„Măiastra – Povestea nespusă a iei”, la Berna

sept. 9th, 2014 | By | Category: Eveniment

Joi, 11 septembrie, 19.00, la Yehudi Menuhin Forum din Berna (Elveţia), în cadrul „Zilelor Culturii Române de la Berna” organizate de Institutul Cultural Român de la Berlin, va avea loc vernisajul expoziţiei „Măiastra – Povestea nespusă a iei” prezentată de galeria galeria de artă contemporană şi design Galateca din Bucureşti,. „Măiastra – Povestea nespusă a iei” aduce în centrul atenției ia ca simbol identitar, obiect de artă tradiţional şi vestmânt ritualic, ce însoțea femeia pe tot parcursul vieții. Expoziția va prezenta o selecție de ii de patrimoniu, sub forma unei instalații de artă, alături de faimoasele fotografii de arhivă ale Reginei Maria a României în vestmânt tradițional românesc, o serie de 200 fotografii din perioada interbelică și fragmente din texte antropologice și etnografice de referință, ce vor dezvălui semnificația semnelor cusute pe ii. „Măiastra – Povestea nespusă a iei” este un proiect al Galeriei Galateca, în parteneriat cu Institutul Cultural Roman și cu Muzeul Horniman din Londra. Expoziția va fi completată de mai multe obiecte de design contemporan, inspirate din cultura tradițională, și de o paradă a iilor pe străzile Bernei. Expoziția va putea fi vizitată până pe 13 septembrie (inclusiv), între orele 11.00 şi 18.00.


Galeria Galateca a fost invitată de către Institutele Culturale Române din Berlin și Londra să itinereze expoziția “Măiastra – Povestea nespusă a iei” în cadrul unor Festivaluri de Cultură Română în Berna și Dublin. În Berna, în locația Yehudi Menuhin Forum, expoziția va avea loc între 11-13 septembrie 2014, iar în Dublin la Europe House, între 14 – 24 octombrie 2014. În ambele locații, alături de expoziția “Măiastra- Povestea nespusă a iei” – inițiată și concepută de Galateca prin expoziția din 2013 și continuarea acesteia din 2014 – vor avea loc concerte de muzică clasică sau muzică experimentală, spectacole de teatru, proiecții de filme artistice și documentare, lecturi și reprezentații literare. Prin anvergura sa, festivalul organizat de Institutul Cultural Roman reprezintă o premieră în colaborarea româno-elveţiană pe plan cultural.

Expoziția “Măiastra – Povestea nespusă a iei” aduce în centrul atenției IA ca simbol identitar și obiect de artă. IA era considerată un veșmânt ritualic, sacru, ce însoțea femeia pe tot parcursul vieții. Ca orice veșmânt tradițional, IA constituie o secvență a memoriei colective iar purtarea ei, o manifestare spirituală ce străbate timpul și prin care se poate redescoperi istoria mitică a unui neam. Expoziția va prezenta o selecție de ii de patrimoniu sub forma unei instalații de artă, alături de faimoasele fotografii de arhivă ale Alteței Sale Regale, Regina Maria a României în veșmânt tradițional românesc, o serie de 200 fotografii din perioada interbelică din colecția britanicei Beryl de Zoete și fragmente din texte antropologice și etnografice de referință ce vor dezvălui semnificația semnelor cusute pe ii.

Expoziția itinerantă “Măiastra – Povestea nespusă a iei” este un proiect al galeriei GALATECA în parteneriat cu Institutul Cultural Roman și Muzeul Horniman din Londra. “Măiastra – Povestea nespusă a iei” și “IA. Poartă spre infinit” fac parte dintr-un concept expozițional de recuperare identitară inițiat de galeria GALATECA și inspirat de comunitatea La Blouse Roumaine.

Expoziția va fi completată de opere de artă influențate de motivele și semnele de pe ii, „IA Gheparda” a artistului Aurel Tar și „Anemona” de Vlad Țenu, alături de mai multe obiecte de design contemporan NeoGalateca inspirate din cultura tradițională română, precum Ziurel, Una ca Luna, The Craft Lab, Lana, RONATIV, Iutta, FurgaMurga și de o paradă a iilor pe străzile Bernei.

linkuri utile:

http://www.icr.ro/berlin/zilele-culturii-romane-la-berna/expozitia-maiastra-povestea-nespusa-a-iei.html

http://www.icr.ro/bucuresti/evenimente/zilele-culturii-romane-la-berna-in-elvetia.html

https://www.facebook.com/rumanischekulturtagebern

http://www.menuhinforum.ch

http://ec.europa.eu/ireland/about_us/index_en.htm

https://www.facebook.com/maiastra10?hc_location=timeline

Număr de vizualizări :1256


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro