”Mâna scrie sunetul. Elecțiuni afective de poezie italiană contemporană”

mai 15th, 2014 | By | Category: Agenda de carte

În curând, la editura Eikon, va apărea volumul ”Mâna scrie sunetul. Elecțiuni afective de poezie italiană contemporană” – antologie 12 poeți italieni contemporani. Selecția autorilor și textelor, precum și prezentarea și traducerea  îi aparțin poetei de limbă italiană Eliza Macadan. Fiecare scriitor este prezent cu câte zece poeme, cu o notă bibibliografică de autor și cu un fragment critic al unui critic italian. Cuvânt înainte: Eliza Macadan. Ilustrație copertă: Martha Nieuwenhuijs. ”Intenționat am evitat termenul de antologie întrucât mă feresc să fac considerații critice legate de operele lor, în primul rând pentru că nu sunt specialist. Sunt un om care scrie și, mai important, citește, are un ochi în permanență deschis la acea parte a peisajului literar pe care o reprezintă poezia.” – Eliza Macadan. Volumul va fi lansat la Galați, joi, 22 mai 2014, în cadrul Festivalului Axis Libri.

Poeți prezenți în volum: Laura Accerboni, Francesca Serragnoli, Milo De Angelis, Mia Lecomte, Marco Conti, Elio Grassio, Corrado Benigni, Cristina Alziati, Carlo Alberto Sitta, Amedeo Anelli, Alessandra Pellizzari, Alessandro Moscè.

Acest volum apare după opt ani de la cea mai recentă antologie de poezie italiană (Dan Ciachir, Editura Fundației Culturale Poezia).

Autorii antologați au fost, în mare parte, prezenți în revistele literare românești (Poezia, Ateneu)

”Am reunit în acest volum o sută douăzeci de poeme scrise de doisprezece autori italieni. Am stat în compania poeziei lor vreme de un an de zile. Am învățat la școala singurătății lor și am străbătut cu cărțile lor un fragment de timp. Nu am îndrăzneala să fac vreun fel de considerație legată de valoarea scrisului lor. Eu i-am ales cu aceeași inspirație cu care mi-am ales, de-a lungul vieții, lecturile. Alegem ceea ce seamănă cu noi. Acel noi care nu înseamnă neapărat cine suntem, ci și cine am fost sau cine am vrea să fim. Când ai privilegiul de a te plimba în două sau trei limbi, ai și datoria de a înlesni schimbul de valori între acele limbi, măcar în domeniile care-ți sunt familiare. A fost o aventură frumoasă. Eu cobor aici. Tu, cititorule, mergi mai departe. Aș vrea să împărtășești cu mine bucuria Poeziei.” – Eliza Macadan

Număr de vizualizări :1661


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro