„Poezie de puşcărie” sau cum putem transforma întunericul din biografie

iun. 6th, 2014 | By | Category: Postcard

Joi, 5 iunie 2014, Penitenciarul Bucureşti Rahova a găzduit festivitatea de premiere a câştigătorilor celei de-a şasea ediţii a Concursului Naţional „Poezie de puşcărie”. Competiţia literară, derulată în perioada martie- mai 2014, a fost organizată  de Administraţia Naţională a Penitenciarelor în colaborare cu Filiala Bucureşti Poezie a Uniunii Scriitorilor din România şi Asociaţia „Euro CulturArt” Juriul format din scriitorii Dan Mircea Cipariu (preşedinte), Ştefania Coşovei şi Ioan Cristescu a selectat textele literare scrise de 196 de deţinuţi din 26 de penitenciare. În total, au fost jurizate 381 de poezii şi au fost desemnate drept câştigători ai menţiunilor, premiilor şi premiilor speciale 36 de persoane private de libertate. Câştigătorii au fost premiaţi cu diplome şi cărţi, înmânate de  preşedintele Filialei Bucureşti Poezie a Uniunii Scriitorilor din România, Dan Mircea Cipariu. 9 concurenţi au primit Premiul Special pentru umor liric, iar unul dintre participanţii la eveniment – Premiul pentru plagiat evident. Laureaţii premiului I sunt Cătălin Ifrim (Iaşi) şi Smaranda Haiduc Mitru (Gherla), cei care, de altfel, au mai câştigat acest concurs în ultimii ani. „De mai bine de 6 ani, citesc producţiile literare ale celor din penitenciarele patriei. Poezia e pentru aceştia o terapie eficientă de a transforma întunericul din biografiile lor într-o pâlpâire de lumină, sentiment, demnitate şi umanitate. Mulţi dintre cei care s-au liberat şi au fost premiaţi la acest concurs mi-au cerut prietenia pe facebook. Ei au conştiinţa că poezia e pentru ei tot mai mult o supapă de existenţă, un mod de a revrăji lumea, mai cu seamă lumea interioară!”, a declarat scriitorul Dan Mircea Cipariu.

La festivitatea de premiere de la Rahova au participat 9 persoane private de libertate din penitenciarele: Arad, Bucureşti Jilava, Gherla, Târgşor, Poarta Albă şi Tulcea. Programul evenimentului a cuprins momente poetice, susţinute de câştigători, dar şi artistice, susţinute de formaţia instrumental-vocală Dinamic Group, a Penitenciarului Bucureşti Rahova.

Proiectul „Poezia de Puşcărie” răspunde  nevoii de îmbunătăţire a imaginii persoanelor condamnate şi de creştere a încrederii în propria persoană, prin încurajarea afirmării în domeniul creaţiei literare şi participarea la activităţi valorizatoare.

AgenţiadeCarte.ro vă prezintă, în exclusivitate, textele câştigătoarei locului I, secţiunea femei, doamna Smaranda Haiduc Mitru.

Pasărea care-nu-e

Iată portretul păsării care-nu-e.

Nu-i vina ei

că acel ce le face pe toate

A uitat să o facă.

Seamănă cu multe păsări

fiindcă vieţuitoarele care nu sunt

seamănă cu cele care sunt.

Dar cele care nu sunt nu au nume

Iată de ce pasărea noastră se cheamă

Pasărea care-nu-e.

Poate că doarme încă

Sau îngăduie a fi

Ar vrea să vadă

dacă poate să deschidă ciocul,

dacă are aripi,

dacă nu-şi pierde culorile când se cufundă în apă

ca o pasăre adevărată.

Ar vrea să se audă cântând.

Ar vrea să-i fie teamă că ar putea să moară.

Ar vrea să facă pui mici, foarte urâţi şi foarte vii.

Pasărea care-nu-e visează

să nu mai fie un vis.

Nimeni nu e mulţumit niciodată,

Nicăieri.

Cum vreţi oare ca lumina să meargă bine în condiţiile astea?

Oglindă

Nu pot să delimitez

autoamăgirea de speranţă

continui să mă studiez

cu ce siguranţă?!

Propria mea soartă.

Salvată din copilărie

micuţa mea oglindă de buzunar

pe care încercam să o lustruiesc

cu propria mea suflare

mi s-a spart demult,

În palmă.

Amintirea nu face decât să-i recompună cioburile

iar şi iar,

cu degete însângerate.

Chipul se multiplică în ţăndări.

Unitatea lui

a încetat pur şi simplu

să mai existe.

Smaranda Haiduc Mitru

Număr de vizualizări :1861


2 Comments to “„Poezie de puşcărie” sau cum putem transforma întunericul din biografie”

  1. Lucica spune:

    Felicitari pentru ce faceti. Prin aceste actiuni ii determinati pe acesti oameni sa fie mai buni, sa-si descarce suferintele prin scris, ii invatati sa se incarce spiritual. Aceasta este adevarata educatie. Sigur ei o sa va pomeneasca toata viata, voi ii ajutati sa-si depaseasca conditia, voi le dati incredere. inca o data felicitari si toata stima!

  2. Denisa spune:

    Ultima poezie este o oglindire a destinului

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro