spot_img

Al șaselea simț: Maratonul de poezie vie și muzică de suflet

Sâmbătă, 17 mai 2014, în Rotonda Muzeului Național al Literaturii Române din București a avut loc a VI-a ediție a Maratonului de Poezie și Jazz.  Evenimentul s-a desfășurat în cadrul Târgului Național de al Cărții de Poezie / Festivalul Internațional de Poezie București. Amfitrionul și inițiatorul evenimentului a fost scriitorul Dan Mircea Cipariu. Poezia s-a împletit cu jazzul, într-o întâlnire de cinci ore în care publicul i-a putut asculta, alături de poeți, pe muzicienii Cătălin Milea (saxofon), Nadia Trohin (voce) și Mircea Tiberian (pian). Cum inspirat a spus un spectator hâtru, Maratonul de Poezie și Jazz a devenit, în ultimii 6 ani, un alt șasele simț cultural al bucureșteanului. Mircea Tiberian a deschis Maratonul cu piesa „Dintr-o carte veche”, o dedicaţie specială  pentru cele două genuri de nişă: poezia şi jazz-ul. ”Piesa de început se leagă direct de Maraton pentru că autorii acesteia au fost niște importanți oameni de jazz și poezie. Piesa e scrisă de Johnny Răducanu, care ne-a părăsit acum doi ani, și versurile îi aparțin Ninei Cassian care, din păcate, ne-a părăsit și ea de curând”, a spus Mircea Tiberian. Producătorii Maratonului au fost Anamaria Spătaru și Ioan Cristescu. Proiect cultural finanţat de AFCN. AgențiadeCarte.ro a fost partener media al evenimentului.

”Sunt 34 de poeți. Sunt nume importante ale literaturii noastre vii și cel care deschide această a șasea ediție, Ioan Mureșan, este, pe lângă un mare poet, și un mare personaj. Nu întâmplător Cartea Alcool a câștigat premiul Uniunii Scriitorilor din România. Recent el este și laureatul Premiului de Poezie ”Mihai Eminescu”, a spus Dan Mircea Cipariu.

”Această expoziție de portrete din Rotondă este, cum spunea Groșan, un cenaclu din ceruri. Ei spun lucruri frumoase despre noi pentru că lucrurile frumoase pe care le spun despre noi, le spun și despre ei. Eu voi citi un poem în memoria lui Alexandru Mușina, prietenul nostru care a plecat atât de repede”, a spus poetul Ioan Mureșan, primul dintr-o serie de nume și prezențe importante din literatura românească contemporană.

Următoarea la microfon a fost Ruxandra Cesereanu. ”Am citit acum o lună de zile o carte absolut remarcabilă, ”California. Pe Someș”, editura Charmides, și i-am spus și autoarei că mi-a plăcut mult această carte. Ruxandra Cesereanu a semnat, în 2013, alături de Marius Conkan, volumul ”Ținutul celălalt”, editura Cartea Românească”, a prezentat-o amfitrionul evenimentului, Dan Mircea Cipariu.

Ruxandra Cesereanu a citit din acest cel mai recent volum de poezie al său, ”California. Pe Someș”.

”După doi poeți clujeni o să invit la microfon pe un poet ieșean, redactorul șef al revistelor Convorbiri Literare și Poezia, Cassian Maria Spiridon”, a spus Cipariu, poetul prezentat citind, la microfonul Radio România Cultural (care a transmis acest eveniment), din volumul ”Poeme în balans”.

A urmat ”un alt premiat al Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu, multilaureat al Uniunii Scriitorilor din România și directorul revistei Viața Românească”, Nicolae Prelipceanu.

Scriitoarea Simona Popescu a amintit, dacă mai era nevoie, de cei trei mari dispăruți ai literaturii române, din ultimul an, Alexandru Mușina, Traian T. Coșovei și Andrei Bodiu. ” Poezia pentru Traian am scris-o acum o săptămână. Poezia pentru Andrei este un mail pe care i l-am scris în 2012 iar poezia lui Sandu Mușina este un text pe care îl începusem pentru revista Vatra, dar a ieșit acest poem”, a spus Simona Popescu înainte de a citi din versurile ei.

Andrei Bodiu, plecat de curând dintre noi, a fost primul care a organizat un maraton de poezie, la Sibiu, în 2008, când Sibiul a fost „Capitală Culturală a Europei”, a amintit Dan Mircea Cipariu.

Poeta și actrița Ioana Crăciunescu , ”o mare prietenă și a poeziei și a bluesului și a jazzului și a noastră”, după cum a prezentat-o Dan Mircea Cipariu, a citit din cele două volume de poezie pe care le are în pregătire, ”Piața Chibrit” și ”Mon General”.

”Trebuie să împac prieteniile celor doi editori care mă așteaptă de peste trei ani, pentru că eu tot cizelez. Așa că citesc din ambele volume.  Voi citi, din Piața chibrit, și Măndița, poemul preferat al lui Ion Mureșan”, a spus celor prezenți carismatica poetă.

La același microfon din Rotonda Muzeului Național al Literaturii Române au citit, pe rând, poetul ieșean Adrian Alui Gheorghe, precum și scriitoarea și  criticul de artă Magda Cârneci, care a oferit celor prezenți câteva poeme din cel mai recent volum al său, ”Poeme Trans” (editura Tracus Arte).

”Dintre toți prietenii din lumea literară, cel mai bun prieten al meu este Bogdan O. Popescu. Ne știm de la 15 ani, el fiind mai mare decât mine cu un an și ceva. Când eram în liceu îmi doream să fiu ca el, adică să am o geacă neagră de piele și talent la poezie. Este un poet talentat și cred că și un neurolog la fel de talentat. Recent i-a apărut volumul de poeme ”Cartea dragostei” (editura Humanitas), l-a prezentat Cipariu pe prietenul și colegul său de generație, Bogdan O. Popescu. Acesta a citit, într-adevăr, din ”Cartea dragostei”.

Au urmat două momente poetice susținute de criticul de artă Pavel Șușară precum și de scriitoarea și jurnalista Cornelia Maria Savu, din volumul în curs de pregătire la editura Tracus Arte ”Evantai negru, umbrelă albă”.

Periplul prin poezia românească contemporană a fost continuat cu lectura lui Daniel Bănulescu, din recentul, dar foarte bine primitul său volum ”În șerpărie”.

Scriitorul și jurnalistul Florin Iaru a fost următorul la microfon: ”dacă nu aș fi poet, nu aș fi nimic altceva”, a spus acesta despre multiplele sale ipostaze culturale.

Dan Mircea Cipariu: ”Vreau să vă spun că de vreo două trei săptămâni lucrăm la o antologie, Salonul ludicilor, care va fi lansată la Bookfest și, tot de vreo două trei săptămâni, le citesc celor cu care realizez acest volum două poezii din cartea ”Cinema la mine acasă”, de Robert Șerban. Sunt bucuros că a venit tocmai de la Timișoara”.

Scriitorului timișorean Robert Șerban, care a citit dintr-un volum în pregătire, i-a urmat o prezență foarte feminină și caldă din peisajul cultural românesc. ”Îmi face mare bucurie să o invit la microfonul Radio România Cultural pe o voce de radio importantă, scriitoare, poetă, traducătoare. Cea mai recentă carte a sa a apărut la Iași, în 2013, ”Nusakan”, a prezentat-o Dan Mircea Cipariu pe Ioana Diaconescu.

”Mă bucur că sunteți aici, a trecut foarte repede un an. Acum e mai rece ca anul trecut, suntem puțin mai triști, dar, cel mai important, suntem împreună, suntem împreună și cu ei, cum spunea și Magda Cârneci, parcă sunt aici. Voi citi din volumul meu Nusakan”, a spus scriitoarea, gândindu-se la toți cei care au fost prezenți în sală doar cu spiritul, plecând fizic mult prea repede dintre noi.

Denisa Comănescu s-a întors din Portugalia şi a citit la Maraton un poem cu titlul „Pessoa”. Celebra editoare a „Raftului Denisei” (unde a apărut colecţia Fernando Pessoa) şi a „Humanitas Fiction” a dezvăluit la microfonul Radio România Cultural că poemul „Pessoa” este…fostul ei motan. Elegia poetei despre motanul Pessoa a dus, cum bine se ştie, la sigla colecţiei Raftul Denisei de la Humanitas.

La microfon a urmat Romulus Bucur. ”Poemele pe care o să le citesc sunt din categoria oldies, publicate în timpuri imemoriale. Fac parte dintr-o carte care se scrie singură. Am răbdare”, a spus poetul în introducerea lecturii sale publice.

Dan Mircea Cipariu a prezentat următorul său invitat: ”Un prieten vechi și drag, de care mă leagă mărirea și decăderea Asociației Scriitorilor din București, după noul statut el e președintele Filialei București Dramaturgie a Uniunii Scriitorilor din București. Excelează în atâtea genuri. Îl invit la microfonul Radio România Cultural pe Horia Gârbea.

Scriitorul a citit două poeme dintr-un volum ceva mai vechi, ”Pantera sus, pe clavecin”, editura Tracus Arte, 2011, dar și un text inedit, ”Fiecare nor aproape albastru”.

”Mă leagă multe amintiri, aș spune chiar elemente de biografie literară, de poetul pe care îl voi prezenta acum. Atunci când am prezentat cartea sa Substanțe interzise la Gaudeamus, i-am prezis că va avea mare succes, cea ce s-a și întâmplat cu această carte. E vorba despre poetul și, aș îndrăzni să spun, prietenul de poezie dar și de biografie literară – Liviu Ioan Stoiciu”, l-a prezentat Dan Mircea Cipariu.

A urmat poetul arădean Ioan Matiuț, coordonator administrativ al revistei Arca, care a citit câteva poeme scurte, unele mai vechi, altele inedite.

Poeta Andra Rotaru a fost cea care a început ora a patra de maraton, citind din volumul ”Lemur”, editura Cartea Românească.

”Este cineva cu totul și cu totul special în biografia mea și în literatură. Cu volumul Lemur a câștigat premiul Tânărul poet al anului 2013”, a amintit Dan Mircea Cipariu despre Andra Rotaru.

A urmat poetul Teodor Dună, o prezență discretă la evenimentele publice, dar cu o poezie sensibilă și profundă.

Poeta piteșteancă Nicoleta Popa a citit câteva poeme din volumul ”Solitudinea e viața mea”, în curs de apariție la editura Adenium, Iași.

Cu umorul său bine cunoscut, a urmat poetul Adrian Suciu, despre care moderatorul evenimentului, Dan Mircea Cipariu, a spus că a oferit cea mai plastică notă biobibliografică.

De la Sibiu, poeta Rita Chirian a venit la București pentru a participa la Maratonul de Poezie și Jazz.

Scriitorul Tudor Crețu a venit de la Timișoara, de data aceasta în calitate de poet, citind mai multe poeme din volumul ”Fragmente continue. Poeme live”. Tudor Crețu are, în pregătire, un nou volum, ”Jurnalul fantasmatic”.

Au urmat Amelia Stănescu și, apoi, scriitorul și jurnalistul Grigore Șoitu, acesta citind din ”Poeme de stânga” (editura Casa de Pariuri Literare) și ”Spam” (editura Brumar).

Ultimii care au citit câteva poeme pentru publicul prezent în Rotonda Muzeului Național al Literaturii Române, dar și pentru cei aflați pe frecvența Radio România Cultural, dar, evident, nu cei din urmă, au fost doi dintre organizatorii Târgului Național al Cărții de Poezie / Festivalul Internațional de Poezie București, Cosmin Perța și Dan Mircea Cipariu.

Cosmin Perța a citit cinci poeme din cartea ”Fără titlu” (editura Paralela 45), iar Dan Mircea Cipariu a încheiat maratonul într-un mod fastuos, oferind publicului câteva poezii din cel mai recent volum al său, ”singurătatea vine pe facebook”, editura Tracus Arte.

Maratonul de Poezie şi Jazz este organizat de EURO CULTURART (preşedinte: Dan Mircea Cipariu), Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti (director: Ioan Cristescu), Teatrul Naţional de Operetă “Ion Dacian” (director general: Alina Moldovan). Coorganizatori: Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România (APLER),Uniunea Scriitorilor din România- Filiala Bucureşti Poezie, Opera Scrisă.Ro- societate de gestiune a drepturilor de autor. Proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Maratonul de Poezie şi Jazz se bucură de parteneriatul media şi de coproducţie oferit de Radio România Cultural (producător : Anamaria Spătaru) şi de parteneriatele media ale săptămânalelor Cultura, Observator cultural şi www.agentiadecarte.ro. Coordonatorii proiectului sunt Dan Mircea Cipariu, Ioan Cristescu. Proiect cultural în cadrul Târgului Naţional al Cărţii de Poezie, ediţia a V-a, 14-18 mai 2014 – www.tncp.ro .

Blogul Maratonului: www.poezie-jazz.blogspot.com

Dorina CIOPLEA

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508