Soprana Adriana Ferfecka din Polonia, marea câştigătoare a Concursului Internaţional de Canto „Le Grand Prix de l’Opéra”

iun. 30th, 2014 | By | Category: Proiecte

Opera Naţională Bucureşti a organizat cea de-a doua ediţie a Concursului Internaţional de Canto „Le Grand Prix de l’Opéra”, eveniment extraordinar al teatrului liric care a reunit cele mai promiţătoare voci din zeci de ţări. Duminică, 29 iunie 2014, de la ora 19.00, la Sala Radio, a avut loc ceremonia de decernare a premiilor și Gala laureaților, cu participarea orchestrei Operei Naţionale Bucureşti, dirijată de maestrul italian David Crescenzi, eveniment ce a încununat şi închis stagiunea teatrului liric bucureştean. Marea câştigătoare a Concursului Internaţional de Canto „Le Grand Prix de l’Opéra”, soprana Adriana Ferfecka (Polonia), de doar 22 ani, este studentă a Universității de Muzică “Fryderyk Chopin” din Varșovia, clasa prof. Jolanta Janucik. A participat cu succes la concursuri naționale (Crakovia, Rzeszow, Varșovia, Wroclaw, Bydgoszcz, Gliwice, Katowice) și internaționale (Concursul “G. Perotti” – Germania, “Jakub Pustina” – Cehia și “Ferrucio Tagliavini” International Competition în Austria). ”Sunt copleşită de emoţii! Este extraordinar ce mi s-a întamplat. Concursul de canto de la Opera Naţională Bucureşti a fost o experienţă minunată pentru mine, nu doar o competiţie, dar şi o aventură. Am cunoscut oameni de valoare, atât din juriu, cât şi cântăreţi. Mi-au plăcut, de asemenea, orchestra teatrului şi publicul din România.” (soprana Adriana Ferfecka) AgențiadeCarte.ro vă prezintă palmaresul acestei ediții.


Juriul competiţiei, format din solişti, manageri de teatre lirice, directori de casting şi impresari de talie internaţională, a hotărât acordarea următoarelor premii:

Premiul I

în valoare de 6000 Euro

ADRIANA FERFECKA (soprană, 22 de ani, Polonia)

Premiul al II-lea

în valoare de 3000 Euro, sponsorizat de grupul Catena

SVETLANA MOSKALENKO (soprană, 28 de ani, Rusia)

Premiul al III-lea

în valoare de 1500 Euro

JISANG RYU (bas, 32 de ani, Coreea de Sud)

Premiul „Italia”

Premiul Special pentru interpretarea unei arii de un compozitor italian,

în valoare de 1000 Euro – susținut de către Ambasada Italiei la Bucureşti

IRINA IOANA BAIANȚ (soprană, 24 de ani, România)

Premiul „Rusia”

Premiul Special pentru interpretarea unei arii de un compozitor rus,

în valoare de 1000 Euro  –  susținut de către Ambasada Rusiei la Bucureşti și sponsorizat de Camera de Cooperare Economică şi Culturală Româno-Rusă

LEE KYUBONG (bariton, 31 ani, Coreea de Sud)

Premiul special al juriului, în valoare de 500 de euro, pentru cea mai bună performanță a unui interpret cu vârsta mai mică de 24 de ani.

ANASTASIA MICHAILIDI (soprană, 21 de ani, Rusia)

În plus, concursul a oferit participanților și

posibilități de afirmare și dezvoltare în carieră, după cum urmează:

Un contract cu un teatru de operă:

Premiul Operei Naționale Bucureşti

DARIYA KNYAZYEVA (mezzo-soprană, 29 de ani, Ucraina)

Premiul „Mihailovsky Teatr”, Sankt Petersburg, Rusia

ADRIANA FERFECKA (soprană, 22 de ani, Polonia)

Premiul Aalto Theater Essen, Germania

ADRIAN ȚÎMPĂU (bariton, 28  de ani, Republica Moldova)

Bursă pentru dezvoltarea carierei muzicale oferită de tenorul Neil SHICOFF, în valoare de 500 Euro

ADRIAN ȚÎMPĂU (bariton, 28 de ani, Republica Moldova)

O invitaţie pentru participarea la unul dintre proiectele muzicale ale Radio România Cultural (constând într-o înregistrare specială radiofonică).

ALIN STOICA (tenor, 26 de ani, România)

Premiul „Colla parte”

în valoare de 300 Euro, pentru tineri maeştri acompaniatori (cu vârsta sub 35 de ani),  acordat de Prof. Univ. Dr. Viorica Rădoi.

CRISTIANA MIHART (România)

Concursul a fost  jurizat de personalităţi emblematice ale lumii muzicale naţionale şi internaţionale: Ioan Holender, cel mai longeviv director din istoria Operei de Stat din Viena; Neil Shicoff (S.U.A.), tenor recunoscut pe plan internațional ca o figură de primă importanță a generației sale; Leo Hussain – unul dintre cei mai cunoscuți tineri dirijori ai momentului (Marea Britanie); Hein Mulders – director al Filarmonicii din Essen și al Aalto Theater; Olga Kapanina – Directorul Departamentului de Operă de la Teatrul Mihailovski din Sankt Petersburg (Rusia); Brenda Hurley – Directorul Studioului Internaţional de Operă din Zürich (Elveția); alături de reprezentanţi ai Operei Naţionale Bucureşti, Mihai Cosma – Managerul de proiect al competiției şi Consilier Artistic al Directorului General al Operei Naţionale Bucureşti şi Răzvan Ioan Dincă – Preşedintele Competiţiei și Director General al Operei Naţionale Bucureşti.

ADRIANA FERFECKA, soprană, Polonia

Soprana Adriana Ferfecka s-a născut în 1992, în Polonia. Este studentă a Universității de Muzică “Fryderyk Chopin” din Varșovia, clasa prof. Jolanta Janucik. A participat cu succes la concursuri naționale (Crakovia, Rzeszow, Varșovia, Wroclaw, Bydgoszcz, Gliwice, Katowice) și internaționale (Concursul “G. Perotti” – Germania, “Jakub Pustina” – Cehia și “Ferrucio Tagliavini” International Competition în Austria). În 2011 a câștigat bursa oferită de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național.

A colaborat cu dirijori precum Richard Zimak, Tadeusz Zathey, Jerzy Kosek, Slawek Wroblewski, Constantin Simon, Andrew Broth etc. A apărut în rolul titular din opera Suor Angelica de Puccini pe scena Opera Nova din Bydgoszcz și Warsaw Chamber Opera și a redat partitura sopranei în Ein Deutsches Requiem de Brahms la Universitatea de Muzică “Fryderyk Chopin” din Varșovia sub conducerea lui Richard Zimak. A cântat și muzică sacră, acompaniată la orgă de interpreți celebri din Polonia.

Repertory for the competition:

G. Puccini – Suor Angelica’s aria “Senza mamma” from Suor Angelica

G. Charpentier – Louise’s aria “Depuis le jour” from Louise

S. Moniuszko – Halka’s aria “O jakżebym klęczeć już chciała; Gdyby rannym słonkiem” from Halka

V. Bellini – Giulietta’s aria “Eccomi in lieta vesta… Oh quante volte ti chiedo…” from
I Capuleti e i Montecchi

G. Puccini – Mimì’s aria “Si, mi chiamano Mimì” from La Bohème

SVETLANA MOSKALENKO, soprană, Rusia

Svetlana Moskalenko s-a născut pe 24 iunie 1986 în Rusia (regiunea Stavropol). Încă din timpul studiilor a câștigat premii la importante concursuri zonale și naționale. În 2008 a devenit studentă la Conservatorul din Sankt Petersburg, la clasa Tamarei D. Novichenko. Din 2011 a început colaborarea cu teatrul de operă “Mihailovski” din Sankt Petersburg, unde în prezent este solistă.

Premii / Prizes

Prizewinner at The International Vocal Competition “Zara Dolukhanova” (Kaliningrad, 2008).

Prizewinner at The Second Regional Vocal Contest „Orpheus” (Volgograd, 2005) and at The 14th International vocal competition „Bella Voce” (Moscow, 2006).

1st Prize at the 4th International Vocal Competition “Tuleghenova” Alma-Ata, Kazakhstan (2010).

1st Prize at Baikal International Music Competition in Ulan-Ude (2011).

Finalist at Competizione dell’Opera 2011 in Moscow – (Bolshoi Theatre, 2011).

Roluri / Roles

Violetta, Susanna, Die Königin der Nacht, Oscar, Musetta, Princess Eudoxie – La Juïve, Marfa – The Tzar`s Bride, Adina. She performed in Russia, Japan and China.

Repertory for the competition:

G. Donizetti – Lucia’s aria “Ardon gli incesi… Spargi d’amaro…” from Lucia di Lammermoor

G. Verdi – Violetta’s aria “È strano… Sempre libera” from La traviata

L. Delibes – Lakmé’s aria “Où va la jeune hindoue” from Lakmé

J. Offenbach – Olympia’s aria “Les Oiseaux dans la charmille” from Les Contes d’Hoffmann

M. I. Glinka – Antonida’s aria “Ah ti pole…” from Ivan Susanin (A Life for the Tzar)


RYU JISANG, bas, Coreea de Sud (locuiește în Germania)

Basul Ryu Jisang s-a născut la Seul în 1982 și a studiat la Facultatea de Muzică a Universității Yonsei și apoi la Hochschule for Music din Köln. A participat la multe concursuri internaționale de canto, fiind laureat la “Renata Tebadi International Competition” in San Marino, “Gaetano Fraschini International Competition“ din Pavia, “Piero Cappuccilli International Compe-tition” in Alessandria (toate în 2013). A câștigat în același an alte două competiții (Premiul I): “Luciano Neroni International Competition“ din Ripatransone și “Marie Kraja” International Competition din Tirana (Albania).

Debutul într-un rol de operă a avut loc în 2009 în Germania, printr-o apariție la Aachen în opera Il mondo della luna de Haydn. A mai apărut în rolurile Don Pasquale și Colline (La Bohème) la YJY Concert Hall, Oroveso (Norma) și Osmin (Die Entführung aus dem Serail) la Gent (Belgia).

Repertory for the competition:

G. Verdi – Filippo’s aria “Ella giammai m’amò… Dormirò sol nel manto mio regal” from Don Carlo

G. Verdi – Ernani’s aria “Infelice!… E tuo credevi… Infin che un brando vindice” from Ernani

G. Verdi – Procida’s aria “O patria, o cara patria… O, tu Palermo, terra adorata” from I vespri siciliani

G. Bizet – Ralph’s aria “…La, La, Tra, La La!… Quand la flamme d’amour” from La Jolie fille de Perth

S. Rachmaninov – Aleko’s aria “Ves tabor spit” from Aleko

Număr de vizualizări :1372


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro