Volumul ”Erotismul în arta românească modernă și contemporană”, lansat la Art Safari

mai 20th, 2014 | By | Category: Agenda de carte

Vineri, 23 mai 2014, de la ora 13.30, la Art Safari București (Piața George Enescu / Palatul Regal), va avea loc lansarea volumului ”Erotismul în arta românească modernă și contemporană”, editura PostModernism Museum, apărut într-o ediție limitată de 100 de exemplare. Prezintă istoricul și criticul de artă Pavel Șușară și autorul, Cosmin Nasui. Eveniment paralel Bucharest Biennale 6. Cartea prezintă 1000 de reproduceri de lucrări de artă de la peste 300 de artiști români, începând cu sfârșitul secolului XIX și până în prezent.

De la Theodor Aman încoace, mișcarea artistică românească a fost străbătută de o linie de forță vitală, a cărei traiectorie, deși secundară, face obiectul de studiu al acestei cercetări.

La începutul acestui studiu, în anul 2003, subiectul cercetării reprezentării erotismului în arta românească părea ficțiune. A existat și un mare inconvenient, literatura de specialitate a ocolit repetat introducerea în monografiile și studiile dedicate artiștilor, a lucrărilor ce conțineau aspectele erotice, pentru motivul că sfidau pudoarea și morala bunului gust și se ciocneau de principiu cu scopul măreț de popularizare al operelor artistice. Prin omisiuni repetate, de-a lungul zecilor de ani, s-a creat greșita impresie că arta românească nu a avut reprezentări artistice erotice și prin urmare această coordonată îi lipsește, ori este atât de rară încât poate fi considerată neglijabilă.

Menținerea ipotezei studiului de față a fost însă generos răsplătită de-a lungul observării fenomenului erotic în arta românească de numeroase lucrări de artă la care se adaugă uneori picante «mărturii de atelier», consemnate de contemporani în jurnale și pagini de scrisori sau amintiri.” Cosmin Nasui

Cartea se va găsi pentru comenzi la www.cosminnasui.com și www.postmodernism.ro

Număr de vizualizări :1291


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro