spot_img

Ghidul comunității românești din Marea Britanie, lansat la Londra

De curând, la sediul de protocol al Ambasadei României la Londra a avut loc lansarea oficialǎ a Ghidului Românesc, ȋn prezenţa Excelenţei Sale, ambasadorul României la Londra, Dr Ion Jinga. Ghidul Românesc este inițiativa organizaţiei ROMÂNi ONLiNE, un nou proiect destinat comunităţii româneşti din Marea Britanie. Publicația este gratuită și conţine 60 de pagini de informaţii utile, de ultimă oră, despre serviciile românești aflate la dispoziţia comunității. Ghidul există atât în variantă tipărită, cât şi în variantă electronică la adresa: http://ghid.uk


Ambasadorul România a deschis evenimentul de lansare. “Ghidul Românesc este o publicație binevenită în acest moment, un instrument care încurajează comunicarea atât de necesară în cadrul comunității,” a spus Ambasadorul.

Au urmat intervenții susținute de doi dintre reprezentanții comunității românești din Londra: managerul cultural Ramona Mitrică, director al Festivalului de Film Românesc de la Londra, și antreprenorul Adrian Cherciu, director al organizației ROMÂNi ONLiNE și coordonator al Ghidului Românesc.

Ramona Mitricǎ a prezentat Ghidul care listează 52 de magazine românești, 22 de restaurante, 38 de biserici, 103 traducători autorizați, 31 de transportatori de persoane și colete, 7 publicații scrise, 15 web siteuri, 14 saloane de înfrumusețare și încă numeroase alte companii românești din Marea Britanie.

Publicația conține, de asemenea, detalii despre școli românești de weekend, asociații studențești, rețele profesionale, organizații ale comunității, informații consulare, despre dreptul de muncă și despre echivalarea diplomelor de studii. Includerea în ghid este gratuită şi toți cei interesați sunt invitați să scrie la ghid@romani-online.co.uk despre afacerea sau serviciile pe care le pun la dispoziţia comunităţii.

Adrian Cherciu a vorbit despre ideea realizǎrii acestui ghid, o radiografie a comunitǎţii româneşti din Marea Britanie. Proiectul Ghidului a început în 2013, sub umbrela ROMÂNi ONLiNE, pentru a beneficia de resursele importante deja existente: bănci de date, echipă de lucru, rețea de distribuție. “Începând de anul viitor, Ghidul va deveni un proiect complet independent, cu propriul domeniu înregistrat pentru varianta online, cu propria echipă. Va fi o publicație tiparită anual, iar varianta online va fi adusa la zi în mod regulat,” a subliniat Adrian Cherciu.

Printre invitații serii s-au numărat pianista Alexandra Dariescu, soprana Ruxandra Donose, avocata Flavia Kenyon, arhitecta Iolanda Costide, profesorii Yossi Bălănescu și Alex Drace-Francis, scriitorul Mike Phillips, consultantul David Webster, directorul Institutului Cultural Român de la Londra Dorian Branea, consulul României la Londra Oana Gheorghiu, membri ai Ambasadei României, medici, oameni de afaceri, jurnaliști, studenți, reprezentanți ai mai multor organizații ale comunității: Societatea Românca, Ro Events, Povești spuse-n românește, 28films, publicațiile Diaspora Românească, Gazeta de România, România în Contact și Gazetă Românească.

Ghidul Românesc a fost realizat cu sprijinul Ministerului de Externe – Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni și susținut de Ambasada României în Marea Britanie, O2, EuroTop, MoneyGram, Levenes, DNS Associates, AutoBoca, EastLines, Albinuța, Ileana’s Food Boutique, Lara’s Cakes, Festivalul de Film Românesc – Londra, Revista Convorbiri Românești, Traduceri Autorizate Londra.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508