Arta postbelică și contemporană, în licitație la Artmark

iul. 7th, 2014 | By | Category: Postcard

Joi, 10 iulie 2014, de la ora 19.30, la Athénée Palace Hilton București, vor avea loc Licitațiile de Artă Postbelică și Contemporană și cea de Judaica, organizate de Casa de licitații Artmark. Daniel Spoerri, Paul Neagu, Horia Bernea, Alexandru Ciucurencu, Natalia Dumitrescu, Constantin Piliuță, Diet Sayler, Peter Jezca, Onisim Colta, Sabin Bălașa, Ștefan Câlția, Constantin Blendea, Corneliu Brudașcu, Francisc Chiuariu, Dumitru Gorzo vor da viață simezelor Palatului Cesianu-Racoviță și vor anima sala de licitații pe 10 iulie. Vedeta licitației este opera „Anotimpuri” (valoare estimativă: 9.000 – 12.000 euro) semnată de Marian Zidaru, care este formată din patru uleiuri reprezentând muzele celor patru perioade ale anului.

Aceasta este îndeaproape urmată de pictura „Flamenco” (valoare estimativă: 7.000 – 9.000 euro) a lui Constantin Piliuță, liderul pieței de artă contemporană după volum tranzacționat în licitațiile din România. De altfel, artistul mai este prezent în licitație și cu alte două opere „Flori roz” (valoare estimativă: 2.500 – 3.000 euro) și „Curcan” (valoare estimativă: 1.000 – 2.000 euro). Nelipsit este și maestrul Alexandru Ciucurencu cu peisajul „Vară la Breaza” (valoare estimativă: 6.000 – 9.000 euro), provenită din colecția Ecaterina Logady, fiica lui Ion Luca Caragiale. De asemenea, în licitație va fi prezentă și o selecție de sculpturi importante din care se remarcă opera „Cu brațele larg deschise” (valoare estimativă: 6.000 – 9.000 euro) de Mircea Roman și „Starhead” (valoare estimativă: 5.000 – 6.000 euro) de Paul Neagu.

Una dintre cele mai apreciate apariții ale artiștilor români în licitațiile de artă organizate de case consacrate precum Christie’s, Sotheby’s ori Bonhams este Daniel Spoerri, care a ajuns să fie tranzacționat la valori de sute de mii de euro. Acesta este prezent în licitația actuală cu opera „Mic dejun” (valoare estimativă: 6.000 – 9.000 euro), o ocazie rară dată fiind suma mică în raport cu cota internațională a artistului aflată în creștere.

La capitolul inedit, expoziția se poate mândri că întâmpină fiecare vizitator cu statuia „Contesa” (valoare estimativă: 3.000 – 5.000 euro) de Ileana Oancea, admirată de bucureșteni în diferite zone ale capitalei, ultima fiind Piața Universității. Lucrarea întruchipează un bibelou de porțelan, o contesă, care are înfipt în spate un cuțit semnificând „lovitura de grație dată artei decăzute și kitschului în general”, după cum explică artista. De asemenea, publicul va putea admira opera „Play pe plai” (valoare estimativă: 1.000 – 1.800 euro) de Cosmin Paulescu, o Românie sub forma unui covor de gazon care imită terenul de fotbal, sau opera „Anotimpuri” (valoare estimativă: 1.200 – 1.600 euro) de Ion Nicodim, alcătuită din 4 mere, care de la bronz auriu ajung la negru tern și care amintesc de interpretările mărului în cultura europeană, sau tabloul „Să fie pace!” (valoare estimativă: 2.500 – 3.500 euro) al lui Marc Verlan, care înfățișează un copil cu un kalashnikov.

Alte prezențe importante în cadrul licitației sunt Georgeta Năpăruș cu trei opere cu valori cuprinse între 3.000 și 6.000 euro, Horia Bernea cu trei opere cuprinse între 1.500 și 3.500 euro, Ștefan Câlția și Onisim Colta cu valori între 1.800 – 3.500 euro, Viorel Mărginean cu opera „Pădure ecuatorială” (valoare estimativă: 4.000 – 6.000 euro) sau Andrei Gamarț cu opera „A field in memory” (valoare estimativă: 4.000 –5.500 euro).

În paralel, expoziția prezintă și un fragment din povestea poporului iudaic prin expoziția Licitației Judaica, în care vor putea fi admirate obiecte emblematice pentru poporul iudaic cum ar fi mezuza sau yad-ul, fotografii și până la opere ale artiştilor evrei. Expoziția poate fi vizitată până pe 9 iulie la Palatul Cesianu-Racoviță.

Număr de vizualizări :1094


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro