Muzeul Literaturii Române Iași, în parteneriat cu Interact Iași Curtea Domnească, lansează proiectul ”Copilăria părinților noștri”, o expoziție-experiment ce se va deschide de pe data de 6 aprilie 2014 la Muzeul „Ion Creangă”. Noutatea constă în faptul că expoziția este concepută de către liceeni – de la alegerea temei și strângerea obiectelor până la promovarea evenimentului și realizarea ghidajului. Dan Lungu, directorul MLR Iași a menționat: „Inedit este faptul că un asemenea proiect este găzduit într-un spațiu consacrat, în care, de obicei, copiii și tinerii intră cu sfială, ca într-o lume a umbrelor sau a istoriei încremenite. Inițiativa face parte dintr-un proiect mai amplu al MLR Iași de revitalizare a imaginii instituției, de modernizare conceptuală și comunicare cu publicul.” De asemenea, Dan lungu a adăugat că „Muzeul Literaturii Române Iași invită vizitatorii să aducă ei înșiși obiecte specifice perioadei, îmbogățind astfel realitatea reconstruită și conștientizând că memoria colectivă este un efort al fiecărui individ în parte.” Vernisajul expoziției va avea loc duminică, 6 aprilie, de la ora 11:30, în clădirea nouă din curtea Muzeului „Ion Creangă”.
”Copilăria părinților noștri” are darul de a apropia muzeul de adolescenți și de a le cultiva sentimentul că ei înșiși pot participa la reconstrucția memoriei și la scrierea istoriei, că muzeele sunt spații vii. Împărțită în trei secțiuni – școală, familie și societate –, lumea reconstruită de liceenii ieșeni cuprinde obiecte tipice perioadei: costumul de pionier, sifonul, sticla de lapte, discurile de vinil, pick-up–ul, rachetele de tenis Reghin, penarul școlar sau diferite materiale didactice etc.
Expoziția Copilăria părinților noștri este sprijintă de Asociația „Patrimoniu pentru comunitate”, Asociația „CulturEst” și Rotary Club Iași Curtea Domnească.