Muzeul G. Topîrceanu din Iași, redeschis după prima renovare capitală de la înființare

aug. 13th, 2014 | By | Category: Eveniment

De curând, muzeul „G. Topîrceanu” din Iași a fost redeschis publicului după o serie de lucrări menite să revigoreze interiorul casei în care a locuit poetul, dar și spațiile exterioare. Timp de o lună, la muzeul „G. Topîrceanu”, aflat în componența Muzeului Literaturii Române Iași, s-a desfășurat prima lucrare de renovare capitală de la inaugurarea muzeului în anul 1985. Renovarea a cuprins spațiile interioare și exterioare ale muzeului, precum și bustul și soclul poetului. Mergând pe aceeași linie a împrospătării muzeului, expoziția permanentă din interior a fost reamenajată. Casa în care a locuit G. Topîrceanu (strada Ralet, nr. 7), în perioada 1932-1937, a fost construită la sfârşitul secolului al XIX-lea şi a aparţinut poetului Demostene Botez. Aici a fost instalat şi sediul revistei „Însemnări literare”, la 8 ianuarie 1919, din care făceau parte: M. Sadoveanu, G. Ibrăileanu, G. Topîrceanu şi Demostene Botez.

Expoziţia permanentă cuprinde obiecte de scris, manuscrise, cărţi cu dedicaţie, fotografii, colecţii de reviste. Dintre obiectele personale ale poetului G. Topîrceanu se păstrează un sfinx şi o piramidă în miniatură, un sfeşnic, un barometru, discuri de patefon, aparate de fotografiat şi negative pe sticlă realizate de poet, precum și alte diverse obiecte.

Renovarea muzeului „G. Topîrceanu” face parte din noua strategie de revitalizare a Muzeului Literaturii Române Iași care cuprinde, pe lângă programe culturale diversificate, și proiecte de renovări ale muzeelor și caselor memoriale. Astfel, în ultimul an au avut loc lucrări de renovare la muzeul „Mihai Eminescu”, muzeul „Mihail Sadoveanu”, precum și în clădirea nouă a muzeului „Ion Creangă”.

Muzeul „G. Topîrceanu” poate fi vizitat de marți până duminică, în intervalul orar 10-17:00. Accesul vizitatorilor este gratuit în prima duminică a fiecărei luni. Mai multe informații se regăsesc pe adresa www.muzeulliteraturiiiasi.ro.

Număr de vizualizări :857


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro