Marţi, 18 februarie, de la ora 17.30, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti, Studioul „Horia Bernea”, va avea loc lansarea volumului ”Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri”, de Varujan Vosganian, apărut de curând în colecţia „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom, şi în ediţie digitală. La eveniment participă Gabriel Dimisianu, Ştefan Agopian, Dan Cristea, Daniel Cristea-Enache. Moderator: Răzvan Voncu.
VARUJAN VOSGANIAN s-a născut la 25 iulie 1958, în Craiova. Este preşedintele Uniunii Armenilor din România şi prim-vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor. Lucrările sale includ trei volume de poezie – Şamanul albastru (1994), Ochiul cel alb al reginei (2001), Iisus cu o mie de braţe (2005) -, precum şi volumul de nuvele Statuia comandorului (1994), pentru care a primit Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti. La Editura Polirom a mai publicat romanul Cartea şoaptelor (2009; ediţia a II-a, 2012), care a fost distins cu Premiul „Cartea anului 2009” acordat de revista România literară, Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române (2009), Premiul revistei Convorbiri literare, secţiunea proză (2009), Marele Premiu pentru Proză -Trofeul „Mihail Sebastian”, Premiul revistei Observator cultural, secţiunea proză (2009), şi a fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din România.
Varujan Vosganian este, de asemenea, autorul ”Cărţii şoaptelor”, roman tradus deja în numeroase limbi, și considerat de critică o epopee a secolului XX, o carte identitară pentru poporul armean.
Versiunea în limba germană a romanului, semnată de Ernest Wichner şi apărută la prestigioasa editură Zsolnay Verlag, este nominalizată la unul dintre cele mai importante premii literare din spaţiul german, Premiul Tîrgului de Carte de la Leipzig, în valoare de 20.000 de euro (care va fi decernat în timpul tîrgului).
Mult succes din partea celor care-l preţuiesc! Cartea şoaptelor nu este numai o carte identitară pentru poporul armean, regăsim în ea spiritul de înţelegere dintre naţionalităţi ce trona mai ani în oraşele noastre, aroma cafelei râşnite pe loc, sfatul oricând bine-venit de la Agop sau Dicran, şoapta de înţelepţire, aerul de vechi şi temeinic, poezia orientului şi dorul de călătorie pe chilimuri cu femei-eroi şi bărbaţi-poeţi.