie, în 1995.

Din 1996, a fost redactor la revista de cultură “Dilema” (devenită apoi “Dilema veche”), unde, printre altele, timp de 10 ani (2003-2013) a scris săptămânal în rubrica sa de analiza a fenomenului televizual, “Cultura pe sticlă”. În 2006 – 2007, a fost redactorul-şef al suplimentului săptămânal “Media & Cultură” al ziarului “Cotidianul”. Din 2007, Cezar Paul-Bădescu a fost şeful departamentului Cultură al ziarului ”Adevărul” şi redactorul-şef al suplimentului “Adevărul literar şi artistic”. Pe platforma Adevărul TV, a realizat mai multe emisiuni culturale.

Romanele sale, „Tinereţile lui Daniel Abagiu” (Editura Polirom, 2004, 2012 – ediţia a doua) şi „Luminiţa, mon amour” (Editura Polirom, 2006) au fost foarte bine primite de critică şi de public şi au fost traduse în italiană, spaniolă şi bulgară. Anul trecut, i-a apărut volumul de eseuri „Umbre pe ecranul tranziţiei” (Editura Humanitas, 2013).

În anul 2000, a primit din partea Preşedinţiei României medalia „Mihai Eminescu”, pentru merite culturale.

Adina Popescu s-a născut la 10 septembrie 1978, în Bucureşti. A început să publice de la 17 ani în presa scrisă, mai întâi la revista 22, apoi la Dilema, remarcându-se prin reportajele ei narative şi prin poveştile la graniţa cu ficţiunea. Autoarea şi-a început cariera de jurnalist cu un act de curaj, în clasa a douăsprezecea, când s-a înfiinţat în uşa redacţiei Dilema, cu un material scris de mână, despre și pentru generaţia sa, generația anilor ’90. A publicat cărţi pentru copii –Doar un zbor în jurul lumiiMiriapodul hoinar şi alte poveşti, Mari poveşti româneşti pe înţelesul celor miciAventurile lui Doxi în benzi desenate, în colaborare cu Alexandru Ciubotariu. Absolventă a Facultății de Regie și Film, în cadrul Universității Hyperion, autoarea a realizat documentare, „Copiii uraniului” şi „Anul Dragonului” – și lucrează la un nou material, „Tatăl meu, Lucian Blaga”. În martie 2014, Casa de Pariuri Literare a publicat primul volum de proză scurtă pentru adulţi, semnat de Adina Popescu, „Povestiri de pe Calea Moşilor”, volumul poveştilor din copilărie ale unei generaţii de tranziţie, generaţia anilor ‘90.

Andreea Tănase (n. 1 iunie 1980) este absolventă a Universităţii Bucureşti, Facultatea de Ştiinţe Politice și scrie proză scurtă. Andreea este colaborator al Revistei de Povestiri, premiantă la ediţia a IV-a a Concursului Naţional de Debut Literar „Incubatorul de Condeie” (secțiunea proză scurtă). A fost premiată pentru „cea mai bună poveste” la Atelierele IDC, susţinute de scriitorul A.R. Deleanu. Scrie frecvent pe ScrieriBlitz.ro şi are în plan câteva romane, care aşteaptă cuminţi să se nască. Din 2014 scrie cronică de teatru și recenzie de carte în revista SemneBune.ro.

Moderatorul acestui eveniment este Andreea Banciu, traducător literar, cititoare împătimită, organizatoare de evenimente și promoter cultural. (n.b.: din 1 Oct. va organiza pentru publicul la standul revistei SemneBune din cadrul FILIT Iași un atelier de creative writer – jam session „Scrie-ți povestea în Iași”).

Număr de vizualizări :1475


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro