Parteneriatul cultural dintre România și Republica Moldova a fost reluat

iun. 25th, 2014 | By | Category: Proiecte

Colaborarea dintre România și Republica Moldova în domeniul culturii, prin Acordul de parteneriat semnat în 2011, a fost reluată în urma unei întâlniri la București dintre Hegedüs Csilla, secretar de stat al Ministerului Culturii, și Igor Șarov, viceministrul Culturii din Republica Moldova. Totodată, au fost întreprinse și primele pregătiri pentru întâlnirea miniștrilor Culturii din cele două țări, eveniment care va avea loc în toamnă. Potrivit unui comunicat de presă remis de Ministerul Culturii, la întâlnirea bilaterală au participat reprezentanții celor două ministere și au fost abordate subiecte precum importanța protejării monumentelor istorice printr-o legislație riguroasă și elaborată conform normelor europene, experiența pregătiri documentației pentru Lista patrimoniului mondial UNESCO, respectiv fondurile de care dispun cele două țări pentru finanțarea diverselor programe culturale.


„Dorim să vă oferim sprijinul nostru concret în privința întocmirii proiectelor culturale pentru atragerea fondurilor europene de preaderare. România are o expertiză bună din acea perioadă, iar specialiștii noștri din cadrul ministerului vă pot împărtăși acele cunoștințe. Prin colaborarea cu instituția dumneavoastră și noi ne lărgim orizontul în vederea elaborării unor proiecte comune în vederea atragerii de fonduri europene”, a conchis secretarul de stat Hegedüs Csilla.

La rândul său, viceministrul Igor Șarov a subliniat importanța cooperării specialiștilor din România și Republica Moldova în diversele domenii culturale.

”Sperăm într-o strânsă colaborare și un schimb de experiență benefic pentru ambele părți, în pofida condițiilor unor bugete culturale austere ale țărilor noastre”, a subliniat oficialul moldovean. Domnia sa a vorbit și despre noul Proiect de Lege a monumentelor istorice și a menționat un proiect pe viitor al ministerului, și anume digitizarea patrimoniului cultural.

Totodată, a accentuat și faptul că Republica Moldova dorește o dezvoltare a infrastructurii și o lărgire a sistemului de biblioteci publice, iar în acest proces este binevenit și aportul României.

În privința parteneriatului celor două țări în cadrul Programului Europa Creativă, cele două părți au convenit asupra faptului că deja din vară va debuta o colaborare mai strânsă în această direcție. Într-o primă etapă, Ministerul Culturii din România va oferi asistență tehnică operatorilor culturali moldoveni în elaborarea proiectelor culturale din cadrul programului.

Număr de vizualizări :869


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro