Angela Furtună lansează ”Post-hipnotice”, la București

apr. 30th, 2014 | By | Category: Eveniment

Marți, 6 mai 2014, de la ora 16.00, în Rotonda Muzeului Național al Literaturii Române (Bd. Dacia nr. 12, București), va avea loc lansarea volumului de versuri ”Post-hipnotice”, de Angela Furtună, carte apărută la editura Timpul,  din Iași, cu o grafică semnată de Devis Grebu. Invitați: Tudorel Urian, Pavel Șușară, Felix Nicolau, Devis Grebu.

„Cotropitoare în Post-hipnoticele Angelei Furtună este amalgamarea culturii înalte şi mondiale cu cea populară şi locală. Rezultă o intertextualitate plurivocală şi orchestrată în contrapunct. Descântecul se ia de mână cu hiperbola sofisticată pentru a dinamiza remixuri ale memoriei şi ale zicerii. După hipnoză, memoria şi inspiraţia evadează din temniţa cosmică şi consună în ritmuri de acatist. Efectul este…hipnotic”. – Felix Nicolau, coperta Post-hipnotice

„Vedem în producţia pe deplin matură a Angelei Furtună una din creaţiile de seamă ale poeziei române de azi. Vedem în Angela Furtună o poetă de anvergură căreia se cade a i se acorda consideraţia corespunzătoare”. – Gheorghe Grigurcu, România literară Nr.14,  7 Aprilie 2006

„Tot efortul scriptural al poeziei Angelei Furtună stă sub imperativul unui soi de hermeneutici intelective menite să parcurgă labirinturile sufleteşti spre a da de nucleele înţelegerii, penitenţei şi redempţiunii. Nu lirismul sentimental e ţinta textelor sale, nici dicţia perfectă a instanţelor emoţionale, ci un – cum spune poeta în ,,serialul”Vieţile mele sfinte – ,,corpus hermeticum” care să absoarbă în scris, ca într-un dicteu, ca într-o ,,psihodramă”,  ca într-o ,, deconstrucţie” această experienţă (aventură) mai mult a cugetului decât a inimii, deşi pulsiunile acesteia din urmă nu lipsesc niciodată din ţesătura secvenţelor acestui , ca să mai aproximăm o dată, ,,eseu” poetic”. – Ioan Moldovan, Familia, nr.1, 2006

„Angela Furtună este o poetă puternică, de o profundă şi netrucată intelectualitate, înzestrată cu o infatigabilă imaginaţie, precum şi cu o mare disponibilitate afectivă”. – Simona Grazia Dima, Romania literara nr. 8/ 2006.


Angela FURTUNĂ: scriitoare, eseistă, critic literar, journalist cultural, artist vizual.

N. 19 iunie 1957, Suceava.

Debutul literar, la 40 de ani, îngrijit de Constanţa Buzea şi Nicolae Manolescu, în nr. 42, Poșta redacției şi 47, pagina Poemul cu scrisoare, din 1997 al revistei România literară.

Master în Semiotica limbajului din massmedia și publicitate, Master în PR și Comunicare, cercetător specializat pe literatura exilului românesc, studii de teză pe opera scriitoarei Monica Lovinescu. Master în Geofizică, Universitatea din București.

Membră a Uniunii Scriitorilor din România, filiala București, din 2002, apoi prin transfer filiala Iași, din 2004.

Cărţi apărute. Selecţie:

1. „Prizonier în Ego” (1997) – premiul special al juriului la Festivalul Național „George Coșbuc” 1997

2. „Metonimii de word – trotter” – 1999 – Editura Fundației „Constantin Brâncuși” – Marele Premiu la Festivalul Național de Literatură română „Tudor Arghezi

3. „Primul Kaddish” – 2002 – Editura Dacia

4. „Poemian Rhapsody – Cartea Donei” – 2004 – Editura Axa – BotoșaniMarele Premiu la Festivalul Internațional de Literatură Ad Visum.

5. „Elegiile Estului sălbatic- Viețile mele nesfinte” – 2005 – Editura Axa – Botoșani.

6. „Îl văd pe Dumnezeu și nu mor – Alte vieți” – 2005 – Editura Axa – Botoșani.

Ultimele două volume, apărute în ediție unică, au fost nominalizate la Premiul Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2005.

7. „Pelerinul din Aqualung” – 2008 – O carte de poezie – galerie de artă, împreună cu artistul plastic Păuna Dumitrescu, Editura Integral – București – Sydney.  Carte distinsă cu Premiul Mihai Ursachi de Filiala Iași a Uniunii Scriitorilor din România pentru acel an.

8. La anul, la Ierusalim, o carte – 2009 – Ed. Biblioteca Bucovinei „I.G.Sbiera”, Suceava. Coperta de Devis Grebu.

9. Caietele Anul Paul Celan (coord.), Biblioteca Bucovinei, Suceava2011. O culegere de texte semnate de Lucian Zeev Herșcovici (Ierusalim), Alexis Nouss (Cardiff), Norman Manea (New York), Andrei Oișteanu, Andrei Corbea, Angela Furtună, Delia Eșian s.a.

10. Monica Lovinescu. Est-etica. Vol.1 Geneze , Editura Vinea (volum sub egida Bibliotecii Bucovinei), București, 2012.Carte distinsă cu Premiul pentru Eseu al revistei Convorbiri literare, anul 2013.

11. Post-hipnotice, Editura Timpul, Iaşi, 2013.

Număr de vizualizări :1711


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro