Muzeul tradițional în era digitală

mai 4th, 2014 | By | Category: Eveniment

Luni, 5 mai 2014, la Libraria Humanitas de la Cișmigiu, de la ora 19.00, va avea loc a cincea ediție din an a Cafenelei de știință, în care se va dezbate despre cât de tradițional mai poate fi muzeul „tradițional” în era digitală. Invitați: Laura Albani, director Muzeul Național Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida”, Paulina Popoiu, director general Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Anamaria Iuga, şefa secţiei Studii Etnologice, Muzeul Naţional al Ţăranului Român , Dumitru Murariu, director general Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa”, Alexandru Rădvan, asistent UNArte. Realizator și moderator: Corina Negrea. Partener: Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Evenimentul va fi transmis în direct pe Radio România Cultural.

Muzeele se mută pe mobil, titrează revista “Comunicații mobile” în numărul său din februarie – martie 2014, referindu-se, într-unul dintre articole, la o aplicație care, descarcată pe smart-phone-uri și tablete, va permite vizitatorilor muzeelor să participe la un „tur personalizat si interactiv, creat chiar de site-urile muzeelor”.

Astfel, vizitatorii – utilizatori vor putea să-și exprime interesul legat de muzeul pe care-l vizitează (real sau virtual?..) iar specialiștilor acestora – să creeze povești cu „conținut multimedia avansat”, se mai arată în articolul respectiv. „Apoi, „Storytelling engine” va rula povestea potrivit informațiilor adunate și o va personaliza, actualizând profilul vizitatorului în interiorul poveștii potrivit opțiunilor sale”.

În era digitală, acesta este un „scenariu” posibil oricărui muzeu.

Vorbim, deci, despre muzeul fiecăruia dintre noi? Creat de fiecare dintre noi? Cât de real mai este, atunci, muzeul „tradițional”? Și cât de departe sunt astăzi muzeele reale „virtualizate”, de visul fauritorilor lor?

Număr de vizualizări :1029


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro