”Istorie şi literatură” cu Mircea Popa şi Stelian Mândruţ

mart. 14th, 2014 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 19 martie 2014, de la ora 12.00, la sediul Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, va avea loc lansarea ciclului ”Istorie şi literatură” din seria de conferinţe ”Scriitorul în cetate”. Invitaţi: Mircea Popa şi Stelian Mândruţ. Cei doi vor vorbi despre însemnătatea istoriei literare şi vor prezenta, în premieră, documente privind viaţa literară clujeană.

Mircea Popa: „Pentru noi, însă, istoria literară este înainte de toate o istorie a faptului literar şi acest lucru are, în opinia noastră, o importanţă tot atât de mare ca actul interpretării critice în sine. O «descoperire» în ordinea exterioară a operei, în biografia scriitorului sau în cronologia operei, identificarea de pseudonime, de noi colaborări ale scriitorului, de noi relaţionări ale operelor sale, prin raportare la contextul intern sau extern ni se par tot atât de importante ca un nou punct de vedere critic emis în raport cu o operă sau alta. Ceea ce este, însă, trist este că această muncă benedictină de explorator singuratic, de alergător solitar la mare distanţă nu este percepută de confraţii literari ca un act cultural de mare rezonanţă în sine, fiind de obicei trecut cu vederea, minimalizat, ignorat… […] În opinia noastră, istoria literară se naşte şi trăieşte din acumulări, de foarte multe ori de detaliu, de amănunt, dar sprijinind întotdeauna pe piloni siguri, de efectivă rezistenţă, arhitectura întregului”.

Număr de vizualizări :1213


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro