Dan Raul Pintea, cu ”dragoste” pe muzica lui Bogdan Rancea

mai 24th, 2014 | By | Category: Postcard

Vineri, 23 mai 2014, la Atelier 030202 (Sala Nouă TC, str. Sfânta Vineri nr. 11, Bucureşti), în curte, a avut loc performanceul “4# Golden Frame 030202″, în care Dan Raul Pintea (live painting) a învățat să scrie din nou ”dragoste” pe muzica lui Bogdan Rancea (electronic performance), curatorul evenimentului fiind Mihai Zgondoiu. Proiectul a făcut parte din Noaptea Albă a Galeriilor – NAG#8, este selectat în cadrul BB6 (Bucharest Bienale 6) și finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.


”A început totul de la un capăt de ciclu, de la o resetare mentală, și am simțit nevoia de lucruri noi, de oameni noi. Prin dragoste am găsit noul, am văzut cum e să fac lucrurile cu dragoste. Am aplicat asta în artă și mi-am făcut o linie de haine din care să pot trăi. Scrisul de pe haine îl fac o singură dată. Chiar dacă scriu ”dragoste” pe toate, nu scriu la fel. Niciodată nu e la fel. Totul e nou. Și când scriu ”dragoste”, învăț să scriu din nou”, a spus Dan Raul Pintea.
Artistul a început proiectul ”dragoste” în urmă cu un an, din dorința de altceva.
”Și acum, la Golden Frame, am folosit gilajul de abecedar pentru a scrie ”dragoste”. Le arăt tuturor cât de important este să faci ceva nou. Anul trecut, la Pavilion, am făcut asta pentru prima dată, am expus o lucrare și cărțile pe care le-am vândut și cu banii obținuți am început linia de haine, care acum se susține singură”, a mai spus artistul.
Lucrarea a fost realizată în fața publicului în acordurile muzicii experimentale propuse și mixate de Bogdan Rancea.
”Nu am mai colaborat cu Dan. Cel care s-a gândit la această întâlnire este Mihai Zgondoiu, curatorul evenimentului. Stilul lui Dan se potrivește cu muzica mai experimentală. M-am uitat pe portofoliul lui și îmi place stilul neconvențional, mai experimental, abstract. Eu fac și proiecții video și lucrez tot în zona asta, experimentală. Este prima dată când colaborez cu alți artiști. Eu încerc să fac altceva. De patru ani studiez muzică, fac multă teorie, vreau să mă pregătesc pentru Conservator, pentru compoziție. Eu încerc să educ oamenii prin muzică”, spune Bogdan Rancea.

Dan Raul Pintea s-a născut la Sibiu în 1981. În 2004 a absolvit Facultatea de Arte Plastice, departamentul de Grafică al Universităţii de Arte şi Design, Cluj Napoca, unde și-a susținut şi masteratul în 2006. A lucrat un an în cadrul Universităţii ca şi tehnician serigraf dar văzând că nu-şi poate dezvolta propriile proiecte s-a întors în Sibiu, pentru a-şi putea prioritiza gândurile.
Devenind conştient de puterea lor, a devenit interesat să le exprime prin mijloace vizuale cât mai directe şi eficiente. Per ansamblu, abordările sale artistice sunt mai degrabă atipice dar în acelaşi timp reflectă situaţia inoculării în cultură şi societies.
Începând cu 2007 a expus în galerii precum Sala Dalles (RO), Ivan Gallery (RO), 26 Gallery (RO), Anca Poterașu Gallery (RO), Victoria Art Centre (RO), Trypthycon (DE), 115 Gallery (RO), Visual Kontakt (GER), Program Gallery (POL), Pavilion (RO), Studiobruck (RO), Steambox (IRL).
În 2010-2013 a fost reprezentat de Anca Poterașu Gallery, alături de care a participat la Preview Art Fair din Berlin, în 2011.
Acum locuiește şi lucrează în Sibiu. www.pinteadanraul.com
Bogdan Rancea este artist vizual de mai bine de șapte ani, adus aici de entuziasmul pentru arta vizuală, dar și de pasiunea pentru muzica electronică. În ultimii patru ani, a început cursuri de pian și armonie și a descoperit complexitatea muzicii clasice, care acum prinde contur în noile sale colaje muzicale ori compoziții.
Puteți regăsi o parte din experimentele sale de compoziție pe pagina de Soundcloud. https://soundcloud.com/rancea
Proiectul este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Organizator: ATELIER 030202
Parteneri:Teatrul de Comedie, Clubul UNESCO-Adolescenţii, Asociaţia Euro CulturArt, APAU Ritual
Sponsor: Murfatlar România SA
Parteneri media: Agentiadecarte.ro, Radio România Cultural, Senso TV, Cultura, ArtClue, Revista ARTA, Modernism.ro, TV City

Dorina CIOPLEA

Număr de vizualizări :1931


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro