spot_img

Expoziția ”Tiparele Vieții”, prezentată la TNCP /FIPB

La Centrul de Educaţie Ecologică al Grădinii Botanice ”D. Brandza” din București poate fi vizitată expoziția ”Tiparele vieții”, organizată de Universitatea din Bucureşti, Grădina Botanică ,,D. Brandza” a Universităţii din Bucureşti şi Universitatea Naţională de Arte Bucureşti. Curatori/ Organizatori: Daniela Frumuşeanu, Anna-Mária Orbán, Alexandru Mărginean, Paulina Anastasiu, Eugenia Niţă. Conf. Univ. Dr. Daniela Frumușeanu a fost prezentă sâmbătă, 17 mai 2014, în Rotonda Muzeului Național al Literaturii Române unde, în cadrul Târgului Național al Cărții de Poezie / Festivalul Internațional de Poezie București, a prezentat proiectul ”Tiparele vieții”, într-un dialog cu scriitorul Dan Mircea Cipariu. AgențiadeCarte.ro a fost partener media al evenimentului.


”Suntem la un proiect multiart, un proiect propus de către Conf. Univ. Dr. Daniela Fruimușeanu și o echipă cu care domnia sa a colaborat, adică Anna-Mária Orbán, Alexandru Mărginean, Paulina Anastasiu, Eugenia Niţă, dar și aproape 30 de studenți. Proiectul acesta a început acum câțiva ani și are o legătură cu Centrul de Educație Ecologică ce se află la Grădina Botanică ”D. Brandza” din București. Vă întrebați care este legătura între arta vizuală și poezie, mai ales poezia contemporană. Mi s-a propus de către Anna-Mária Orbán și Daniela Frumușeanu să facem o selecție a unor poeme cu temă vegetală. Am oferit chiar și câteva poeme scrise mine, pentru că mă regăseam în acest concept al gândirii care nu este devoratoare ci este o gândire ce are latură edenică. Dacă ar fi să ne luăm după o interpretare după Apocalipsa Sfântului Ioan, lumea, la sfârșitul ei, va reveni în a șasea zi a facerii, unde toate vietățile pământului se hrăneau cu roadele pământului. Mai important decât asta este faptul că ele nu aveau conștiința răului pentru că încă nu se săvârșise păcatul biblic. Îmi imaginez aceste tipare ale vieții dintr-o perspectivă multiart, vizuală. Mai cu seamă că ce îmi place în acest proiect este faptul că inițiatorii au gândit ca toate materialele cu care lucrează studenții de la Universitatea Națională de Arte București sunt ecologice. Dar despre asta vă va spune mai multe doamna Daniela Frumușeanu, care a scris și o carte foarte interesantă despre aceste elemente vegetale, care pot deveni și limbaj plastic dar și semantică vizuală”, a spus Dan Mircea Cipariu, amfitrionul întâlnirii.

”Pe lângă cele menționate de Dan Mircea Cipariu vreau să adaug că acest eveniment e dedicat celor 150 de ani de la înființarea Universității din București și a Universității de Artă. Ne-am gândit, cu tot cu studenți, să marcăm sugestiv aceste evenimente. Aș vrea să menționez că fără ajutorul domnului Dan Mircea Cipariu acest eveniment s-ar fi limitat la a fi o expoziție obișnuită, cu o vizibilitate mare, totuși, pentru că spațiul din Grădina Botanică este foarte vizitat. Munca artistică, a profesorilor și studenților, vizează mult latura interactivă care, până la urmă, înseamnă educația prin artă a publicului. E importantă și prezența artiștilor. Cred că a dispărut oarecum acea imagine a artistului care creează în atelierul său și care nu dorește să fie cunoscut. Eu pledez pentru artistul care vrea să fie înțeles. Arta trebuie să fie înțeleasă de cei pentru care este făcută. ”Tiparele vieții” este, în esență, o valorificare artistică a materialul vegetal oferit de serele Grădinii Botanice. Am structurat în patru acest proiect.

Am realizat panouri decorative, prin tehnica colajului, cu ajutorul fragmentelor de plante uscate. Practic studenții, sub coordonarea profesorilor (Anna-Mária Orbán, Daniela Frumușeanu și Alexandru Mărginean), au utilizat plantele, realizând tot felul de compoziții cu ajutorul liniei, punctului, care de data aceasta înseamnă semințe, frunze, crengi.

După această etapă am realizat panouri decorative imprimate și draperii coordonate cromatic, structural, dimensional.

Studenții participanți au făcut o vizită în sere și, după ce au fotografiat plantele de care au fost interesați, au editat în programele specifice, urmărind o anumită dinamică vizuală a formelor.

Ca noutate, alături de secțiunile menționate până acum, Anna-Mária Orbán, având două studente de la tapiserie, a transpus în lână două lucrări

Ne dorim ca această expoziție să fie vizitată. Reprezintă efortul unei echipe formată din 29 de studenți și trei profesori, cu spirijinul dnei biolog Eugenia Niță și a doamnei director al Grădinii Botanice ”D. Brandza”, Paulina Anastasiu.” (Daniela Frumușeanu)

Parteneri: Uniunea Artiştilor Plastici din România, Muzeul Naţional al Literaturii

Române, Târgul Naţional al Cărţii de Poezie (TNCP) şi Festivalul
Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB).
Sponsori: Rembrandt Art Centre şi Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor
din România (APLER)

Dorina CIOPLEA

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508