Constantin Iftime și ”Elefantul de câmpie”, la Iași

iun. 13th, 2014 | By | Category: Agenda de carte

Luni, 16 iunie 2014, de la ora 18.00, la Librăria Avant-Garde (Str. Lăpușneanu, nr. 16, Iași) va avea loc o discuție pornind de la volumul de poezie ”Elefantul de câmpie”, de Constantin Iftime, apărut recent la editura Cartea Românească. Invitați, alaturi de autor: Liviu Antonesei si Serban Axinte.


„Cînd am scris Vreau altă realitate. Artă, merg pe mîna ta, aveam o tensiune a limbii care mă domina prea mult. Rămîneam suspendat în miezul cîte unei explozii.
Nu înaintam. Cineva a spus că-i o limbă atomică, altul ăa-i a profetului exterminator, citat de mine, Marele Intelect, cel care vorbește ciudat despre lumea Răsăritului meu, mistic și contorsionat de prezent. Parcă mă adresam numai lui din supunere. Mi-l luam și ca ajutor ca să vorbesc indirect și polemic, plastic și în exces, la adresa artei minimaliste, atît de stăpînitoare, deja mecanică, cu inima uscată de orgoliu, urîțită de știința rafinamentului genului ei minor. Acest orgoliu al marginalității îl simțim imperial peste tot azi.
În Elefantul de cîmpie continui ce am început în Vreau altă realitate…, parcă mai atent la ceea ce s-ar spune că este o viziune, care te face să te avînți și să te joci și mai mult. E o altă realitate, dar de data asta e vizibilă nu numai la nivelul limbii, ce se răsfață în culcușul ei ascuns. Oricum, am scris cu mare pasiune despre aceste rătăciri.” (Constantin Iftime)

„Atît de convulsivă și de plină de energii dezlănțuite este poezia lui Constantin Iftime, încît seamănă cu ceea ce, în viziunea cosmologilor, reprezintă primele secunde de după nașterea Universului: totul se află într-o continuă, învolburată prefacere, ceea ce se coagulează se descompune pe loc și aproape simultan reintră în noi și noi configurații. Și totuși, gravitația poetică ține întreg acest univers fremătător într-o secretă unitate de sine, sugerându-ne ca, în momentele de maximă autenticitate, creația este chiar mai puternică decît creatorul ei. Care însă trebuie crezut pe cuvînt atunci cînd afirmă: «Sparg codurile atîtor științe ale naturii mele întunecate».” (Ioan Es. Pop)

„Constantin Iftime este un explorator al limbajului poetic, un explorator à rebours, care reface traseul istoriei poeziei, începînd cu poezia clasicismului Antichității greco-latine, trecînd prin poezia romană minoră, prin vizionarism, romantism, expresionism, prin senzualism, primitivism, minimalism, suprarealism, hiperrealism etc. El mimează însă spiritul unor limbaje poetice, încercînd să reinventeze forme noi.” (Raluca Dună)

Număr de vizualizări :1006


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro