”Forme îngemănate”, de Nicolae Moldovan, la Ghețăria de la Mogoșoaia

iun. 9th, 2014 | By | Category: Postcard

Duminică, 8 iunie 2014, de la ora 17.00, la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia, a avut loc vernisajul unei noi expoziții de ceramică, ”Forme îngemănate”, de Nicolae Moldovan. Curator: ceramista Cristina Bolborea. Expoziția poate fi vizitată în galeria Ghețăria de la Mogoșoaia.


”Continuând tenace, cu maximă seriozitate un demers plastic bine susținut de cele mai vechi instrumente ale olarului, lutul și gresia prelucrate fără roată, în modul ancestral numit prin ridicare, Nicolae Moldovan inaugurează în spațiul artistic autohton un nou minimalism amprentat cu subtile rezonanțe extrem-orientale, plin de un tonic și discret vitalism. Nimic moale sau flasc nu vom afla în calda învăluire ce cuprinde și definește volumele mari, monocrome, net conturate de o linie suplă, fluidă dar netă și sigură asemeni suprafeței trovanților mângâiați de ape curgătoare.
Lutul mat și gresia monocrom glazurată evocă în sugestivele compoziții sculpturale de tip minimal sudura pe arhetipul ancestral a unor bizare constructe ale modernității. Alăturările insolite au puternice ecouri Dada, dar vigoarea, claritatea și puritatea volumelor calde aduc în discuție o nouă direcție în sculptura românească. Absența personajului uman, animarea obiectului, definit ca ambiguu ori misterios, vorbesc în termenii surrealismului – chiar ai science fiction – despre o lume nouă, a cărei naștere se-anunță acum, ca la sfârșitul erei industriale.
Până la noi clarificări, ea este chiar lumea fantasmelor lui Nicolae Moldovan, sculptor în lut și scotocitor în depozitul de arhetipuri al umanitatii.” Doina Mândru

Număr de vizualizări :1566


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro