”Over the true line”, expoziție de grafică la Târgu Jiu

iul. 4th, 2014 | By | Category: Proiecte

Joi, 3 iulie 2014, la Galeriile Municipale de Artă din Târgu Jiu a avut loc vernisajul expoziției de grafică ”Over the true line”, semnată de artistele Mihaela Galenski și Cristina Ploscariu. Au fost prezenți și pictorii Vasile Fuiorea, președintele Filialei Gorj a Uniunii Artiștilor Plastici, și Florin Gheorghiu, acesta din urmă fiind și amfitrionul evenimentului. Invitată să vorbească despre lucrările celor două graficiene a fost Mihaela Cristea, critic de artă. Expoziția poate fi vizitată în perioada 3-16 iulie 2014.


”Over the true line”, titlul expoziției, este un titlu care conține acel element definitoriu pentru cele două artiste: linia. Un indiciu al specializării celor două artiste: arta grafică. Aici linia construiește un întreg univers de sensuri care pleacă de la geneză, de la mit. Acest lucru se vede cel mai bine pe lucrările Cristinei Ploscariu, unde găsim Adam și Eva, Isis și Oniris… sunt lucrări care vorbesc despre cosmogonie și puterea cunoașterii. Lucrările Cristinei sunt raportate la coborârea în sine a artistei, concretizată printr-un portret. O suprapunere a eului artistic peste imagini structurale ale omului. Mihaela Galenski ne propune o viziune proprie la nivel celular. Chipul nu este un chip cu adevărat ci o alcătuire de celule, în permanentă schimbare, care dezvăluie, cred eu, și o păriticică din constituția artistei. Deși Cristina este mai exuberantă la nivel vizual decât Mihaela, eu cred că ambele au abordat complementar tema cunoașterii prin artă. (Mihaela Cristea)

Sunt bucuros să deschidem expoziția a două artiste membre ale Filialei Gorj a Uniunii Artiștilor Plastici, membre stagiare, de luna trecută. E o expoziție axată pe grafică. Cele două artiste sunt complementare în abordare. Dacă Mihaela, dacă arta ei se pare că este sub mirajul metamorfozei, apar structurile lineare care aduc în atenția privitorului antropomorfismul, la Cristina eu aș spune că arta ei, dincolo de tematică, e într-o zonă a exuberanței. Este fericită și această asociere între formate, mare-mic. Au porniri bune și le felicit pentru că le așteaptă, sper, o stagiatură cât mai scurtă pentru a deveni membri plini ai Uniunii Artiștilor Plastici. (Vasile Fuiorea)

Dorina CIOPLEA

Număr de vizualizări :1660


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro