spot_img

Fundația Culturală „Camil Petrescu” şi „Teatrul azi” au depus contestaţie la AFCN

Preşedinta Fundaţiei Culturale „Camil Petrescu” şi redactorul-șef  al revistei „Teatrul azi”, doamna Florica Ichim, a remis presei o contestaţie adresată Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN), în urma anunţării rezultatelor pentru finanţarea proiectelor editoriale, sesiunea AFCN – 2014. În acest text se afirmă: „Dacă faptele n-ar fi devenit flagrante, poate n-am mai fi contestat nimic din deciziile Dumneavoastră, din oboseală și din convingerea că protestele sunt inutile, dar anul acesta fiind pentru a treia oară când cărțile noastre și revistaTeatrul azi sunt respinse în bloc, considerăm că este vorba despre o tenace și inexplicabilă (după norme morale și culturale) atitudine față de Fundația Culturală „Camil Petrescu”. Toate cărțile noastre (7 la număr) au căpătat același punctaj: 74,67. Or, din punct de vedere matematic, 5–7 membri de comisie, cu notații oricum subiective, nu aveau cum să ajungă la aceeași cifră”. AgenţiadeCarte.ro publică integrat textul contestaţiei semnate de criticul de teatru şi jurnalistul Florica Ichim.

Contestaţie

Dacă faptele n-ar fi devenit flagrante, poate n-am mai fi contestat nimic din deciziile Dumneavoastră, din oboseală și din convingerea că protestele sunt inutile, dar anul acesta fiind pentru a treia oară când cărțile noastre și revista Teatrul azi sunt respinse în bloc, considerăm că este vorba despre o tenace și inexplicabilă (după norme morale și culturale) atitudine față de Fundația Culturală „Camil Petrescu”. Toate cărțile noastre (7 la număr) au căpătat același punctaj: 74,67. Or, din punct de vedere matematic, 5–7 membri de comisie, cu notații oricum subiective, nu aveau cum să ajungă la aceeași cifră.

Aventurile noastre cu comisiile AFCN din anii anteriori au stârnit uluirea celor care se pricep cât de cât la teatru. Vă reamintim doar o parte: Vsevolod Meyerhold (ce trebuia tradus de 100 de ani) – respins în favoarea unor cărți precum „Evoluția scăunelului săsesc în secolul al XVI-lea”; Gordon Craig a fost devansat cu peste 2 puncte de Paul Chiribuță și opiniile sale despre „evoluția actorului” (citiți cartea și minunați-vă); Liviu Ciulei – depășit de alte volume de primă necesitate intelectuală. Anul acesta, când se împlinesc 120 de ani de la nașterea lui Camil Petrescu, volumele ce-l aveau ca autor (nu comentarii de operă, ci inedite, unele) au fost respinse cu grație. Ciulei, din nou respins, deși ni se pare că ignorarea propunerii noastre – preferându-i rețete culinare (fie ele și tradiționale), pe Pamfil Șeicaru (cunoscut escroc gazetar interbelic, mai recent demascat drept colaborator al regimului ceaușist) sau cântece vechi oltenești – reprezintă o manifestare concretă a haosului ce domnește în criterii de valoare și o ignorare a priorităților culturale asumate chiar în strategia AFCN: „ediţii critice și titluri de referință/lucrări specializate; debut” etc.

Lista cărților care nu-și justifică susținerea de către AFCN este, din nou, foarte lungă și ne întrebăm dacă ceea ce este selectat de comisiile sale împlinește într-adevăr criteriile de valoare și de necesitate. Bănuim că onorata comisie din 2014 știe că istoria teatrului românesc, în lucrare coerentă, s-a oprit în 1950 și continuarea acesteia nu s-ar putea face, chiar de către un imens colectiv, decât pe baza unor solide monografii ale instituțiilor teatrale. Or, noi aceasta am demarat cu încercarea de a publica monografia teatrului brașovean, important în peisajul nostru cultural, care să se alăture celor (abia) 8-9 monografii tipărite de alții până acum. Mai menționăm că și cartea despre regizorul Petrică Ionescu, pe care o semnează Zomir Dimovici, este un debut, așa că nu înțelegem deloc refuzul tuturor propunerilor noastre care corespund priorităților AFCN.

Vă amintim că am editat până acum 7 serii și aproape 100 de volume, toate făcând un serviciu imens culturii române. Este vorba de o construcție coerentă, înfăptuită în ani, prin eforturi de voluntariat și într-o luptă constantă cu oficialități care nu înțeleg rosturile unui asemenea demers, lăsând, de fapt, la voia întâmplării sau, mai exact, a comisiilor care se schimbă anual, destinul nostru cultural. Și vă mai amintim că toate acestea ar trebui făcute într-un cadru organizat, în care statul să se implice pentru concretizarea acelui Centru național de documentare teatrală pentru care noi milităm de ani de zile.

Revista Teatrul azi, care se ține în viață, în seria nouă, printr-un efort supraomenesc, a fost și ea respinsă pentru că nu a ajuns bugetul pe e-mail. Noi l-am trimis. Cum toate celelalte acte au ajuns, o minimă corectitudine din partea AFCN ar fi fost semnalarea întâmplării. Un click, doar un click, și de scris patru cuvinte („nu a ajuns bugetul”) și se remedia pe loc. De 15 ani, Fundația se luptă nu numai pentru apariția unor cărți esențiale, ci și pentru continuitatea revistei, care nu este o publicație comercială (câți copaci se taie oare pentru maculatura națională?), pentru promovarea valorilor reale și trainice, așa că ne vedem obligați, ca în numele nostru și al cititorilor noștri, să protestăm (în continuare, ca în fiecare an) față de tratamentul care ni se aplică în mod arbitrar și consecvent și să cerem revizuirea completă a propunerilor noastre.

Florica ICHIM,

Preşedinte Fundaţia Culturală „Camil Petrescu”

Redactor-șef revista „Teatrul azi”

P.S. Spre știința Dumneavoastră, vrem să vă comunicăm că nici aparițiile Camil Petrescu nu pot fi finanțate din drepturile de autor, deoarece piața este inundată de creațiile sale în ediții pirat datorate editurilor Cartex și Gramar, care nu posedă nici un contract, după cum însăși Televiziunea Română a răspândit casete cu o înregistrare Camil Petrescu fără copyright. Procesele cu aceste edituri sunt de lungă durată și costisitoare.

13.07.2014

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508