spot_img

”Diktator”, expoziție de artă contemporană românească

Joi, 6 martie 2014, de la ora 19.00, la Galeria de Artă Contemporană ArtXpert (strada Puţul lui Zamfir nr. 45, sector 1, Bucureşti), va avea loc vernisajul expoziţiei de grup ”Diktator”, cu participarea artiştilor Matei Şerban, Traian Laie, Paul Hitter, Cornel Lazia, Adrian Laie, Lucian Muntean şi Cătălin Lartist, curatoriată de Adina Niculae. În cadrul acestui eveniment va fi expusă o lucrare de Andy Warhol, pânza provenind dintr-o colecţie privată. Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 6-11 martie 2014, între orele 13:00- 19:00. Potrivit organizatorilor, data vernisajului nu este întămplătoare, ea fiind aleasă în amintirea evenimentului istoric produs la 6 martie 1945, atunci când a avut loc instaurarea primului guvern comunist în România, expoziţia curentă fiind o provocare vizuală puternică, datorită pânzelor, desenelor şi fotografiei de portret de dictator politic.

„ Oamenii au fost dintotdeauna fascinaţi de cei ce au condus cu o forţă extraordinară destinele popoarelor, fiind mult mai interesaţi de acei conducători ai lumii, care s-au făcut remarcaţi prin acte de cruzime împotriva umanităţii. Istoria recentă ne-a demonstrat că deşi societatea umană a evoluat la nivel ştiinţific şi cultural, au existat în paralel, indivizi care, animaţi de o cvasi-monstruoasă pasiune naţională, au condus lumea spre haos.
Proiectul artistic DIKTATOR surprinde printr-o succesiune de portrete de conducători ai lumii, cunoscuţi dictatori de secol XX, reunind artişti contemporani români, pasionaţi de portretistică şi fotografie, de reprezentarea unor figuri sugestive, cu un impact vizual puternic. Expresivitatea acestor portrete dezvăluie profilul psihologic al dictatorului, indiferent de identitatea lui, o parte din artiştii prezenţi riscănd prin ridiculizarea calităţilor negative ale personajului, iar o altă parte căutând să sensibilizeze privitorul prin detalii evocative mascate.
Indiferent de maniera de reprezentare, portretele vizate scot la iveală tulburările majore de personalitate ale dictatorului de secol XX, dezvăluind voinţa de putere, apetitul pentru grandoare şi glorie, violenţa sentimentelor, cinismul.” (Adina Niculae – curator expoziţie)

Andy Warhol (1928 -1987) a fost un grafician, fotograf, pictor și realizator de filme americane, personalitate a curentului artistic cunoscut ca Pop Art din Statele Unite.

Matei Şerban (n.1968) este absolvent al Universității Naționale de Arte din București, cu un parcurs artistic bazat în exclusivitate pe calitatea artei sale. Datorită expozițiilor organizate de Carroll Turner Gallery în Santa Fe, Backstreet în Santa Monica, National Library la Oslo, Parlamentul European la Strasbourg, Biblioteca Națională București, Matei Serban rămâne un artist cunoscut și apreciat pe plan intern și internațional.

Traian Laie ( n. 1950 ) este absolvent al Universității de Arhitectură „Ion Mincu” (1973) și al Secției de Grafică a Universității Naționale de Arte din București (1987). În prezent activează ca artist vizual în mediul bucureștean, făcându-se remarcat îndeosebi prin creația sa grafică, ce a putut fi întâlnită în numeroase expoziții, atât în țară, cât și în spațiul artistic european.

Cornel Lazia (n. 1971) absolvent al UNATC Bucureşti, este unul dintre fotografii contemporani români, cu un parcurs expoziţional solid, estetica compoziţiilor sale demonstrând că fotografia rămâne o formă de artă. Este un fotograf remarcat şi apreciat de publicul amator de fotografie din România şi Statele Unite.

Paul Hitter (n. 1982), absolvent al Academiei de Artă din Munchen este cunoscut publicului prin maniera sa artistică originală, în care violenţa culorii evidenţiază un desen plin de simboluri. Expresivitatea lucrărilor, îl plasează pe Hitter în rândul artiştilor ajunşi la maturitate artistică, fiind cunoscut atât publicului român, cât şi pe plan internaţional.

Cătălin Lartist (n. 1981) este absolvent al Universității Naționale de Arte din București, Secția Grafică. Deşi tânăr pentru amatorii graficii din spaţiul românesc, nu mai are nevoie de nicio introducere. Desenul considerat de el, baza oricarei arte vizuale, se dovedeşte a fi o provocare pentru Lartist, deoarece expune pânze a căror tematică ne-ar tenta să le etichetăm drept „capete de expresie”.

Adrian Laie (n.1979) este absolvent al Universității Naționale de Arte din București, Secţia Grafică. Este cunoscut ca un artist a căror lucrări ludice nu fac decât să scoată şi mai mult în evidenţă substratul lor clasic. Ca artist am rezonat creând lucrări în tehnica acrylic-ului pe pânze de mari dimensiuni, unde am identificat şi extras motive plastice din medii variate pentru o retopire în alcătuiri unice, Adrian Laie.

Lucian Muntean (n. 1974) este un inginer geolog pasionat de fotografie, încă din anii studenţiei începând a practica meseria de fotojurnalist. Evoluţia sa în arta fotografiei se remarcă pe întregul parcurs expoziţional, fiind un fotograf contemporan apreciat atât în țară, cât și în spațiul artistic european.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508