Luni, 10 martie 2014, de la ora 14.00, se deschide sesiunea de primăvară-vară 2014 a Centrului Naţional “Proedit “ de formare a angajaţilor din sectorul editorial şi din domeniile adiacente, cu o conferinţă de maxim interes: “Drepturile de autor și educația în era digitală”, susţinută de Bogdan Manolea, consultant juridic în dreptul tehnologiei informaţiei şi de proprietate intelectuală şi Nicolaie Constantinescu, arhitect informaţional, expert în resurse educaţionale deschise. Evenimentul va avea loc la sediul centrului (Bucureşti, Piaţa Presei Libere nr.1, corp D, et.4, cam 421, Sector 1) și este organizat de Uniunea Editorilor din România (UER). Cu acest prilej se va lansa şi calendarul cursurilor și conferințelor pentru anul 2014. În premieră, cei interesați se pot înscrie la primul curs autorizat ANC de redactor, adaptat cerinţelor industriei editoriale din România. Cursul este conceput pe baza standardului ocupațional „Redactor”, elaborat de o echipă de specialişti sub îndrumarea UER și aprobat recent de Autoritatea Națională pentru Calificări.
Calendarul Proedit pe anul 2014 prevede organizarea atât a cursurilor pentru care UER este autorizată ANC (redactare, grafică, competențe antreprenoriale, PR și relații publice, director vânzări), cât și conferințe, sesiuni de lucru, ateliere, seminarii cu teme de ultimă oră din sectorul editorial și adiacent precum: resurse educaționale deschise, fonduri nerambursabile pentru domeniul cultural și modalități de accesare, elaborarea manualelor școlare și manualul digital, cartea electronică (e-Book), scrierea unui manual (inclusiv digital), ilustrația în cărțile pentru copii, protecția și legislația muncii etc. Calendarul complet va fi postat pe site-ul Centrului, http://www.proedit.ro
Centrul Național “Proedit” a fost unul dintre obiectivele și rezultatele programului strategic “Proedit – Program de formare și sprijinire a angajaților pentru o practică editorială profesionistă”, derulat de Uniunea Editorilor din Romania în parteneriat cu Asociația Editorilor din România și Universiatea Paris 13 din Franța în perioada 1.12.2010-30.11. 2013 și finanțat din FSE prin POSDRU.
Centrul este utilat modern, are infrastructură tehnică de învățare de ultimă generație şi lectori/ formatori de prestigiu, unii din ei fiind şi autorii unor manuale şi ghiduri destinate industriei cărţii. Activităţile se vor încheia cu acordarea de certificate recunoscute de ministerele muncii și educatiei sau cu diplome care atestă participarea la un eveniment de formare profesională, pentru angajați și colaboratori din sectorul editorial și din domeniile adiacente (autori, ilustratori, traducători, agenți literari, librari, bibliotecari, tipografi etc.), dar şi pentru şomeri sau pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă în domeniul culturii scrise.
Totodată, Centrul va edita publicaţii, manual şi ghiduri, va inaugural Clubul editorilor profesionişti şi va organiza activități de învățare la sediul central, la edituri sau în teritoriu, precum și schimburi de experiență în străinătate. Unele cursuri se preconizează a fi susținute în viitor și în sistem e-learning. Prin toate acțiunile sale, Centrul va răspunde cerințelor din piața de carte, tendințelor și provocărilor determinate de criza economică și de revolutia tehnologică, contribuind la profesionalizarea industriei cărții, cea mai importantă industrie culturală și creativă pe plan european.