Sorin Oncu expune instalația ”Drepturi Fragile”

mai 16th, 2014 | By | Category: Postcard

Vineri, 23 mai 2014, de la ora 19.00, în Parcul Carol I din București, poate fi văzut o nouă intervenție artistică în cadrul programului de artă în spațiul public SPAM. Sorin Oncu semnează instalația ”Drepturi fragile”, o lucrare conceptuală de artă politică în care chestionează limite ale noțiunii de egalitate între oameni. Curator: Valentina Iancu. SPAM – program de artă în spațiul public, coordonat de Ioana Ciocan. Instalația va fi amplasată în Parcul Carol I (Zona Arenele Romane), pe fostul soclu al sculpturii dr. Constantin Istrati de Oscar Späthe. Vernisajul va avea loc în cadrul Nopții Albe a Galeriilor –  NAG #8.

”Uniunea Europeană, întocmai ca Statele Unite ale Americii, tolerează în interiorul graniței politici inegale vizavi de minoritățile sexuale. Inexistența unor poziții concrete la nivel european care să protejeze drepturile omului, prin crearea la centru a unui discurs anti-homofob clar încurajează  continuitatea discriminării. Ambiguitatea lasă la latitudinea statelor naționale dreptul la căsătorie al persoanelor de același sex, care devine dependent de ignoranța și conservatorismul  unei elite politice heteronormative.

Deși nu sunt afirmate și susținute politici non-discriminatorii pentru toți locuitorii uniunii, drapelul UE este promovat adesea ca simbol al unei democrații bazate pe egalitate. Acest dublu-standard face tolerabilă și absența unei educații bazate pe egalitate care să poată diminua homofobia și transfobia, încurajând comportamente sociale nediscriminatorii.

Proiectul Drepturi fragile este prezentat în spațiul public ca răspuns la unul dintre cele mai prezente discursuri publice heteronormative, înscris în sfera unei discriminări care poartă o mască a toleranței: excluderea comunității LGBT din spațiul public.

Limitarea dreptului la căsătorie este susținut prin argumentul conservării unor obiceiuri tradiționale, care suprapun până la confuzie discursul politic celui de factură religioasă. Cu excepția grupurilor de activiști (și de multe ori chiar în interiorul acestora) societatea europeană este heteronormativă. Drepturi fragile devine în spațiul public o voce care chestionează discursuri și politici homofobe prezente la nivel național și European.” (Valentina Iancu și Sorin Oncu).

SPAM este realizat cu sprijinul Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Parteneri media: radio GuerrillaBeWhere!, Adevărulmodernism.ro, Revista Arta

Organizator: Fundația Cultural Umanitară Om bogat, Om sărac-OBOS

Număr de vizualizări :782


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro