Silvia Marin-Barutcieff conferențiază la București

mai 12th, 2014 | By | Category: Eveniment

Joi, 15 mai 2014, de la ora 18.00, în Sala de Lectură a Facultății de Litere din cadrul Universității din București (str. Edgar Quinet, nr. 5-7), va avea loc o dezbatere prilejuită de lansarea volumuluiHristofor: chipurile unui sfânt fără chip. Reprezentările din cultura românească veche și sursele lor”, al cărui autor este lect. univ. dr. Silvia Marin-Barutcieff. Invitați: prof. dr. Cătălina Velculescu, prof. dr. Mihai Moraru, conf. dr. Alexandru Ofrim, lect. dr. Cristina Bogdan, care, de altfel, va modera și masa rotundă, și asist. dr. Cătălin Constantin. ,,Distinsa profesoară şi cercetătoare Silvia Marin Barutcieff, după o îndelungată, minuţioasă şi insistentă documentare în biblioteci, arhive, muzee şi pe teren la monumente din ţară şi străinătate, a finalizat şi editat o minunată carte, despre sfântul fără chip, Hristofor, martirul ecumenic, adorat deopotrivă de creştinii răsăriteni şi apuseni, prezent în spaţiul românesc încă din secolul al XIV-lea. Volumul apărut la Editura Mega din Cluj Napoca, în condiţii grafice deosebite, este o carte de excepţie, de mare complexitate şi erudiţie, o cercetare modernă, novatoare, ce ne înfăţişează nu numai “reprezentările din cultura românească veche şi sursele lor”, dar şi o largă prezentare a fenomenului în ambianţa europeană. Apariţia cărţii Silviei Marin Barutcieff este un veritabil succes ştiinţific al cercetării româneşti.” (Acad. Marius Porumb, istoric de artă)

,, O foarte interesantă apariţie editorială: „Chipurile unui sfânt fără chip. Reprezentările Sfântului Hristofor din cultura românească veche şi sursele lor”. Volumul e semnat de Silvia Marin-Barutcieff. Cele aproape patru sute de pagini ale cărţii reconstituie minuţios,  cu instrumentele istoriei culturale, traseului unui personaj hagiografic complet atipic, martirul Hristofor, mucenicului cu cap de câine, care, în perioada secolelor XIV-XVI, a fost unul dintre cei mai veneraţi sfinţi de pe continentul european. Nu a existat, până în acest moment, o cercetare sistematică a temei şi a formelor literare şi artistice pe care subiectul le-a îmbrăcat în cultura românească, deşi medievaliştii occidentali i-au dedicat numeroase studii.”

Revista Cultura, serie nouă, anul IX, nr. 9 (460), 13 martie 2014

Silvia Marin-Barutcieff este lector doctor la Departamentul de Științe ale Comunicării, Facultatea de Litere a Universităţii din București. A susţinut cu distincţia Magna cum laudae teza de doctorat cu titlul Hagiografia între text şi imagine(2007); este co-editor împreună cu Andi Mihalache al volumului De la fictiv la real, Imaginea, imaginarul, imagologia, Universitatea A. I. Cuza din Iaşi, 2010 și co-organizator al celei de-a XIV-a Conferinţe Europene a Dansurilor Macabre şi a Artei macabre în general, Sibiu, 2010 (co-editor al volumului conferinţei, alături de Cristina Bogdan). Are o experienţă de peste un deceniu de cercetare dedicată iconografiei româneşti şi europene, precum şi relației dintre text şi imagine (peste 30 de studii publicate în volume academice şi reviste ştiinţifice). Domenii de interes: transfer cultural prin iconografie, alteritatea religioasă, alteritatea etnică, hagiografie, naţionalism în artele vizuale.
Parteneri: Biblioteca Centrală Universitară.

Număr de vizualizări :2105


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro