„Lista lui Alex. Ştefănescu“, deschisă cu romanul ”Paraclet”, de Freddy Gârbaci

apr. 4th, 2014 | By | Category: Agenda de carte

De curând, la editura Alfa a apărut volumul ”Paraclet”, de Fredy Gârbaci. Romanul este publicat în cadrul ”Listei lui Alex. Ştefănescu”, un proiect nou şi independent din cadrul colecţiei Strada Ficţiunii.


Alex. Ştefănescu despre ”Paraclet”: În București au apărut după 1989 câteva turnuri de beton și sticlă. Ele sunt un fel de zgârie‑nori la proporțiile României. Au lifturi transparente, care transportă în sus și în jos bărbați țepeni cu costum și cravată și femei cu părul vopsit în culori metalizate, ca ale mașinilor de lux care așteaptă în parcările din apropiere. Cine sunt bărbații și femeile care populează birourile numeroase din aceste turnuri ? Cu ce se ocupă ? Ce e în sufletul lor ? De ce simulează relaxarea, deși își consultă mereu ceasurile ? De ce sunt de o politețe desăvârșită, dacă nu le pasă niciodată unora de alții ? La toate aceste întrebări și la multe altele răspunde Freddy Gârbaci în romanul Paraclet.“.


Freddy Gârbaci (n. 1971) a fost judecător stagiar, apoi avocat. Scrisul a apărut dintr-o chemare interioară enigmatică. A scris despre piaţa de capital (Societăţi comerciale deţinute public), despre dispute juridice din Casa Regală (Exequatur), despre fotbal (Alb şi albastru) şi despre lumea celor care pretind că împart dreptatea (Huţa în talerele balanţei).

Lista lui Alex. Ştefănescuîși propune promovarea scriitorilor români contemporani în galeria de onoare a unei colecții cu o vastă panoplie de autori contemporani, proveniți de pe toate continentele lumii.

Mi-e dor de vremea când nu eram critic literar și citeam literatură din plăcere, nu din obligație profesională. Cu gândul la acea vreme am acceptat cu entuziasm invitația pe care mi-a adresat-o Editura ALL de a coordona o colecție intitulată „Lista lui Alex. Ștefănescu”.
Voi include în colecție numai cărți care îmi plac, indiferent dacă sunt scrise de celebrități sau necunoscuți, de tineri sau bătrâni, de oameni cu studii universitare sau autodidacți, de prieteni sau dușmani. Nu mă interesează biografiile autorilor, pentru mine contează doar opera lor. Nuferii dintr-o mlaștină nu sunt mai prejos decât trandafirii dintr-o grădină.
Și mai este ceva. Voi da toată atenția acelor autori pe care nu-i susține nimeni, nefiind abili sau influenți. La noi s-a creat în timp, de la sine, fără să fi existat vreun plan diabolic în acest sens, un sindicat al succesului, care funcționează cu o precizie nefastă. Dacă nu ești bine plasat în societate, dacă nu poți să oferi vreun serviciu în schimb sau dacă nu ești agresiv, nu ai nicio șansă să fii publicat, ceea ce înseamnă că textele tale, fie și admirabile, nu vor ajunge niciodată la cititori.

În colecția mea voi primi oaspeți de seamă, dar le voi acorda azil literar și unor autori marginalizați. Deviza acestei colecții este aceea pe care am adoptat-o încă de la începutul carierei mele de critic literar: „Hai să ne bucurăm împreună de frumusețea literaturii!Alex. Ştefănescu, scriitor şi critic literar


Strada Ficțiunii este o colecție de literatură universală a Editurii ALLFA, parte a Editurilor ALL. O colecție urbană, cosmopolită, eterogenă, perfect racordată la prezent, Strada Ficțiunii are patru secțiuni: Clasic, Contemporan, Crime și Bestseller. Această colecție poate fi ușor imaginată ca o stradă cu arhitectură eclectică, pe care modernitatea și tradiția se îmbină perfect. O stradă cu care s-ar putea mândri orice metropolă din peisajul literar al lumii și unde locuiesc fascinanții magicieni ai povestirii din ultimul secol.

Număr de vizualizări :1194


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro